ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΝ, ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΔΕ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: anyteart

Χτες, η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Αθηνών- Επιδαύρου κ. Κατερίνα Ευαγγελλάτου, ανακοίνωσε, διαδικτυακά, τη σύλληψη του προγράμματος για το 2020 που μόνο διάγγελμα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί στις παρούσες συνθήκες. Σ΄ένα πλάνο μινιμαλιστικό, στις αποχρώσεις του γκρι, εκτέλεσε άριστα το one woman show που επέλεξε για να μας πει ότι δεν γνωρίζει αν θα γίνει το φεστιβάλ, λόγω των μέτρων για τη δημόσια υγεία και της εξέλιξης της επιδημίας, ότι έχουν κάνει ετοιμασίες, επιλογές, προγράμματα για το δίμηνο του καλοκαιριού σε Αθήνα και Επίδαυρο και ότι αναλυτικά το πρόγραμμα υπάρχει αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ.

Ανατρέξαμε σ΄αυτό. Με καλή πρόθεση και υπό την προϋπόθεση ότι όλα θα λήξουν σύντομα και στο τέλος Ιουνίου το αργότερο, και με την ελπίδα να γίνεται σκοτωμός για ένα εισιτήριο στην Επίδαυρο, τον Ιούλιο.

Όπως ήταν αναμενόμενο το πρόγραμμα και αυτή τη χρονιά απαρτίζεται από ελληνικά καλλιτεχνικά σχήματα σε ποσοστό κατά 80%, τουλάχιστον. Πρόκειται για μια φεστιβαλική πολιτιστική παραγωγή εξαρτημένη εξ ολοκλήρου από το κράτος – ατζέντη το οποίο συνεχίζει ακάθεκτο την παράδοση του κρατικοδίαιτου πολιτισμού, ανεξάρτητα των νεοφιλελεύθερων αρχών της παρούσας κυβέρνησης, ενώ, παράλληλα, επικαλείται την εξωστρέφεια της πολιτικής του.

Εκείνο που προκαλεί εντύπωση είναι ότι έχουν ετοιμαστεί φυλλάδια με ημερομηνίες για τις παραστάσεις ενώ γνωρίζουμε ότι οι πρόβες έχουν απαγορευτεί, ότι ο Απρίλιος θα περάσει με καραντίνα για όλους και ο Μάϊος, κατά τις προβλέψεις, το ίδιο αφού σύμφωνα με τις  υγειονομικές αρχές προβλέπεται τις επόμενες 8-12 εβδομάδες να κυκλοφορεί ο ιός στη χώρα μας. Με την καραντίνα, λοιπόν, να αποτελεί πλέον τρόπο ζωής, ουδείς μας πληροφορεί τί γίνεται με τις συμβάσεις των ηθοποιών που λήγουν στις κρατικές σκηνές ή με τις ανάγκες ηθοποιών και λοιπών συντελεστών που θα χρειαστούν για τις παραστάσεις αρχαίου δράματος, για παράδειγμα. Το ίδιο ισχύει για τις ορχήστρες, την όπερα – για ΟΛΑ. Όχι μόνο στην Ελλάδα. Σε ολόκληρη την Ευρώπη, την Αμερική, τη Ρωσία απ΄όπου συνηθίζουμε να μετακαλούμε καλλιτεχνικές ομάδες.

Ευχή, ό,τι είναι να γίνει, να γίνει ακόμα και όπως-όπως. Για το μόνο λόγο να εξασφαλίσουν έσοδα το εξάμηνο που ακολουθεί οι άνθρωποι της τέχνης η οποία δέχεται το σφοδρότερο χτύπημα απ΄ όλους τους άλλους τομείς της οικονομικής ζωής. Γι’ αυτό και μόνο. Για το μεροκάματο.

Δείτε το πρόγραμμα εδώ

 

Σχετικά άρθρα:

ΤΟ ΤΕΤΑΡΤΟ ΚΟΥΔΟΥΝΙ / Ένα άψογα προγραμματισμένο, μη πρόγραμμα

https://totetartokoudouni.blogspot.com/2020/04/2.html?fbclid=IwAR0q3AAIntNrxBun5oJqllHQm11vek-rteu2ygjnFNS11Cs3fkFbzx1TrzY