ΦΕΣΤΙΒΑΛ QUEER ΚΟΥΛΤΟΥΡΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

3/6/21

Η queer κουλτούρας της πόλης παρουσιάζεται στο κέντρο της Αθήνας (3-6 Ιουνίου), σε διάφορους χώρους(*), στο πλαίσιο του The Queer Archive Festival που οργανώνεται για δεύτερη συνεχή χρονιά με την υποστήριξη της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση. Στόχος του  φεστιβάλ είναι η ανάδειξη νέων ταλέντων αλλά και η στήριξη εδραιωμένων, εγχώριων ή μη καλλιτεχνών, η προβολή της διαρκώς αναπτυσσόμενης queer καλλιτεχνικής σκηνής, η οποία αντανακλά τη σύγχρονη queer κουλτούρα, υμνεί τη διαφορετικότητα και προωθεί τη συμπεριληπτικότητα.

Για τέσσερις ημέρες θα παρουσιαστούν βίντεο εγκαταστάσεις, εκθέσεις, περιπάτους, συζητήσεις, διαδραστικά έργα τέχνης και περφόρμανς που αφορούν θέματα σεξουαλικής ταυτότητας και φύλου, από τον Εθνικό Κήπο και το Πεδίον του Άρεως έως γκαλερί και κινηματογράφους.

Ειδικότερα:

  • το βίντεο “Life Guarding” του Γερμανού φωτογράφου Wolfgang Tillmans, ένα βίντεο-κολάζ σε επιμέλεια του Michael Amstad, που εξερευνά τη ρευστότητα μέσα από εικόνες κατακερματισμένων ανθρώπινων μελών, φρούτων και εντόμων, και των κυμάτων του Ατλαντικού ωκεανού (Space 52).
  • το έργο “Herma”, μια σειρά σχεδίων του Ισραηλινού καλλιτέχνη Tamir David, που εξυμνεί τις συνεχείς αλλαγές στις αντιλήψεις, αλλά και τις αναπαραστάσεις, σε σχέση με το φύλο, θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην αθηναϊκή καλλιτεχνική σκηνή (Haus N Athen).
  • το φεστιβάλ συνεργάζεται φέτος με το Shamonette και, μαζί, μας προσκαλούν να επιβιβαστούμε σε ένα ζωηρό, πρωτότυπο και διασκεδαστικό “Drag Bus Tour” μέσα στην πόλη της Αθήνας, απολαμβάνοντας ταυτόχρονα ζωντανές περφόρμανς από καλλιτέχνες της εγχώριας drag σκηνής, ή ακόμα να αποτίσουμε φόρο τιμής στην καταξιωμένη avant-pop μουσικό Sophie.
  • με ανάθεση του φεστιβάλ, ο πολλά υποσχόμενος νέος Έλληνας σκηνοθέτης Βασίλης Κεκάτος δημιουργεί τη φωτογραφική σειρά “Rooftop lovers” με LGBTQIA+ ζευγάρια να μας δείχνουν πώς είναι να αγαπάς και να αγαπιέσαι πάνω από το σκληρό τοπίο της Αθήνας (Misc).

Το πρόγραμμα αναλυτικά:

ΠΕΜΠΤΗ 3/6

Group Exhibition Opening: Daniel Pinheiro, Andy James, Tamir David, Ερμίνα Αποστολάκη-Βασιλική Αποστολάκη-Φιλία Μιλιδάκη / HAUS N ΑΤΗΕΝ

Performance: Dynno Dada / HAUS N ΑΤΗΕΝ

Exhibition Opening: Wolfgang Tillmans / SPACE 52

Exhibition Opening: Γιώργος Στριφτάρης / EIGHT

The Queer Archive Festival Soirée: Roman & Saradis / HOLLYWOOD PUB

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 4/6

Exhibition Opening: Βασίλης Κεκάτος / MISC

Exhibition Opening: Marina Doritis / KICK GALLERY

Panel discussion: Greek queer art today / TRIANON CINEMA

The Queer Archive Festival Soirée: Dodo / HOLLYWOOD PUB

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 5/6

Interactive Walk: Χριστίνα Τριχά / ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ

Exhibition Opening: Νίκος Μενουδαράκος / FOKIANOU ART SPACE

Drag Tour Bus: Aria Di Vine, Helena Hudson, Marianah Grindr & Shamonette, TOUR BUS/SHAMONETTE

The Queer Archive Festival Soirée: K.atou & Jacob of Capadoccia, HOLLYWOOD PUB

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 6/6

Sophie Tribute, Χρήστος Τζοβάρας, Χρήστος Καρούτης, Ηλέκτρα Βόσσου, Ελευθερία Σωτήρχου, Αθανασία Κουτζούχα, Γιώργος Δερέσκος, Μαίρη Γιαννούλα, Ειρήνη Μωραϊτέλλη, Ιλιάνα Κακαράντζα, Μαρίνα Κλάδη, Μαριάννα Τσικμανλή, Μαρία Καμπανού, Ναταλία Καλογεροπούλου, Εβίνη Παντελάκη / ΠΕΔΙOΝ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ

The Queer Archive Festival Soirée: Clubkid & Pepper Levain performance, HOLLYWOOD PUB

 

(*) Σημεία διεξαγωγής του φεστιβάλ

HAUS N ATHEN, MISC, SPACE 52, EIGHT, FOKIANOU ART SPACE, KICK GALLERY,  TRIANON CINEMA