ΕΥΡΟΣ, ΒΑΘΟΣ και ΓΕΝΙΚΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

«Εύρος και βάθος». Αυτές οι δύο λέξεις καθορίζουν τη στρατηγική του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρη Λιγνάδη ο οποίος, στην  πρώτη συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα, στην αίθουσα εκδηλώσεων της πρώτης θεατρικής σκηνής της χώρας,  επιχείρησε να θέσει τα ζητήματα και τις προτεραιότητες, τους στόχους αλλά και την φιλοσοφία που θα διέπουν τη διεύθυνσή του.

Χωρίς να προχωρήσει σε συγκεκριμένες θέσεις και λύσεις στα θέματα της επιλογής έργων και συντελεστών που απαρτίζουν το “εύρος” ή το “βάθος”  που απαιτεί η  καλλιτεχνική έκφραση, η δημιουργία και ο χρόνος, ως προς τον εκπαιδευτικό, και πρωταρχικό, τομέα του θεάτρου, ο Δ. Λιγνάδης έπαιξε με τις λέξεις αφού προηγουμένως παρουσίασε, αναλυτικά, τo moto  της φετινής σεζόν  που επέλεξε  από τον Αντρέα Εμπειρίκο για να καθορίσει τη σχέση του θεάτρου και του κοινού: «Πάρε τη λέξη μου.Δώσε μου το χέρι σου.»

« Όταν η υπουργός Πολιτισμού μου πρότεινε την καλλιτεχνική διεύθυνση του Εθνικού Θεάτρου είπα ότι δεν θέλω να αναλάβω τη θεσμική θέση για να φτιάξω ρεπερτόριο, αλλά ότι μ’ενδιαφέρει η εκπολιτιστική διάσταση του Εθνικού, ιδιαίτερα δε η εκπαιδευτική του διάσταση»- ανέφερε.

Όταν όμως ρωτήθηκε ποιες θα είναι οι επεμβάσεις του στο διδακτικό προσωπικό και στο πρόγραμμα σπουδών της Δραματικής Σχολής του Εθνικού, αρκέστηκε να πει ότι δεν θα προχωρήσει σε επεμβάσεις, αλλά θα θα προχωρήσει σε μετασχηματισμό με επιμορφώσεις, έμφαση στη διδασκαλία του αρχαίου δράματος (γλώσσα, ποίηση, μουσική, κίνηση), ανάπτυξη της υπάρχουσας πενιχρής σε τίτλους Βιβλιοθήκης της σχολής για την οποία μίλησε και η νέα διευθύντρια Διώ Καγκελάρη απευθύνοντας έκκληση για βοήθεια.

Συνοδοιπόρος των μετασχηματισμών στην εκπαίδευση που προτάσσει για το Εθνικό η νέα καλλιτεχνική διεύθυνση είναι η έρευνα και οι πειραματισμοί στο θέατρο με έμφαση στο αρχαίο δράμα. Στο πλαίσιο αυτό η Πειραματική Σκηνή μετατρέπεται σε ερευνητική Σκηνή για το αρχαιόθεμο δράμα (ερευνητικός – δοκιμαστικός χαρακτήρας) και στεγάζεται στη Σκηνή Κατίνας Παξινού, στο Ρέξ. «Στο δικό μου Εθνικό, η άλλοτε Πειραματική Σκηνή εξαπλώνεται σε όλες τις σκηνές»-ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δ. Λιγνάδης.

Μένοντας στο REX ανακοίνωσε ότι το Ισόγειο μετονομάζεται σε Σκηνή «Ελένη Παπαδάκη» και οι σκηνές του θεάτρου θα λειτουργούν και το καλοκαίρι για τους κατοίκους και τους τουρίστες της Αθήνας.

Ο Δημήτρης Λιγνάδης ανακοίνωσε

λειτουργία εκδοτικού τμήματος στο Εθνικό,

αξιοποίηση του Αρχείου του Θεάτρου,

Θερινό Σχολείο στο χώρο του Σχολείου «Ειρήνη Παπά» με εργαστήρια, σεμινάρια,

συμμετοχή του Εθνικού στον εορτασμό των 2.500 χρόνων από τη ναυμαχία της Σαλαμίνας και της μάχης των Θερμοπυλών.

Επίσης, ανακοίνωσε ονόματα σκηνοθετών  που θα συνεργαστούν  με το Εθνικό Θέατρο την περίοδο 2020-2021 (αλφαβητικά): Δημήτρης Καμαρωτός, Δημήτρης Καραντζάς, Γιώργος Κιμούλης, Στάθης Λιβαθινός, Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Αμαλία Μουτούση, Βασίλης Μπισμπίκης, Άντζελα Μπρούσκου, Γιώργος Νανούρης, Κωνσταντίνος Ρήγος, Δημήτρης Τάρλοου, Θάνος Παπακωνσταντίνου, Μάρθα Φριντζήλα.

ΕΛΕΝΗ ΓΑΛΑΝΗ