ΦΘΟΡΕΣ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΤΗΣ 17ης ΜΠΙΕΝΝΑΛΕ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: Ελένη Γαλάνη  21/8/21

Η πρώτη φωτογραφία που βλέπετε είναι η είσοδος του ελληνικού περιπτέρου στη 17η Μπιεννάλε  Αρχιτεκτονικής της Βενετίας. Με την επιγραφη του θέματος της έκθεσης τοποθετημένη ανάποδα. Οι φωτογραφίες από το εσωτερικό που ακολουθούν, καταγράφουν την κατάσταση του περιπτέρου της Ελλάδας, στις 12 Αυγούστου 2021, όπως την αποτύπωσε ο φακός του πολιτιστικού ιστότοπου anyteart.com που πήγε στη Βενετία για να καλύψει τη διεθνή έκθεση.

Φυλλάδια σε πλαστικές σακούλες, με κείμενα ή φωτογραφίες κρέμονται σ΄ένα μεγάλο τοίχο που έχει τοποθετηθεί κατά μήκος του περιπτέρου και το χωρίζει στη μέση. Βιτρίνες πρόχειρης κατασκευής με εκτυπώσεις ανάπλασης του υπαίθριου χώρου και φωτογραφίες από μνημεία και συνοικίες πέριξ της Αριστοτέλους. Οι μεταλλικοί γάντζοι για τα πλαστικά φακελλάκια με τα έντυπα εξέχουν πολύ και ορισμένοι είναι επικίνδυνοι καθώς τα σακουλάκια έχουν εξαφανιστεί. Έπεσαν, τα πήραν για αναμνηστικό, μοιράζονται; – ερωτήματα που μας απασχόλησαν όση ώρα είμασταν στο χώρο αποφεύγοντας να συζητάμε μεταξύ μας για να μη μας ακούσουν να μιλάμε ελληνικά οι λιγοστοί επισκέπες που υπήρχαν.

Κοιτάμε τα έντυπα και διαβάζουμε, μεταξύ άλλων :

“Επιρροές από τον διεθνή τοπικό εκλεκτισμό”, “Το αρχιτεκτονικό όραμα της μεγάλης χειρονομίας” και ” Η περιοχή του Αγίου Δημητρίου ένας μοναδικός θρησκευτικός προορισμός”. Ο  αρχιτεκτονας σηκώνει τα χέρια ψηλά και ο δημοσιογράφος κλείνει τη φωτογραφική μηχανή.

Ντροπή! ναι, αυτό αιστανθήκαμε καθώς είχαμε δει, ήδη, τους “άλλους” να μιλούν για τη ζωή μας, το κλίμα, τους συναθρώπους, το περιβάλλον, την προστασία του, την καλλιέργεια της γης και τις προτεινόμενες ευέλικτες οικολογικές κατοικίες. Άσε τους Τούρκους, τους Αιγυπτίους και τους πρωτοεμφανιζόμενους Ιρακινούς! Που δεν ανήκουν στη Δύση και που δεν κραυγάζουν : Μένουμε Ευρώπη! Άριστοι, ουσιαστικοί, δένουν το αρχαίο παρελθόν με το παρόν και αναζητούν τη χρυσή τομή του μέλλοντος, έτσι όπως η γνώση και η σοφία της Ανατολής προστάζει.

Η Ελλάδα επέλεξε να απαντήσει στο ερώτημα  της Μπιεννάλε Αρχιτεκτονικής 2021: με το πώς ήταν το σχέδιο ανοικοδόμησης της Θεσσαλονίκης (1918-1921) που καταρτίσθηκε από τον γάλλο αρχιτέκτονα-πολεοδόμο Ερνέστ Εμπράρ μετά από την καταστροφική πυρκαγιά της πόλης το 1917 και συγκεκριμένα με την οδό Αριστοτέλους που ονομαζόταν «Λεωφόρος της Κοινωνίας των Εθνών» (Boulevard de la Société des Nations) “για να εκφράζει το πολιτικό όραμα των Ελευθερίου Βενιζέλου και Αλεξάνδρου Παπαναστασίου.” !

Και να δείξει πώς θα αναμορφώσει την πόλη. Για τους φοίνικες που προβλέπεται να φυτευτούν δεν γίνεται αναφορά. Να σημειώσουμε ότι υπεύθυνος της ομάδας  προετοιμασίας της ελληνικής συμμετοχής στη 17η Μπιεννάλε Αρχιτεκτονικής ήταν ο ομότιμος καθηγητής Νίκος Καλογήρου του ΑΠΘ.