ΕΤΟΙΜΗ ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΤΟΥ Κ.ΠΑΡΘΕΝΗ ΣΤΗΝ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: Ελένη Γαλάνη, 29/6/22

φωτό: anyteart

Η έκθεση «Κωνσταντίνος Παρθένης (1878-1967) – Η ιδανική Ελλάδα της ζωγραφικής του»(*) που επιμελήθηκε και ολοκλήρωσε λίγο πριν φύγει από τη ζωή, η πρώην διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, παρουσιάστηκε σήμερα το μεσημέρι στους εκπροσώπους του Τύπου.

Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη έκθεση του καλλιτέχνη που πρώτος από τους ομοτέχνους του εν Έλλάδι ήρθε σε επαφή με τα εικαστικά ρεύματα του μοντερνισμού στο Παρίσι και τη Βιέννη, επέβαλε τις ρηξικέλευθες για την εποχή απόψεις του, διατηρώντας πάντα τις εικονογραφικές του αναφορές στην αρχαιότητα και τη βυζαντινή τέχνη, το γνώριμο, σήμερα, προσωπικό του ιδίωμα που διατηρήθηκε στα έργα του μέχρι το τέλος της ζωής του.

Η έκθεση φιλοξενείται στον υπόγειο χώρο περιοδικών εκθέσεων της Εθνικής Πινακοθήκης –έναν πραγματικά εντυπωσιακό σε έκταση χώρο που διαμορφώθηκε με ταμπλό σε γήινα χρώματα για τις ανάγκες της παρουσίασης των έργων.

Η Εθνική Πινακοθήκη κατέχει το μεγαλύτερο μέρος έργων, σχεδίων και τεκμηρίων του Κωνσταντίνου Παρθένη. Τα έργα προέρχονται από τη δωρεά των παιδιών του ζωγράφου. Οι επιλογές από τις συλλογές του μουσείου συμπληρώνονται με σημαντικά έργα από ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές.

Τα εγκαίνια θα γίνουν στις 5 Ιουλίου και για το κοινό θ’ ανοίξει στις 6 του μήνα. Διάρκεια έως τις 26 Νοεμβρίου. Την έκθεση συνοδεύει πολυσέλιδος κατάλογος μεγάλου σχήματος με σκληρό εξώφυλλο.

Δείτε φωτογραφίες από την ξενάγηση του Τύπου.

*Για την έκθεση και τον Κωνσταντίνο Παρθένη η anyteart θα επανέλθει σε επόμενο δημοσίευμα.