ΕΡΩΤΙΚΗ ΤΕΧΝΗ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΗΣ ΠΟΜΠΗΙΑΣ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: anyteart, 25/4/22

Μια νέα έκθεση με σκηνές ερωτικής τέχνης από την αρχαία πόλη άνοιξε στο Αρχαιολογικό Πάρκο της Πομπηίας την περασμένη Παρασκευή, 21 Απριλίου.

Είναι η  έκθεση με τίτλο “Τέχνη και αισθησιασμός στα σπίτια της Πομπηίας”και παρουσιάζει 70 έργα από το τεράστιο πλήθος ευρημάτων του Αρχαιολογικού Πάρκου της Πομπηίας. Nωπογραφίες, μαρμάρινα γλυπτά, χάλκινα μετάλλια, κι αναμεσά τους: δύο ερωτικά μετάλλια από ένα άρμα που ανακαλύφθηκε το 2021, μια ερωτική σκηνή ζωγραφισμένη στην οροφή ενός υπνοδωματίου και τρεις τοίχους από μια ανακατασκευασμένη κρεβατοκάμαρα σε μια βίλα, η τοιχογραφία «Λήδα και ο Κύκνος» που ανακαλύφθηκε κατά τις ανασκαφές το 2018 η οποία απεικονίζει τον Έλληνα θεό Δία να παίρνει τη μορφή κύκνου και να «παραπλανεί» τη Λήδα, βασίλισσα της Σπάρτης όπου σύμφωνα με ορισμένες αναγνώσεις του μύθου η συνάντηση αυτή είναι σκηνή βιασμού.

«Ο ερωτισμός ήταν παντού», είπε ο διευθυντής του Αρχαιολογικού Πάρκου της Πομπηίας Gabriel Zuchtriegel σε συνέντευξή του στους Sunday Times: «σε σπίτια, λουτρά και δημόσιους χώρους χάρη στην επιρροή των Ελλήνων, η τέχνη των οποίων περιείχε σε μεγάλο βαθμό το γυμνό».

Με τα νέα ευρήματα των ανασκαφών όπως αυτά της έκθεσης οι ειδικοί επανεξετάζουν τις εκτιμήσεις τους σχετικά με τη σημασία της ερωτικής απεικόνισης στον αρχαίο ρωμαϊκό πολιτισμό. «Οι μελετητές είχαν  παλαιότερα την τάση να ερμηνεύουν κάθε δωμάτιο διακοσμημένο με αυτές τις ερωτικές σκηνές ως κάποιο είδος οίκου ανοχής που με τις εικόνες έδειχνε τις υπηρεσίες που προσέφεραν», είπε ο Zuchtriegel στον Guardian. Αλλά η ερμηνεία με μια σύγχρονη ηθικής αυτών των σκηνών του παρελθόντος δεν είναι πάντα συνετή, πρόσθεσε, διότι «η αρχαία καθημερινή ζωή ήταν εξίσου περίπλοκη με τη δική μας και είναι επικίνδυνο να ανασυνθέτουμε τί συνέβαινε σε αυτά τα μέρη κρίνοντας μόνο από τις σκηνές».

Oι επιμελητές έχουν αναπαραστήσει ρωμαϊκά σπίτια στις αίθουσες της έκθεσης και οι επισκέπτες, συμπεριλαμβανομένων των νέων (τα παιδιά ενθαρρύνονται να παρευρεθούν) καλούνται να εξερευνήσουν τα έργα μέσω μιας διαδραστικής εφαρμογής, η οποία βοηθά στη διαμόρφωση των εικόνων και των ατόμων που εμφανίζονται σε αυτές.

 

Video