ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΕΠΑΝΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΤΗΣ ΘΗΡΑΣ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο:anyteart

Έπρεπε να πάει επί τόπου, στις 13 του μηνός,  υπουργός Πολιτισμού κ.Λίνα Μενδώνη για να διαπιστώσει την ανεπίτρεπτη κατάσταση στην οποία βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο Θήρας και μάλιστα μαζί με τον πρωθυπουργό που επέλεξε το νησί για το κάλεσμα των τουριστών στην Ελλάδα.

Ένα χρόνο στην κυβέρνηση με τη Σαντορίνη πρώτο παγκόσμιο προορισμό με μοναδικό ανά τον κόσμο τοπίο και αρχαιολογικό παρελθόν, δεν κατέστη δυνατόν για την πολιτική ηγεσία να ληφθεί από πέρσυ το καλοκαίρι η απόφαση για την  έναρξη των εργασιών που ανακοίνωσε τώρα η υπουργός, χωρίς να δίνει σαφές χρονδιάγραμμα αποπεράτωσης: ο λόγος για τις  εργασίες εκσυγχρονισμού, αναβάθμισης του μουσειακού κελύφους και επανέκθεσης της μόνιμης έκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Θήρας.”

Διαφορετικά πώς αλλιώς να εκτιμήσει κανείς αυτές τις ανακοινώσεις για ένα θέμα που έπρεπε να είχε γίνει από τα τέλη της δεκαετίας του 1990! – όπως χαρακτηριστικά ανεφέρει το υπουργείο στην ανακοίνωσή του. Πόσο μάλλον όταν “στο πλήθος των νέων σημαντικών ανασκαφικών ευρημάτων για την ιστορική διαδρομή και τον πολιτισμό της Θήρας στην αρχαιότητα που προέρχονται από την νεκρόπολη της αρχαίας πόλης της Θήρας, προστίθενται διαρκώς νέα, κυρίως από το βόρειο αρχαίο επίνειό της, το σημερινό Καμάρι.”

Το ΥΠΠΟΑ δεν παραλείπει να μας θυμίσει ότι το 2000, η ανακάλυψη στο νεκροταφείο της Αρχαίας Θήρας, από τον αείμνηστο αρχαιολόγο Χαράλαμπο Σιγάλα, της υπερφυσικού μεγέθους μαρμάρινης Δαιδαλικής Κόρης έθεσε νέα δεδομένα για την ανακαίνιση του Αρχαιολογικού Μουσείου Θήρας και, μάλιστα, προβλέπεται να είναι το κεντρικό του έκθεμα στο νέο μουσείο που θα προκύψει, εν καιρώ.

Το Υπουργείο Πολιτισμού –αναφέρει- “προετοίμασε σχετική μελέτη επέκτασης-επισκευής-εκσυγχρονισμού της μουσειακής υποδομής με ομάδα τεχνικών συμβούλων σε συνεργασία με την αρμόδια Διεύθυνση Εκτέλεσης Έργων Μουσείων, η οποία ολοκληρώθηκε το 2007. Όμως για διάφορους λόγους δεν κατέστη δυνατή η υλοποίηση το έργου. Το 2018, με πρωταρχικό στόχο την προώθηση και του συγκεκριμένου έργου, υπεγράφη η Προγραμματική Σύμβαση Πολιτισμικής Ανάπτυξης «Πρόγραμμα Μελετών, Συντήρησης και προβολής μνημείων, μνημειακών συνόλων και Μουσείων στα όρια του Δήμου Θήρας» μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Θήρας ο οποίος και την χρηματοδοτεί.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θήρας, ένα από τα παλαιότερα μουσεία της ελληνικής επικράτειας και των Κυκλάδων, ιδρύθηκε το 1902 για να στεγάσει τα ευρήματα των γερμανικών ανασκαφών στην αρχαία πόλη της Θήρας (1896-1902). Το υπάρχον κτήριο, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Κωνσταντίνου Δεκαβάλλα, ανεγέρθηκε τα έτη 1960-1962 από το Γραφείο Οικισμού Θήρας, στο πλαίσιο της μετασεισμικής ανοικοδόμησης της Θήρας. Μετά την επέκταση και ολοκλήρωσή του από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και την οργάνωση της έκθεσής του από τον τότε Έφορο Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και Σάμου αείμνηστο Ν. Ζαφειρόπουλο, λειτούργησε για το κοινό, μετά από ολιγοετή διακοπή, το 1968, και έκτοτε λειτουργεί διαλείπτως.