ΕΤΟΣ ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ το 2020. ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων για το έτος Μελίνα Μερκούρη 2020, ανακοίνωσε η υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη παρουσία του προέδρου του Ιδρύματος Χριστόφορο Αργυρόπουλο, της γενικής γραμματέας Μανουέλας Παυλίδου, του διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρη Λιγνάδη και μελών της επιτροπής του τιμητικού έτους, στην οποία προεδρεύει ο πρώην Γάλλος υπουργός Πολιτισμού, Ζακ Λανγκ.

“Το έτος Μελίνα ξεκινά στις 29 Ιανουαρίου, με την παρουσίαση στο Μουσείο της Ακρόπολης, των Πρακτικών της Διεθνούς Ημερίδας για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, για τον αγώνα που η Μελίνα έδωσε για την πραγματοποίηση ενός οράματος που όλοι πιστεύουμε ότι θα έρθει το momentum να γίνει πραγματικότητα, το όραμα μας για την επανένωση” είπε η κ.Μενδώνη και ανέφερε ότι  στην εκδήλωση αυτή θα παρουσιαστεί με τη μέριμνα του Ιδρύματος ένα βίντεο για τη δράση της Μελίνας ευρύτερα, αλλά και ειδικά για το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών.

Οι άλλες εκδηλώσεις του έτους, χωρίς συγκεκριμένες ημερομηνίες  και αναλυτική παρουσιάση του περιεχομένου τους, είναι:

  • Τιμητική εκδήλωση στο Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα με θέμα «Η δική μας Μελίνα» (26/2)
  • Απονομή των θεατρικών βραβείων Μελίνα Μερκούρη στο Εθνικό Θέατρο (REX) από την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού και εκδήλωση στη μνήμη της Μελίνας.
  •  Έκθεση στο φουαγιέ της UNESCO στο Παρίσι, που θα επικεντρώνεται στον αγώνα για τη διεκδίκηση των Γλυπτών του Παρθενώνα και την αρχαιοκαπηλία (τέλος Μαρτίου)
  •  Στο μικρό θέατρο Επιδαύρου, η Άλκηστις Πρωτοψάλτη θα δώσει συναυλία με τραγούδια της Μελίνας (Ιούνιος)
  • Μεγάλη έκθεση στην Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων, με φωτογραφίες, αφίσες, κοστούμια, το καμαρίνι της Μελίνας και την αλληλογραφία της με προσωπικότητες της εποχής της (1/7 μέχρι Σεπτέμβριο). Η έκθεση διοργανώνεται από το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη, με τη φροντίδα της Μανουέλας Παυλίδου και του Γιώργου Πηλιχού, με επιμελητή τον Νίκο Καλτσά. Με τη συνεργασία της Τεχνόπολης, στην πανσέληνο του Ιουλίου, διοργανώνονται, επίσης, θερινές προβολές του «Ποτέ την Κυριακή» και της «Φαίδρας». Τον Σεπτέμβριο θα γίνει συναυλία νέων καλλιτεχνών με τραγούδια της Μελίνας, στον ίδιο χώρο. Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί με τη συνεργασία του σταθμού 9,84 
  • Στις 18 Οκτωβρίου, ημέρα των γενεθλίων της, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά προγραμματίζεται εκδήλωση με τίτλο «Ο Πειραιάς γιορτάζει τη Μελίνα» ενώ σχεδιάζονται και σημαντικές εκδηλώσεις στην πόλη, που όπως είπε η υπουργός «θα αποτελέσουν έκπληξη».

Τέλος, το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη σχεδιάζει ημερίδα με θέμα τον θεσμό των ΔΗΠΕΘΕ που δημιουργήθηκε με στόχο “τη διεύρυνση του πνευματικού ορίζοντα της ελληνικής περιφέρειας”, αλλά που μετά από τόσα χρόνια, κατά την υπουργό Πολιτισμού, χρειάζεται ανανέωση η οποία θα επιχειρηθεί να επιτευχθε, σε συνεργασία με τους δήμους, τις περιφέρειες και τα θέατρα για να εκσυγχρονιστεί το θεσμικό πλαίσιο των θεάτρων. Σήμερα, στο υπουργείο Πολιτισμού, έχουν κληθεί οι διευθυντές, οι πρόεδροι των ΔΗΠΕΘΕ, οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες για να συζητηθούν η εμπειρία των ετών αυτών και οι προτάσεις τους για την αναγέννηση του θεσμού.