ΤΟ ΛΟΥΒΡΟ ΑΛΛΟΙΩΣΕ ΕΡΓΟ-ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ CY TWOMBLY ΣΤHN AΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΥΠΤΙΚΗ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

ΠΑΡΙΣΙ – Μετά από μια ανακαίνιση ιστορικής αίθουσας Salle des Bronzes στο Μουσείο του Λούβρου, το Ίδρυμα Cy Twombly διαμαρτυρήθηκε στη διοίκηση του γαλλικού μουσείου και ισχυρίστηκε ότι η μνημειακή ζωγραφική οροφής –έργο του αείμνηστου καλλιτέχνη Cy Twombly– έχει αλλάξει μόνιμα, εξαιτίας της νέας βαφής στους τοίχους και την αλλαγή στον φωτισμό.

Σε επιστολή που εστάλη από νόμιμο εκπρόσωπο του Ιδρύματος στον διευθυντή του Λούβρου Jean-Luc Martinez νωρίτερα αυτό το μήνα, το ίδρυμα ισχυρίστηκε ότι οι πρόσφατες αλλαγές του μουσείου στο Salle des Bronzes, αίθουσα που φιλοξενεί 1.000 έργα αρχαίας ελληνικής, ρωμαϊκής και ετρουσκικής τέχνης, έχουν αναδιαμορφώσει τον τρόπο παρουσίασης του γιγαντιαίου πίνακα The Ceiling του Twombly. Στο πλαίσιο της ανακαίνισης, το μαρμάρινο δάπεδο αντικαταστάθηκε με παρκέ και οι άλλοτε λευκοί τοίχοι έχουν βφτεί με κόκκινο χρώμα, σηματοδοτώντας μια δραματική αντίθεση από την αρχική σκιά του λευκού. Η Salle des Bronzes αναμένεται να ανοίξει τον Μάιο.

Το έργο οροφής,  ζωγραφική 3.750 τετραγωνικών ποδιών του Twombly για το Λούβρο, κρέμεται πάνω από το δωμάτιο και παρουσιάστηκε το 2010. Αποτίει φόρο τιμής στους Έλληνες γλύπτες και οι δροσεροί μπλε του τόνοι προορίζονται να θυμίζουν τις αποχρώσεις του Αιγαίου. Ο πίνακας είναι ένα από τα λίγα σύγχρονα έργα τέχνης που βρίσκονται σε μόνιμη θέα στο Λούβρο.

«Τα σχήματα του Twombly αντηχούν κάποιες από τις μορφές των χάλκινων γλυπτών και η σκόπιμα ευάερη ατμόσφαιρα του δωματίου που προϋπήρχε μπορεί να διαβαστεί ως αφιέρωμα στην αιωνιότητα της τέχνη, στο χώρο και στο χρόνο», δήλωσε ο Nicola Del Roscio, πρόεδρος του Ιδρύματος Cy Twombly, στο ARTnews ανασκευάζοντας σημείο της επιστολής του προς τον Martinez . “Το βαθύ κόκκινο που έχει εισαχθεί παραβιάζει αυτές τις αρμονίες και καταστρέφει πλήρως την ισορροπία της ευαίσθητης και αξέχαστης εγκατάστασης του Twombly με αποτέλεσμα τη «σοβαρή ζημιά» και «παραβίαση των ηθικών δικαιωμάτων του καλλιτέχνη” – ισχυρίζεται ο εκπρόσωπος του Ιδρύματος Cy Twombly και ζητά την επιστροφή της Salle des Bronzes στην αρχική της μορφή, πριν από το άνοιγμα του μουσείου στο κοινό, την ερχόμενη άνοιξη. Το ίδρυμα κάλεσε, μάλιστα, την υπουργό Πολιτισμού της Γαλλίας Roselyne Bachelot, να παρέμβει εάν το Λούβρο δεν αλλάξει την εμφάνισή του.

Σε δήλωση προς το ARTnews, εκπρόσωπος του Λούβρου είπε ότι η βαφή των τοίχων της γκαλερί δεν είναι ασυνήθιστο στο μουσείο και ότι το Salle des Bronzes δεν έχει ανακαινιστεί από τη δεκαετία του 1930. «Η οροφή(the Ceiling) του Twombly έχει διατηρηθεί πλήρως και τα έργα τέχνης παραμένουν στην καρδιά του Τμήματος Ελληνικών, Ετρούσκων και Ρωμαϊκών Αρχαιοτήτων», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λούβρου. «Ο καλλιτέχνης γνώριζε [ότι] αυτή η αίθουσα, αφιερωμένη στα αρχαία ελληνικά χάλκινα γλυπτά, είχε, ήδη, υποστεί αρκετές τροποποιήσεις. Τίποτα στη συμφωνία δεν λέει ότι το δωμάτιο θα παραμείνει παγιωμένο στη μουσειογραφία του. ”

 

Με πληροφορίες από ARTnews