ΓΛΥΠΤΑ ΤΟΥ ΑΝΤΟΝΥ ΓΚΟΡΜΛΙ ΣΤΗ ΔΗΛΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Η «’Οραση» (Sight), η έκθεση με τις 29 ανθρώπινες μορφές  του Βρετανού γλύπτη ‘Αντονι Γκόρμλι στη Δήλο, στη μέση του Αρχιπελάγους, στο Αιγαίο, συνεχίζεται μήνες τώρα, από το Μάϊο και δέχεται εκατοντάδες επισκέπτες που αποβιβάζονται καθημερινά στο νησί. Ο Γκόρμλι, δημιουργός του περίφημου γλυπτού «Άγγελος του Βορρά», έχει τοποθετήσει τα γλυπά σε διάφορες θέσεις στον αρχαιολογικό χώρο του νησιού, εκμεταλλευόμενος το τοπίο και τα ερείπια της αρχαίας ελληνικής και ρωμαϊκής αρχιτεκτονικής.

Η  ’Οραση (Sight), η οποία ανατέθηκε στον γλύπτη από το μη κερδοσκοπικό οργανισμό ΝΕΟΝ του συλλέκτη Δημήτρη Δασκαλόπουλου και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, περιλαμβάνει και πέντε νέα έργα, μαζί με 24 υπάρχοντα κομμάτια του Γκόρμλι.Τα γλυπτά εμφανίζονται σε όλη την έκταση του νησιού, ανάμεσα στα  ερειπωμένα αρχαία κτίρια, τα ερείπια των αρχαίων εμπορικών καταστημάτων, στο κέντρο του αμφιθεάτρου, στην άκρη του νερού,  μέσα στη θάλασσα, στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Δήλου. Ένα από τα έργα της σειράς «Gormley 1999 – 2013 Another Time» έχει τοποθετηθεί στη βραχώδη άκρη του νησιού μαζί με άλλα δύο της ίδιας χρονικής περιόδου που σκαρφάλωσαν στις Πλάκες και στο όρο Κύνθος.

«Σε αυτή την ατμόσφαιρα φωτός υπάρχει μια αίσθηση της επικαιρότητας, της ύπαρξης εκτός βιομηχανικού χρόνου» δήλωσε ο Γκόρμλι.  “Η γλυπτική είναι ένα κατώφλι σε μια άλλη στάση στο χρόνο, παρέχει την πρόσκληση να ξεφύγουμε από τη μηχανική ώρα όπως την γνωρίζουμε”.

Η Δήλος, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας. Η μυθολογική γενέτειρα του θεού του ήλιου Απόλλωνα και της θεάς του κυνηγιού, είναι μια ακρογιαλιά από γρανίτη μήκους τριών μιλίων στη μέση του αρχιπελάγους των Κυκλάδων, Οι αρχαίοι Έλληνες δημιούργησαν στη Δήλο λατρευτικό κέντρο για τη λατρεία του Απόλλωνα και της Αρτέμιδος μεταξύ του 900 και του 100 π.Χ., αν και οι αρχαίες πέτρινες καλύβες του νησιού χρονολογούνται από την τρίτη χιλιετία π.Χ. Υπό τους Ρωμαίους το νησί μετατράπει σε ελεύθερο λιμάνι και η περιοχή αποτέλεσε μια από τις μεγαλύτερες αγορές σκλάβων της περιοχής.

Εκείνο όμως πού έρχεται να αμαυρώσει το μοναδικό τοπίο του αιγαιοπελαγίτικου νησιού, τον αρχαιολογικό χώρο και την πρωτότυπη έκθεση γλυπτών είναι οι παροχές υπηρεσιών της αρχαιολογικής υπηρεσίας του ΥΠΠΟ για την έκδοση εισιτηρίων, το αναψυκτήριο, το πωλητήριο και, κυρίως, οι χώροι υγιεινής. Η κατάστασή τους δυσφημεί τη χώρα ολόκληρη. Δυσμενή σχόλια σε όλες τις γλώσσες του κόσμου δημοσιεύονται καθημερινά για το βρωμερό χώρο των 2 WC, αλλά για κάποιο αδιευκρίνιστο λόγο δεν ακούει κανείς από το κτίριο της οδού Μπουμπουλίνας όπου στεγάζεται το υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδας.