ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ – ΧΕΙΜΩΝΑΣ ΤΟΥ ΛΑΡΣ ΝΟΡΕΝ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΟΔΟΥ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

18/11/21

Το Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας παρουσιάζει από τις 15 Οκτωβρίου το έργο του βραβευμένου Σουηδού συγγραφέα Λαρς Νορέν «Φθινόπωρο Χειμώνας», σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη, με τους Μπέτυ Αρβανίτη, Άννα Καλαϊτζίδου, Μαρία Καλλιμάνη και τον Άλκη Παναγιωτίδη. Είναι η δεύτερη φορά που το «Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας», παρουσιάζει έργο του Νορέν, που έφυγε από τη ζωή τον περασμένο Ιανουάριο, σε ηλικία 76 χρονών, από τον Covid 19. H προηγούμενη, ήταν με την παράσταση του έργου του «Εβριάνα» (Hebriana) το 1990.

Το οικογενειακό δράμα «Φθινόπωρο Χειμώνας» (Höstochvinter) γράφτηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και εκδόθηκε το 1992 σε έναν τόμο μαζί με δύο ακόμα έργα του, «Ο Μπόμπι Φίσερ ζει στην Πασαντίνα» (BobbyFischerboriPasadena) και «Καλοκαίρι» (Sommar). Κεντρικός τίτλος «Τρία αστικά κουαρτέτα» (Treborgerligakvartetter).

Ο γιατρός Χένρικ και η σύζυγός του Μαργκαρέτα υποδέχονται στο σπίτι τους τις δύο κόρες τους, Άννα και Εύα, για ένα οικογενειακό δείπνο. Η εικόνα της ευτυχισμένης και  «υγιούς οικογένειας», που συγκεντρώνεται γύρω από το ίδιο τραπέζι κάθε μήνα, θα δώσει γρήγορα τη θέση της σε ένα πεδίο σφοδρής αντιπαράθεσης που τροφοδοτείται από το έρεβος του θεσμού της οικογένειας και των κοινωνικών στερεότυπων.

Η Άννα, ανύπαντρη μητέρα που εργάζεται ως σερβιτόρα σε ένα γκέι μπαρ, κατηγορεί τη Μαργκαρέτα για τα φριχτά παιδικά της χρόνια, ενώ η Εύα, φαινομενικά μόνο επιτυχημένη, ανακαλύπτει και αποκαλύπτει σταδιακά τις ρωγμές της δικής της ζωής, την αποτυχία του γάμου της και τον εφιάλτη της στειρότητας.

Ο Λαρς Νορέν Σουηδός ποιητής, μυθιστορηματογράφος, δραματουργός και σκηνοθέτης θεωρείται από πολλούς «διάδοχος» του Στρίγκμπεργκ. Στα έργα του-έχει γράωει πάνω από 70- επικεντρώνει το ενδιαφέρον του στο έρεβος των οικογενειακών θεσμών και ιδιαίτερα στη σχέση ανάμεσα στα δύο φύλα.  Υπήρξε καλλιτεχνικός διευθυντής  του οίκου Riks Drama που ανήκει στο Riksteaten (Εθνικός οργανισμός θεάτρου της Σουηδίας) και του Folkteatern στο Γκέτεμποργκ. Το 1971 τιμήθηκε με το λογοτεχνικό βραβείο του Aftonbladet και το 2003 κέρδισε το βραβείο Nordic Academy της Σουηδίας.

Μετάφραση: Γιώργος Δεπάστας / Σκηνοθεσία: Νίκος Μαστοράκης / Κοστούμια: Λουκία / Σκηνικά: Ελένη Μανωλοπούλου / Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου / Μουσική επιμέλεια: Νίκος Μαστοράκης

Ερμηνεύουν (με αλφαβητική σειρά): Μπέτυ Αρβανίτη, Άννα Καλαϊτζίδου, Μαρία Καλλιμάνη, Άλκης Παναγιωτίδης

 

Προπώληση εισιτηρίων: viva.gr & ταμείο Θεάτρου Οδού Κεφαλληνίας

Video