ΓΑΛΑΖΙΑ ΚΑΙ ΡΟΖ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΤΟΥ ΠΙΚΑΣΟ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Τα πρώτα χρόνια της καλλιτεχνικής δημιουργίας του Πάμπλο Πικάσο παρουσιάζει η οπτικοακουστική εγκατάσταση «Πικάσο: Γαλάζια και ροζ περίοδος» . Πρόκειται για ένα οπτικοακουστικό ταξίδι στα πρώτα χρόνια (1900-1907) του Πάμπλο Πικάσο με multimedia εφαρμογές που φέρνουν τους επισκέπτες σε άμεση επαφή με τη δημιουργική διαδικασία του μεγάλου καλλιτέχνη και με το ιστορικό πλαίσιο της εποχής του. H συγκεκριμένη παραγωγή φιλοξενείται από τις 3 Φεβρουαρίου έως τις 31 Μαΐου 2020 στην Αίθουσα Πολλαπλών Προβολών της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος και αποτελεί συνέχεια της έκθεσης “The Young Picasso” που έγινε στο Fondation Beyeler της Ελβετίας με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Δύο διαδραστικά βιβλία συνδυάζουν την οπτική εμπειρία των τυπωμένων, εικονογραφημένων βιβλίων με τα ψηφιακά μέσα. Κάποια κομμάτια των βιβλίων είναι τυπωμένα, ενώ άλλα έχουν κινούμενες εικόνες που προβάλλονται όταν ο επισκέπτης ακουμπήσει ένα συγκεκριμένο σημείο του βιβλίου. Για παράδειγμα, φωτογραφίες από γκαλερί, στούντιο ή εστιατόρια εμφανίζονται διαδραστικά όταν ακουμπήσει κανείς σημεία του χάρτη του Παρισιού. Με την αφή αλλάζουν, επίσης, τα χρώματα ενός πίνακα ή εμφανίζονται τα προσχέδια του καλλιτέχνη για ένα έργο του. Σύντομα ηχητικά στοιχεία συμπληρώνουν τις κινούμενες εικόνες και ολοκληρώνουν την εμπειρία. Το περιεχόμενο των βιβλίων επικεντρώνεται στη στιλιστική ανάπτυξη του Πικάσο την επταετία 1900-1907, κατά την οποία άνοιξε τον δρόμο για την εμφάνιση του κυβισμού. Σε μία ταινία με δέκα κεφάλαια παρουσιάζεται το ιστορικό πλαίσιο στο οποίο εργάστηκε ο Πικάσο. Η ταινία αφηγείται τα ιστορικά γεγονότα μεταξύ 1900 και 1907 που επηρέασαν τη ζωή του μεγάλου καλλιτέχνη. Αποσπάσματα από φιλμ της περιόδου που δείχνουν το Παρίσι, τη Βαρκελώνη ή την Γκοσόλ μεταφέρουν τους θεατές στην ατμόσφαιρα της εποχής, σημαντικοί πίνακες εμφανίζονται σε close-up και απεικονίζουν τη δημιουργική εξέλιξη του Πικάσο, ενώ τα κείμενα, σε ελληνικά και αγγλικά, υπογραμμίζουν τη σύνδεση ανάμεσα στη ζωή και την τέχνη του δημιουργού.

Στο ΚΠΙΣΝ οργανώνονται διαλέξεις με θέματα το έργο του Πικάσο: την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου στις 19.00 στον Πύργο Βιβλίων, η καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης Άνρη Μιχαήλ στο Πανεπιστήμιο Τεχνών της Αμιέν και επιμελήτρια πολλών εκθέσεων με έργα του Πικάσο προσεγγίζει το έργο του καλλιτέχνη. Επίσης σχολικά προγράμματα για όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες και καλλιτεχνικά εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες με θέμα τον Πικάσο και το έργο του συνοδεύουν το πρόγραμμα.

 

Αίθουσα Πολλαπλών Προβολών της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος

3 Φεβρουαρίου έως τις 31 Μαΐου 2020