ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΝΩΣΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ (οι γυναίκες, η εξουσία, οι εχθροί του λαού)

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο:anyteart

Μετά τo άνοιγμα των μπολσεβίκων αρχείων, άρχισαν να έρχονται στο φως στοιχεία για τη ζωή προσωπικοτήτων της ΕΣΣΔ που η σοβιετική ηγεσία απέκρυπτε επιμελώς από το λαό για πολλά χρόνια.

Χαρακτηριστικό δείγμα ο Ιωσήφ Στάλιν ο οποίος στη διάρκεια της ζωής του, ως επαναστάτης, κατέφυγε στη Σιβηρία για μία περίπου δεκαετία, ως εξόριστος. Εκεί έζησε με διάφορες γυναίκες – έφτασε μάλιστα να αποπλανήσει ένα 14χρονο κορίτσι από αγροτική οικογένεια και να διωχτεί για το θέμα αυτό- έκανε παράνομα παιδιά, δραπέτευε συχνά σε άλλες πόλεις μετά από ψευδείς υποχέσεις γάμου και οργάνωνε τις επαναστατικές του δραστηριότητες.

Όλες οι συλλήψεις και οι εξορίες τεκμηριώθηκαν, με τις φωτογραφίες του μετέπειτα ηγέτη να επισυνάπτονται στο αρχείο του. Αλλά μετά την άνοδο του Στάλιν στην εξουσία, οι φωτογραφίες θεωρήθηκαν δυσμενείς καθώς έθιγαν ανεπανόρθωτα τον Στάλιν αποκαλύπτοντας μια εικόνα ενός βρωμερού επαναστάτη που έμοιαζε με κοινό εγκληματία.

Ένας μικρός αριθμός στελεχών στο Κομμουνιστικό Κόμμα έψαξε συστηματικά και συνέλεξε φωτογραφίες από αυτήν την περίοδο της ζωής του Στάλιν σε διάφορα περιφερειακά αρχεία του Βορρά και στη συνέχεια τις διατήρησε στο Κρεμλίνο με την ένδειξη του απορρήτου. Επίσης απαγορευόταν αυστηρά η πρόσβαση στα οικογενεικά αρχεία του Στάλιν καθώς η οικογένεια  και  ειδικά τα παιδιά του, ήταν πρωταρχικής σημασίας γι’ αυτόν. Οι εφημερίδες δεν  δημοσίευσαν ποτέ τέτοιες φωτογραφίες και κανείς δεν τις είχε δει εκτός από τον βαθύ πολιτικό κύκλο του ηγέτη. Στη δεκαετία του 1930 -40, οποιοδήποτε υλικό της ζωής του Στάλιν πέραν του κόμματος, ήταν πάντα «Top Secret».

Ιδιαίτερα ενοχλητική ήταν για τον Στάλιν η ύπαρξη μιας συγκεκριμένης φωτογραφίας η οποία βρισκόταν στα χέρια των ξένων δημοσιογράφων.Πρόκειται για τη φωτογραφία του Γιακόφ, του γιου του, που πιάστηκε από τους Ναζί. Τη φωτογραφία του φυλακισμένου νέου, που φαινόταν εντελώς φοβισμένος, την είδε ολόκληρος ο κόσμος. Η γερμανική μηχανή προπαγάνδας κυκλοφόρησε τη φήμη ότι ο Γιακόφ είχε συμφωνήσει να συνεργαστεί μαζί τους. Στη Σοβιετική Ένωση κανείς δεν είχε δει τη φωτογραφία – η πρόσβαση σε τέτοιο υλικό ήταν υπό αυστηρό κρατικό έλεγχο. Το ίδιο ισχύει και για τον μεγαλύτερο γιο του Στάλιν,  φωτογραφία του οποίου δεν είχε δει ποτέ το έθνος.

Ιδιαίτερη επεξεργασία είχαν υποστεί και φωτογραφίες που έδειχναν σημάδια παλαιότερης αρρώστιας στο πρόσωπο του Στάλιν καθώς και ανεπιθύμητους συνεργάτες που μετέπειτα χαρακτηρίστηκαν ως “εχθροί του λαού”. Για παράδειγμα, το δέρμα του Στάλιν ήταν καλυμμένο με ουλές από την ευλογιά που είχε περάσει σε ηλικία επτά χρονών. Ωστόσο, κάθε σοβιετικός πολίτης ήταν απολύτως πεπεισμένος ότι ο ηγέτης του ήταν άψογος (ειδικά για την ηλικία του) – καθώς επίσημες φωτογραφίες απεικόνιζαν το πρόσωπό του λείο, φρέσκο, τα μαλλιά του όλα μεταξένια και καλά διατηρημένα και έδειχναν έναν ηγέτη κατά περίπου 10 χρόνια νεότερο.

Η επίπονη εργασία της επεξεργασίας των φωτογραφιών για την αφαίρεση ανεπιθύμητων προσώπων, συχνά,γινόταν παρουσία του Στάλιν.Αυτή η πρακτική επιτεύχθηκε με τη χρήση χημικών ουσιών: τα ανεπιθύμητα μέλη του κόμματος διαγράφονταν από τα αρνητικά με τέτοιο τρόπο που κανείς δεν θα πίστευε ότι ήταν ποτέ στη φωτογραφία. Άλλες φωτογραφίες, που αναπτύχθηκαν νωρίτερα, απλώς απαγορεύτηκαν.

 

Με πληροφορίες από Russia beyond