GES-2 : ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: anyteart 10 / 12/21

Ένα νέο φιλόδοξο πολιτιστικό κέντρο που βρίσκεται στην καρδιά της Μόσχας, ακριβώς απέναντι από την τρομερή έδρα εξουσίας της Ρωσίας, τo Kρεμλίνο, φιλοδοξεί να γίνει παγκόσμιος πολιτιστικός πόλος έλξης και να φέρει νέα δημιουργική ενέργεια στη ρωσική πρωτεύουσα: είναι το GES-2 House of Culture, το νεότερο σπίτι του Ιδρύματος V-A-C.

Άν και χρειάστηκε να αντιμετωπίσει μια πανδημία καθώς και τις αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και Δύσης για την Ουκρανία, το GES-2 ολοκληρώθηκε μετά από  έξι χρόνια ανακαίνισης και, το περασμένο Σαββατοκύριακο, καλωσόρισε τον διεθνή Τύπο στην πρώτη του έκθεση και στο υπερσύγχρονο νέο Σπίτι Πολιτισμού που σχεδίασε ο Ρέντζο Πιάνο πάνω στον πρώην σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Ο γνωστός αρχιτέκτονας διατήρησε, όσο το δυνατόν περισσότερο, τη δομή των αρχών του 20ου αιώνα και σε μια έκταση 328 ποδών.Το πολύχρωμο Σπίτι, το Building Workshop, στην άκρη της πλατείας Bolotnaya, αποτελεί απόδειξη της παλιάς σοβιετικής ιδέας των πολιτιστικών οίκων που χρησιμεύουν ως ευέλικτοι κοινόχρηστοι χώροι συγκέντρωσης για την προώθηση των τεχνών, των παραστάσεων, της μάθησης και της συμμετοχής των πολιτών.

Φτιαγμένο από ένα ζωηρό αρκτικό λευκό, η προσεκτική προσπάθεια του διακεκριμένου πολιτιστικού σχεδιαστή να αποκαταστήσει την εγκαταλειμμένη δομή των αρχών του 20ου αιώνα έχει δημιουργήσει έναν γεμάτο φως σπηλαιώδη χώρο που στεγάζει ένα θέατρο, έναν μεγάλο σηκό όπως ο εκθεσιακός χώρος και οι χώροι παραστάσεων που πλημμυρίζουν με καθαρό αέρα από ένα ζευγάρι διακριτών καμινάδων από μπλε χάλυβα, ύψους 70 μέτρων. Η δομή των 20.000 τετραγωνικών μέτρων χωρίζεται σε πέντε μέρη που αποτελούνται από ένα μπροστινό και κεντρικό κτίριο, δύο παράλληλες πτέρυγες και ένα αμφιθέατρο 420 θέσεων, όλα συνδεδεμένα με έναν «ιστό κυκλοφορίας» καλά προγραμματισμένων ανελκυστήρων, σκάλες, πλατφόρμες, διαδρόμους και στέγαστρα. Η δεξιά πτέρυγα φιλοξενεί χώρο για ένα εναλλασσόμενο πρόγραμμα κατοικιών καλλιτεχνών απέναντι από την αριστερή πτέρυγα, η οποία διαθέτει εστιατόριο και χώρους γραφείων με θέα στον κεντρικό πεζόδρομο Prospekt του κεντρικού κτηρίου και στο Vaults Arts Production Centre.

Αυτός ο τόπος συνάντησης και παραγωγής για τη ρωσική και διεθνή πολιτιστική σκηνή διευθύνεται από μια καλά αμειβόμενη διεθνή ομάδα επιμελητών, με επικεφαλής τον καλλιτεχνικό διευθυντή Φραντζέσκο Μανακόρντα, επίσης Ιταλό, ο οποίος παλαιότερα εργαζόταν στην Tate Liverpool και από τη νέα του θέση θέλει να φέρει τα εικαστικά, τον σύγχρονο χορό και τη σύγχρονη μουσική πιο κοντά σε ευρύ κοινό. Το GES-2 άνοιξε με μια εγκατάσταση από τον Ισλανδό καλλιτέχνη Ragnar Kjartansson, καθώς και μια σειρά από ρέιβ και pop-up παραστάσεις  και μια έκθεση σχετικά με τις ρίζες της καρναβαλικής κουλτούρας στη σύγχρονη ρωσική τέχνη.

Χρηματοδότης του έργου είναι ο πολυεκατομμυριούχος Λεονίντ Μίκελσον ο οποίος θεωρείται ως ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Ρωσία.Ο Μίκελσον είναι επικεφαλής της ιδιωτικής εταιρείας φυσικού αερίου Nowatek, την οποία ίδρυσε αλλά είναι επίσης γνωστός ως συλλέκτης. Η περιουσία του υπολογίζεται οτι ξεπερνά τα 24 δισεκατομμύρια δολάρια σύμφωνα με το Forbes. Ένας πίνακας του Γκέρχαρντ Ρίχτερ λέγεται ότι κρέμεται πάνω από το γραφείο του.

Πίσω από το πολιτιστικό κέντρο της Μόσχας βρίσκεται η ιταλίδα Τερέζα Μαβίκα – με σπουδές Σοβιετολογίας – και τώρα  διευθύνει το ίδρυμα τέχνης του Μίκελσον «V-A-C». Το ίδρυμα δραστηριοποιείται στη Βενετία και το Λονδίνο και εδώ και μια δεκαετία βρίσκεται και στη Μόσχα.

Το Σπίτι Πολιτισμού είναι δωρεάν και ανοιχτό για το κοινό από τις 4 Δεκεμβρίου. Πληροφορίες για την επίσκεψη στο μουσείο μπορείτε να βρείτε εδώ.

 

 

Ετικέτες