ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: anyteart 3/8/21

Με μια εμπεριστατωμένη τοποθέτηση η ομάδα πρωτοβουλίας “Φανταστικό Εθνικό Θέατρο” σχολιάζει τους χειρισμούς του υπουργείου Πολιτισμού-Αθλητισμού για την επιλογή νέου καλλιτεχνικού διευθυντή στο Εθνικό Θέατρο και την άρνηση της πολιτικής ηγεσίας για οποιαδήποτε μορφή διαλόγου με βάση τις προτάσεις που διατυπώθηκαν μετά από συλλογικές  διαδικασίες (ανοικτή δημόσια συζήτηση, ζυμώσεις στην δημιουργική βάση του ανεξάρτητου καλλιτεχνικού χώρου και άλλων συλλογικοτήτων).

Σε ανάρτησή του στο fb το “Φανταστικό Εθνικό Θέατρο” απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση για διαφανείς διαδικασίες και αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι αντί των προτάσεων που διατυπώθηκαν προ μηνών από την καλλιτεχνική κοινότητα, το υπουργείο Πολιτισμού επέλεξε να εναποθέσει το κύρος της πρώτης κρατικής σκηνής της χώρας σ΄έναν συνταγματολόγο και σε μια ομάδα τεσσάρων γυναικών του ελληνικού θεάτρου για να κριθεί, με σύντομες διαδικασίες, η επιλογή του προσώπου που θα αναλάβει την καλλιτεχνική διεύθυνση της  πρώτης κρατικής σκηνής της χώρας. Ειδικότερα αναφέρεται:

Πρόκειται για μια γκροτέσκα γνωμοδοτική διαδικασία κρίσης 26 (μυστικών ακόμα) υποψηφιοτήτων για την πλήρωση της θέσης της καλλιτεχνικής διεύθυνσης του Εθνικού Θεάτρου. Μετά τη σωρεία ατοπημάτων και λαθών που διέπραξε η υπουργός σε όλη την εξέλιξη του σκανδάλου Λιγνάδη, αυτό είναι το αποκορύφωμα. Η τελική επιλογή νέας καλλιτεχνικής διεύθυνσης βέβαια θα ανήκει πάλι στην πολυπράγμονα υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Χωρίς καμία συναίσθηση της βαθύτερης διάλυσης που αποκάλυψε η υπόθεση Λιγνάδη και των συνεπειών της για το πεδίο και την κοινότητα, κατέθεσε μετά από καθυστέρηση μηνών μια προκήρυξη για την θέση νέου καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού θεάτρου, επικεντρωμένη κυρίως σε μια σειρά διοικητικών καθηκόντων υποτιμώντας επιδεικτικά την ανάγκη για ένα ανοικτό στην κοινότητα, συμπεριληπτικό και ανανεωτικό καλλιτεχνικό όραμα.

Χωρίς να αξιοποιήσει κανένα απολύτως στοιχείο από τις έντονες ζυμώσεις της καλλιτεχνικής κοινότητας των προηγούμενων μηνών, προχώρησε σε μια “συνοπτική” διαδικασία επιλογής: ενώ χρειάστηκαν μήνες για τη σχετική τροπολογία και την προκήρυξη του διαγωνισμού, μέσα σε ένα περίπου μήνα η επιτροπή καλείται να αξιολογήσει 26 φακέλους, να κάνει 26 συνεντεύξεις και να βγάλει αποτελέσματα! Και όλα αυτά βέβαια, μέσα στην καρδιά των καλοκαιρινών διακοπών, για να μην προλάβει η κοινότητα να αντιδράσει και να βρεθεί για μία ακόμη φορά προ τετελεσμένων, μελετώντας μια προκήρυξη η οποία παραβαίνει μια σειρά ευρωπαϊκών οδηγιών «ελάχιστων προσόντων» για την κάλυψη θέσεων προϊσταμένων οργανισμών δημοσίου συμφέροντος. Το κυριότερο, μια προκήρυξη η οποία παραγνωρίζει παντελώς τα αντικειμενικά κριτήρια, αφήνοντας ελεύθερο έδαφος στις αλχημείες για την «μοριοδότηση» των υποψηφιοτήτων.

Παρακινούμε, τους 26 υποψήφιους και υποψήφιες του «διαγωνισμού» να προσέλθουν σε ένα ανοικτό δημόσιο διάλογο με την καλλιτεχνική κοινότητα, καταθέτοντας δημόσια το αρχείο των 5000 λέξεων που τους ζητήθηκε με θέμα την «στοχοθεσία» τους αναφορικά με τον διοικητικό και καλλιτεχνικό οραματισμό τους για τον οργανισμό και σε μια συμφωνημένη δια ζώσης συζήτηση με την δημοσιογραφική και καλλιτεχνική κοινότητα αλλά και το κοινό του Εθνικού Θεάτρου στο ανοικτό θέατρο του «Σχολείου» της οδού Πειραιώς, πριν από την ανακοίνωση από την ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού του ονόματος της νέας καλλιτεχνικής διεύθυνσης του Εθνικού Θεάτρου, την 6η Σεπτεμβρίου 2021.

Τέλος, θεωρούμε ότι η στοιχειώδης μέριμνα για την καλλιτεχνική κοινότητα αλλά και το δημόσιο διάλογο γενικότερα, επιβάλλει η Επιτροπή Αξιολόγησης να καταθέσει δημόσια έκθεση, στην οποία να αναφέρει τα βασικά χαρακτηριστικά κάθε μιας από τις 26 υποψηφιότητες, τα κριτήρια που οδήγησαν την επιλογή τους για το/τη νέο/α Καλλιτεχνικό/η Διευθυντή/ντρια του Εθνικού Θεάτρου, καθώς και τον πίνακα μοριοδότησης όλων των υποψηφίων.”