ΕΒΡΑΙΟΙ ΣΤΗΝ ΕΣΣΔ ΚΑΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ ΣΤΟΝ ΠΠΒ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: anyteart, 12/4/22

Οι διεθνικές σχέσεις στη Σοβιετική Ένωση και την Ανατολική Ευρώπη κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος είναι ένα θέμα στο επίκεντρο έντονης επιστημονικής και δημόσιας συζήτησης.

Σε αυτή τη συλλογή δοκιμίων, ένα ευρύ φάσμα κορυφαίων ερευνητών εξετάζει διάφορες πτυχές του πολύπλευρου ζητήματος από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Οι διορατικές αναλύσεις των συγγραφέων των σχέσεων μεταξύ των Λιθουανών, Ουκρανών, Λευκορώσων, Ρώσων, Πολωνών και Εβραίων ρίχνουν φως στις προπολεμικές απόψεις και τα στερεότυπα των Εβραίων, καθώς και στον αντίκτυπο των πολιτικών κατοχής της Γερμανίας και της Ρουμανίας κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Αυτό που προκύπτει είναι ένα σύνθετο μωσαϊκό της στάσης των Εβραίων και των μη Εβραίων μεταξύ τους.

Η έκδοση “Δυσπιστία, εχθρότητα και αλληλεγγύη.Εβραίοι και μη Εβραίοι κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος στην ΕΣΣΔ” ασχολείται με μια σειρά θεμάτων, όπως οι στάσεις των Ουκρανών εθνικιστών, οι Ουκρανοί αντικομμουνιστές ακτιβιστές στο Κίεβο, ο αντίκτυπος της αντι-εβραϊκής προπαγάνδας στην Υπερδνειστερία, οι σχέσεις μεταξύ Εβραίων, Πολωνών και Ουκρανών στην κατεχόμενη από τους Ναζί Ανατολική Γαλικία, λιθουανικές αντιλήψεις για τους Εβραίους, οι Πολωνοί Εβραίοι πρόσφυγες στην Κεντρική Ασία, οι σοβιετικές αρχές και το εβραϊκό ζήτημα, ο αντισημιτισμός στον Τύπο και στη λογοτεχνία των σοβιετικών διανοουμένων της «γενιάς του 1960».

Το βιβλίο αντιμετωπίζει επίσης το κεντρικό ερώτημα του πώς το συγκεκριμένο σοβιετικό πλαίσιο επηρέασε αυτές τις διεθνικές σχέσεις και συζητά πώς αυτές οι εθνοτικές ομάδες ανακαλούσαν αυτές τις σχέσεις κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος μέσα από το πρίσμα των μεταπολεμικών συνθηκών.