ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ ΤΟ 1940-1950 ΣΤΟ COURTAULD ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: anyteart 26/11/21

Ο Βρετανός φωτογράφος του 20ου αιώνα ‘Αντονυ Κέρστινγκ, ο πιο παραγωγικός και πολυταξιδεμένος αρχιτεκτονικός φωτογράφος της γενιάς του, είναι το θέμα της εναρκτήριας έκθεσης στο νέο χώρο Project Space της πινακοθήκης Courtauld όπου παρουσιάζονται  περιοδικές εκθέσεις που παρέχουν στο κοινό ειδική εικόνα από τη συλλογή, συντήρηση και έρευνα του Courtauld.

Γεννημένος στο Νότιο Λονδίνο το 1916, ο Κέρστινγκ ταξίδεψε στη Μέση Ανατολή στη διάρκεια των δεκαετιών του 1940 και του 1950 για να καταγράψει την αρχιτεκτονική και τους ανθρώπους της περιοχής. Το αρχείο του, με περισσότερες από 42.000 φωτογραφικές εκτυπώσεις και αρνητικά, δόθηκε στη Βιβλιοθήκη Conway στο Courtauld μετά τον θάνατό του, το 2008. Η έκθεση στο Project Space περιλαμβάνει 21 συναρπαστικές φωτογραφίες από τη συλλογή που καταγράφουν τη ζωή της κοινότητας των Γιαζίντι στο Κουρδιστάν, τραβηγμένες από τον Kέρστινγκ, το 1944 και το 1946. Η έκθεση περιλαμβάνει, επίσης, πορτρέτα και φωτογραφίες πόλης του Ερμπίλ, που συχνά θεωρείται το αρχαιότερο συνεχώς κατοικημένο μέρος στη γη, και το Τζαμί στο Nebi Yunus, τον τόπο ταφής του Jonah που καταστράφηκε από το Isis το 2014.

Οι 1,1 εκατομμύρια φωτογραφίες της Βιβλιοθήκης Conway – οι περισσότερες από τις οποίες δεν έχουν δει ποτέ εκτεθεί στο κοινό – βρίσκονται, προς το παρόν, σ’ ένα μεγάλο πρόγραμμα ψηφιοποίησης υπό την ηγεσία εθελοντών – με την υποστήριξη του National Lottery Heritage Fund – το οποίο θα προσφέρει δημόσια αυτές τις φωτογραφίες, συμπεριλαμβανομένων του Κέρστινγκ, στο κοινό.