ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΥΤΟΠΙΑ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

«Η Ουτοπία στην Τέχνη και την Πολιτική» (”Utopia in Art and Politics”) είναι ο τίτλος του διεθνούς διαδικτυακού συνεδρίου που θα γίνει, σήμερα, Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021, (16:00-20:30), θέτοντας ερωτήματα και προβληματισμούς μέσα από διεπιστημονικές προσεγγίσεις.

Το συνέδριο διοργανώνεται MOMus-Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης. Η παρακολούθηση είναι ελεύθερη για το κοινό στον σύνδεσμο https://www.livemedia.com/utopia21 και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του MOMus. Η γλώσσα του συνεδρίου είναι η αγγλική, χωρίς διερμηνεία στα ελληνικά.

Στο συνέδριο, ο φιλόσοφος και θεωρητικός της Αρχιτεκτονικής Αλέξανδρος Τζώνης θα σχολιάσει τον όρο, τις εφαρμογές και τις εκδοχές του. Εξειδικευμένες αναφορές στη φιλοσοφία, στην αισθητική και στη θεωρία της τέχνης σε σχέση με τη χρήση του όρου θα γίνουν από τους Σταύρο Αλιφραγκή, Liane Lefaivre, Orsan Senalp και Μαρία Τσαντσάνογλου. Το ερώτημα εάν μια πολιτικοποιημένη διαδικασία εργασίας σε ιδρύματα τέχνης μπορεί να αποκαλύψει πτυχές της Oυτοπίας θα σχολιάσει η Θούλη Μισιρλόγλου, ενώ ο Ανδρέας Τάκης θα αναφερθεί στην ιδέα του υπόρρητου συλλογικού υποκειμένου της Ουτοπίας. Ο κύκλος των ομιλιών θα ολοκληρωθεί με την ιστορικό τέχνης με ειδίκευση στον κονστρουκτιβισμό, Christina Lodder, η οποία θα μιλήσει για τη διαχρονικότητα της Ουτοπίας. Θα ακολουθήσει συζήτηση καθώς και 360ο ψηφιακή περιήγηση στην έκθεση «Utopia Revisited. Λογοτεχνία, Φιλοσοφία και Πολιτική στην τέχνη της Ρωσικής Πρωτοπορίας» με έργα από τη συλλογή Κωστάκη του MOMus-Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης σε επιμέλεια της Αγγελικής Χαριστού.