ΓΥΑΛΙΝΟΣ ΘΟΛΟΣ ΤΟΥ ΡΕΝΤΖΟ ΠΙΑΝΟ ΓΙΑ ΤΟ JEROME SEYDOUX -PATHE

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Το Ίδρυμα Jerôme Seydoux-Pathé στο Παρίσι ασχολείται με τη συντήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της οικογένειας Pathé, η οποία δραστηριοποιήθηκε επιχειρηματικά στην κινηματογραφικη παραγωγή και τα πολυμέσα των αρχών του 20ού αιώνα. Η  νέα έδρα του, έργο του αρχιτέκτονια Ρέντζο Πιάνο βρίσκεται στο κέντρο ενός μπλοκ στο διαμέρισμα XIII του Παρισού, όπου στεγαζόταν ένα παλιό θέατρο του 19ου αιώνα – μετέπειτα σινεμά, από τα πρώτα του Παρισιού, στα μέσα της δεκαετίας του 1900 και το οποίο ανακαινίστηκε ριζικά και πάλι στο 1960.

Το νέο κτίριο, θα ολοκληρωθεί κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών, θα στεγάσει τα αρχεία Pathe. Oρισμένοι χώροι θα διατίθονται για προσωρινές εκθέσεις, άλλοι για τη μόνιμη συλλογή. Στο κτίριο υπάρχει αίθουσα προβολών 70 θέσεων και τα γραφεία του Ιδρύματος. Για το σχέδιο του Πιάνο χρειάστηκε να κατεδαφιστούν δύο υφιστάμενα κτίρια για τη δημιουργία βιολογικού “πλάσματος” ώστε το έργο να ανταποκρίνεται καλύτερα στους περιορισμούς του χώρου. Η ιδέα ήταν να εξυπηρετήσει τη λειτουργικότητα των συλλογών των αρχείων που ζητήθηκε από το Ίδρυμα, με παράλληλη αναβάθμιση της ποιότητας του χώρου.

Η πρόσοψη στη λεωφόρο des Gobelins έχει αναστηλωθεί και συντηρηθεί, λόγω της ιστορικής και καλλιτεχνικής της αξίας. Διακοσμημένο με γλυπτά από έναν νεώτερο Auguste Rodin, δεν είναι μόνο ένα ιστορικό ορόσημο, αλλά και ένα παραδοσιακό κτίριο για την περιοχή Gobelins. Το νέο διαφανές κτίριο που εκτείνεται ακριβώς πίσω από την πρόσοψη μοιάζει σαν ένα θερμοκήπιο και προσφέρει θέα στον εσωτερικό κήπο μέσα από το διαφανές ισόγειο του δεύτερου κτιρίου στην κεντρική αυλή όπου στεγάζονται οι κύριες λειτουργίες του Ιδρύματος.

To Ίδρυμα έχει στη συλλογή του  αρχεία από το 1896, την περίοδο της δεύτερης βιομημηχανικής επανάστασης, την εμφάνιση του κινηματογράφου, της φωτογραφίας των γραφικών τεχνών. Τα αρχεία κατανέμονται  κυρίως σε οκτώ συλλογές και είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο: 4000 αφίσες, σήματα,  μοντέλα και σχέδια, 250.000 φωτογραφίες και λειτουργικά, 400 συσκευές και εξαρτήματα, 27.000 έντυπα: προγράμματα, καταλόγους των ταινιών και των συσκευών, τα σενάρια, τα αρχεία και τα δελτία Τύπου, εγχειρίδια λειτουργίας, 3.500 αντικείμενα, 110 τίτλους περιοδικών,300 αντικείμενα και κοστούμια, 120m ³ ιστορικά αρχεία. Επίσης: 700 ταινίες, έγγραφα πολυμέσων, συνεντεύξεις.

http://www.dezeen.com/2014/06/04/renzo-piano-pathe-foundation-paris/

(Δημοσίευση 5 Ιουνίου 2014)