ΓΛΥΠΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΙΗΣΟΥ ΚΑΙ ΤΗ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΟΥΦΙΤΣΙ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: anyteart, 15/4/22

Μεγάλη Παρασκευή, σήμερα, για τους καθολικούς και η Πινακοθήκη Ουφίτσι της Φλωρεντίας μας θυμίζει τον θάνατο του Ιησού στο σταυρό, επί του Γολγοθά και τις τελευταίες ώρες της επίγειας ζωής του όπως τις έχουν αφηγηθεί όλα τα Ευαγγέλια, συμπεριλαμβανομένου του Αποστόλου Μάρκου.

Με μία συνύπαρξη έργων γλυπτικής η Ουφίτσι παραθέτει το όμορφο γλυπτό από ελεφαντόδοντο, έργο Lorenz Rues, και το χάλκινο γλυπτό της Μαγδαληνής του Antonio Raggi που φυλάσσονται στο παρεκκλήσι Palatina του Palazzo Pitti: εδώ ο Χριστός είναι ακόμα ζωντανός, με τα μάτια ανοιχτά και το κεφάλι υψωμένο στην προσπάθεια να συστήσει το πνεύμα του στον Θεό Πατέρα. Ο καλλιτέχνης έθεσε την πιο ουσιαστική και δραματική στιγμή του γεγονότος: το άγουρο ένδυμα να το φυσά περί του σώματος του Χριστού που είναι ακόμα ζωντανό, βασανισμένο από σπασμούς πόνου και να απεικονίζει την κρίσιμη στιγμή του χριστιανικού δόγματος, όταν ο Ιησούς, στρεφόμενος προς το Πατέρα Του και βγάζει η τελευταία απελπισμένη κραυγή. Στα πόδια του γονατισμένη βρίσκεται η Μαρία Μαγδαληνή που απεικονίζεται να πνίγει τον πόνο των Παθών και να προσπαθεί ν’ αγκαλιάσει τον ξύλινο σταυρό με το σώμα του Ιησού, όπου αναγράφεται η επιγραφή «Ιησούς Ναζωραίος Βασιλεύς των Ιουδαίων” χαραγμένη στα εβραϊκά, λατινικά και ελληνικά.

Ο μνημειώδης Χριστός (1670) είναι έργο του καλλιτέχνη Altoatesin Lorenz Rues, ενώ το χάλκινο γλυπτό της Mαγδαληνής έγινε το 1672 από τον γλύπτη Antonio Raggi, σημαντικό εκπρόσωπο του ρωμαϊκού μπαρόκ και πιστού του εργαστηρίου Τζιαν Λορέντζο Μπερνίνι. Τα δύο έργα τοποθετήθηκαν αρχικά στα μεγάλα διαμερίσματα του Palazzo Pitti και στη συνέχεια στο βωμό της Cappella Palatina το 1785.