ΕΣΒΗΣΕ Η ΕΠΙΓΡΑΦΗ “ΓΕΡΜΑΝΟ-ΡΩΣΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ” ΚΑΡΛΣΧΟΡΣΤ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: anyteart, 8/5/22

Το Μουσείο Καρλσχόρστ (Museum Berlin-Karlshorst) είναι ο τόπος όπου, τις τελευταίες ώρες της 8ης Μαΐου 1945, υπογράφηκε η συμφωνία συνθηκολόγησης. Πριν από λίγες μέρες το μουσείο αποφάσισε να εγκαταλείψει το προηγούμενο όνομά του που ήταν Γερμανο- Ρωσικό Μουσείο. Τώρα μόνο η ουκρανική σημαία κυματίζει μπροστά από την είσοδο.(πηγή: DW)

Το Μουσείο Βερολίνου-Karlshorst είναι ένα μέρος κοσμοϊστορικής σημασίας: στο κτίριο του μουσείου, ο ανώτατος διοικητής της Βέρμαχτ υπέγραψε την άνευ όρων παράδοση τη νύχτα της 8ης Μαΐου 1945 ενώπιον εκπροσώπων της Σοβιετικής Ένωσης, των ΗΠΑ, της Μεγάλης Βρετανία και της Γαλλίας. Είχε προηγηθεί η κατ’ αρχήν συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στις 7 Μαΐου στο αμερικανικό-βρετανικό αρχηγείο στη γαλλική πόλη Reims. Η παράδοση στα σοβιετικά κεντρικά γραφεία στο Βερολίνο-Karlshorst ήταν η τελετουργική πράξη που σφράγισε την κοινή νίκη του αντιχιτλερικού συνασπισμού και με την οποία η ηγεσία της Βέρμαχτ αναγνώρισε την πλήρη ήττα τους – τερματίζοντας έτσι τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στην Ευρώπη. Η αίθουσα όπου έγινε η υπογραφή σώζεται μέχρι σήμερα και αποτελεί την καρδιά του μουσείου.

Στο διάστημα 1945 – 1949 το κτίριο χρησίμευσε ως κατοικία του επικεφαλής της σοβιετικής στρατιωτικής διοίκησης στη Γερμανία. Μετά από διάφορες χρήσεις από τον σοβιετικό στρατό, το κτίριο φιλοξένησε το «Μουσείο της άνευ όρων παράδοσης της φασιστικής Γερμανίας στον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο 1941-1945” που ιδρύθηκε το 1967 και στεγάστηκε εκεί έως το 1994. Με την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων, ο σύνδεσμος «Μουσείο Berlin-Karlshorst eV” άνοιξε το “Deutsche – Russisches Museum / Berlin-Karlshorst”, στις 10 Μαΐου 1995, στην 50ή επέτειο από το τέλος του πολέμου στην Ευρώπη. Το 2013, εγκαινιάστηκε η αναθεωρημένη νέα μόνιμη έκθεση “Γερμανία και Σοβιετική Ένωση στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Πρόσφατα, μετονομάστηκε σε Museum Berlin-Karlshorst. Mπροστά από το κτήριο του Γερμανικού-Ρωσικού Μουσείου στην περιοχή Κάρλσχορστ του Βερολίνου ήταν υψωμένες η ουκρανική, η ρωσική, η λευκορωσική και η γερμανική σημαία. Τώρα έχει μείνει μόνο η ουκρανική. Ο διευθυντής του Μουσείου Γιεργκ Μορέ μιλώντας στη Deutsche Welle τόνισε ότι “τώρα πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι θέλουμε να ξεχαστούν τα επιτεύγματα του Κόκκινου Στρατού και ο ρόλος της Σοβιετικής Ένωσης στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά δεν είναι έτσι. Πρόκειται για ένδειξη αλληλεγγύης προς την Ουκρανία. Πριν είχαμε υψώσει τις σημαίες από εθνικότητες που συνεργάζονται. Στο κτήριο όπου στεγάζεται σήμερα ένα μουσείο, υπεγράφη στις 8 Μαΐου του 1945 η άνευ όρων συνθηκολόγηση της Γερμανίας. Το μουσείο ιδρύθηκε το 1994 σε συνεργασία με τη Ρωσική Συνομοσπονδία με τη νομική μορφή της ένωσης, στην οποία το 1997/98 εντάχθηκαν ως μέλη τα Μουσεία Πολέμου της Ουκρανίας και της Λευκορωσίας. Μετά από επανασχεδιασμό του το Μουσείο στο Κάρλσχορστ ξανάνοιξε τον Μάιο του 1995 ως Γερμανικό-Ρωσικό Μουσείο. Λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία η διεύθυνση του Μουσείου αποφάσισε να χρησιμοποιεί την επωνυμία “Μουσείο Βερολίνο-Κάρλσχορστ”, για να θυμίζει όλα τα σοβιετικά θύματα του γερμανικού πολέμου εξόντωσης, ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους. Η Ρωσική Συνομοσπονδία προσπαθεί να εθνικοποιήσει και να μονοπωλήσει τη σοβιετική νίκη και σε μερικές περιπτώσεις χρησιμοποιεί ως εργαλείο κάθε προσπάθεια συνεργασίας με τους ανθρώπους του μουσείου. “Προς το παρόν υπάρχει απόσταση, μόνο η σαφήνεια μας βοηθά” λέει ο διευθυντής του Μουσείου Γιεργκ Μορέ.