ΓΛΥΠΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΕΤΡΟΥ ΣΤΟ ΒΑΤΙΚΑΝΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Τιμής ένεκεν στους πρόσφυγες και τους μετανάστες όλου του κόσμου είναι το γλυπτό Angels Unawares – η βάρκα που μεταφέρει 140 ταλαιπωρημένους ανθρώπους και έχει εγκατασταθεί στον προαύλιο χώρο του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό.

Έργο του Καναδού γλύπτη Timothy P. Schmalz έγινε κατόπιν παραγγελίας του Γραφείου Μεταναστών και Προσφύγων του Βατικανού και τη μακέτα ευλόγησε ο ίδιος ο Πάπας Φραγκίσκος.

Ο αριθμός των 140 προσφύγων και μεταναστών ταυτίζεται με τον αριθμό των αγαλμάτων των αγίων στο περιστύλιο του Αγίου Πέτρου. Από τα πρόσωπα που αναπαρίστανται στη βάρκα διακρίνονται ένας Εβραίος που δραπετεύει από τη Γερμανία των Ναζί, ένας άντρας από τη φυλή των Ινδιάνων Τσερόκι που βαδίζει στο μονοπάτι των δακρύων, ένα μικρό αγόρι από τη Συρία που δραπετεύει από τον εμφύλιο στη χώρα του, αλλά και ο Ιωσήφ με τη Μαρία και τον μικρό Χριστό στην αγκαλιά. Κεντρική φιγούρα στη «βάρκα» είναι ένας Άγγελος, τον οποίο διακρίνουμε μόνο από τα φτερά του. Τη λεπτομέρεια αυτή εμπνεύστηκε – σύμφωνα με τα λεγόμενά του – ο Schmalz από την «Προς Εβραίους» επιστολή του Παύλου.

«Η ιδέα πίσω από το γλυπτό είναι ότι όλοι έχουμε έλθει από κάποιο άλλο μέρος» εξήγησε ο Schmalz. «Η βάρκα είναι σύμβολο του ταξιδιού, σε όλες τις ιστορικές περιόδους, ανθρώπων όλων των φυλών και θρησκειών». Η βάρκα, διευκρινίζει ο γλύπτης, συμβολίζει το ταξίδι και τη μετακίνηση των ανθρώπων όλων των φυλών και θρησκειών στην ιστορική τους πορεία.

 

Video