ΦΟΡΟ ΤΙΜΗΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΑΠΟΤΙΕΙ O ΣΠΑΙΚ ΛΙ Μ’ ΕΝΑ ΒΙΝΤΕΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Ο Αμερικανός σκηνοθέτης Σπάικ Λι, γνωστός για τις ταινίες του που ασχολούνται με αμφιλεγόμενα κοινωνικά και πολιτικά θέματα, γύρισε πρόσφατα με ένα βίντεο 3.30 λεπτών για τη Νέα Υόρκη, ως φόρο τιμής στην πόλη που έχει δοκιμαστεί από το χτύπημα της πανδημίας του Covid-19 περισσότερο απ΄ οποιαδήποτε άλλη στον κόσμο.

Νεοϋορκέζος από το Μπρούκλιν, ο Σπάικ Λι εστιάζει το φακό του στην έρημη πόλη, στους άδειους σταθμούς, στα σιωπηλά γκράφιτι, στο χρηματιστήριο-φάντασμα, στο σημείο μηδέν, στο άγαλμα της Ελευθερίας, στη γέφυρα του Μπρούκλιν, Empire State Building, με μουσική  συνοδεία το ομώνυμο τραγούδι του Φράνκ Σινάτρα.

«Είναι μια επιστολή αγάπης προς τους ανθρώπους της πόλης. Απλή και λιτή», ανέφερε ο ίδιος για το φιλμ, super-8 με τα εμβληματικά μνημεία της Νέας Υόρκης, άδεια από κόσμο, σιωπηλά και μοναχικά, δείγμα γραφής της πανδημίας που έπληξε τη μητρόπολη και που έκανε τις ΗΠΑ να μετρούν 100.000 νεκρούς  ονόματα των οποίων δημοσιεύονται σε στη σημερινή έκδοση της 24 Μαϊου 2020 των New York Times.