ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΥΠΟΣΥΝΟΛΟ (TEΛΙΚΟ) ΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙ ΤΑ ΑΥΤΑ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο:anyteart

Αν μια επαρχιακή πόλη της Ελλάδας έκανε φεστιβάλ κάπως έτσι θα ήταν το πρόγραμμα. Διότι αυτό που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Ελληνικού Φεστιβάλ, πριν από λίγο,αμέσως μετά το δεύτερο, κατά σειρά, διαδικτυακό διάγγελμα της κ. Κατερίνας Ευαγγελάτου, είναι, όντως, ένα “ισχυρό υποσύνολο” όπως ορίζεται και από τον τίτλο του: “ΥΠΟΣΥΝΟΛΟ – FRAGMENT” ή, μ’ άλλα λόγια, η εμμονή της πολιτικής ηγεσίας να δικαιολογηθούν οι μισθοί των εργαζομένων στις κρατικές ορχήστρες, τα θέατρα, την  όπερα και να πλαισιωθούν με επιδοτήσεις συναυλίες -αφιερώματα, ακόμη και παρουσίαση δίσκου στο Ηρώδειο, Έλληνων και μόνο δημιουργών.

Μεταξύ μας, λοιπόν, το πρόγραμμα αρχίζει στις 15 Ιουνίου και τελειώνει στις 15 Αυγούστου.

Στην Επίδαυρο θα δούμε τρία έργα αρχαίου δράματος, δύο από το Εθνικό Θέατρο κι ένα από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.Πέρσες και Λυσισράτη από το Εθνικό και Όρνιθες από το ΚΘΒΕ.

Στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου εμφανίζονται οι : Αλκίνοος Ιωαννίδης, το Mihalis Kalkanis Group, η Ομάδα Ραφή-Nova Melancholia-Μιχάλης Σιγανίδης (H κιβωτός του Νώε/Il diluvio universale του Μικελάντζελο Φαλβέτι, ο ιΜ. Μαργαρίτη-Μ. Παπαγεωργίου-Μ.Πανουργιά *έχω τα μάτια στ΄αυτιά-Η ανθρώπινη φωνή του Φράνσις Πουλενκ και η Σαβίνα Γιαννάτου – Primavera e n Salonico με τη συμμετοχή της Λάμιας Μπεντιούι (Water Song).

Στο Ηρώδειο το πρόγραμμα περιλαμβάνει συναυλία εις μνήμη Θάνου Μικρούτσικου (Τους προβολείς στήσε) και συναυλίες κρατικών ορχηστρών: “Γκαλά Μπετόβεν” από την Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, “Έργα Μπάρτοκ και Βιβάλντι με τα έγχορδα της ΚΟΘ, “Δύο γκαλά όπερας” από τη Λυρική Σκηνή, “Λύκοι στη χώρα των θαυμάτων” από τους Γιάννη Αγγελάκα και Νίκο Βελιώτη, “Η επιστροφή του Οδυσσέα στην πατρίδα” του Κλαούντιο Μποντεβέρντι από την Καμεράτα και συναυλία “Μπετόβεν 250 χρόνια -Έργα Μπετόβεν και Σοστακόβιτς.

Αναλυτικά το πρόγραμμα (ημερομηνίες,περιεχόμενο εκδηλώσεων) εδώ

Το Υποσύνολο του Φεστιβάλ Αθηνών παρουσιάζει επίσης εικαστική εγκατάσταση του Διονύσης Καβαλλιεράτου με θέμα ” “Αποπροσανατολισμένος χορός/παραπλανημένος πλανήτης”  στο Ηρώδειο, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ.Πρόκειται-σύμφωνα με την ανακοίνωση για ένα εγχείρημα που θέτει στο επίκεντρό του τη σύνδεση των παραστατικών τεχνών με την εικαστική δημιουργία και αναδεικνύει, ταυτόχρονα, τον εμβληματικό χώρο του Ωδείου Ηρώδου Αττικού. Η επιμέλεια είναι της Πολύνας Κοσμαδάκη.