ΕΡΓΑ ΝΑΝΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΑΝΙΣ ΚΑΠΟΥΡ ΣΤΗΝ ACCADEMIA ΤΗΣ ΒΕΝΕΤΙΑΣ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: Ελένη Γαλάνη 22/4/22

«Είναι τεράστια τιμή για μένα να προσκληθώ να ασχοληθώ με τις συλλογές στην Gallerie dell’ Accademia στη Βενετία, μια από τις καλύτερες συλλογές κλασικής ζωγραφικής οπουδήποτε στον κόσμο. Όλη η τέχνη πρέπει να ασχολείται με ό,τι  προηγήθηκε. Η  Accademia παρουσιάζει μια υπέροχη και θαυμάσια πρόκληση. Νιώθω βαθιά δέσμευση στη Βενετία, την αρχιτεκτονική της και την υποστήριξή της στις σύγχρονες τέχνες».

Κάπου εκεί ανάμεσα στις περίτεχνες αίθουσες της βενετσιάνικης Accademia, της πιο σημαντικής πινακοθήκης της Βενετίας, της πατρίδας των αριστουργημάτων των Tισιανού, Βερονέζε και Τζιορτζόνε, ο διάσημος  βρετανο-ινδός καλλιτέχνης Ανίς Καπούρ, διεθνώς γνωστός για το εξαιρετικά δημοφιλές αντανακλαστικό γλυπτό του στο Millennium Park, Cloud Gate του Σικάγο –ολοκλήρωσε και από χτες παρουσιάζει όχι μία, αλλά δύο εκθέσεις -off Biennale 2022- στη Βενετία που αυτή τη χρονιά μετά τη διετία του κορονοϊού ζει τη δική της πανδημία – αυτή της σύγχρονης  Τέχνης.

Είναι η τελευταία δουλειά του Ανίς Καπούρ, ένα  σύνολο μαύρων γλυπτών υπό τον τίτλο “Kapoor black” που απέσπασε την προσοχή του διεθνούς Τύπου στη Βενετία πού αυτές τις μερες έχει κατακλύσει την πόλη λόγω των εγκαινίων της 59ης Μπιεννάλε Τέχνης. Η έκθεση  παρουσιάζεται, εκτός από την Accademia, και στο Παλάτσο που αγόρασε ο ίδιος στο Καναρέτζιο (Cannaregio) της Βενετίας – το Palazzo Manfrin: ένας τεράστιος χώρος με μια μεγαλοπρεπή διακοσμημένη με  νωπογραφίες αίθουσα χορού, γεμάτη αυτή τη στιγμή με το κόκκινο κερί και ατσάλι της εγκατάστασής Symphony for a Beloved Sun. Το κτίριο το οποίο βρίσκεται υπό ανακαίνιση, πρόκειται να ανοίξει το 2024 και θα αποτελέσει την έδρα του Ιδρύματος Anish Kapoor.

Τα έργα  “Kapoor black” έχουν δημιουργηθεί  με το Vantablack, όπως είναι επίσημα γνωστό – μια νανοτεχνολογία που απορροφά το 99,96% του ορατού φωτός – το πιο έντονο μαύρο στον κόσμο, όπως έχει περιγραφεί. Παράγεται από την βρετανική εταιρεία Surrey NanoSystems για την αμυντική βιομηχανία. Ο Καπούρ συνεργάζεται μαζί της λόγω του ασυνήθιστου αποτελέσματος που δίνει η απορρόφηση του φωτός με την επικάλυψη με το υλικό αυτό. Βλέποντας κατάματα, τα πιο μαύρα από μαύρα γλυπτά φαίνονται δισδιάστατα και στη συνέχεια, όταν αλλάζει θέση η γωνία αποκαλύπτεται ότι είναι συμπαγή σχήματα. Το Vantablac ψεκάζεται σε μια επιφάνεια σε κλίμακα nano (τάξη μεγέθους 10-9m), μετά εισέρχεται σε αντιδραστήρα σε πολύ υψηλή θερμοκρασία όπου τα  σωματίδια ανυψώνονται και το φως παγιδεύεται ανάμεσά τους.

Εκτός από τα νέα μαύρα έργα, στις εκθέσεις  παρουσιάζονται και άλλα γνώριμα έργα του Kαπούρ: τεράστιοι σωροί από φωτεινή χρωστική ουσία. δωμάτια πνιγμένα με τεράστιες σφαίρες κόκκινου κεριού. θάλαμοι στους οποίους κρέμονται τα περίεργα, παραμορφωτικά γλυπτά καθρέφτη, ενώ οι  οροφές φαίνονται να στάζουν κόκκινα, σαρκώδη μύχια.

Μιλώντας για την έκθεσή του στη Βενετία ο καλλιτέχνης αναφέρθηκε στη χρήση του έντονου μαύρου και στο ενδιαφέρον του για την ιδέα του είναι και του μη όντος. Για τη μεγάλη συλλογή της Accademia, είπε ότι στην Αναγέννηση υπήρχαν δύο μεγάλες ανακαλύψεις: η προοπτική και η πτυχή, στοιχεία τα οποία έδωσαν, η εν μεν προοπτική την ψευδαίσθηση του βάθους, η δε πτυχή την ψευδαίσθηση της ζωής ή της ύπαρξης. Η χρήση της τεχνολογίας “Kapoor black” αφαιρεί την πτυχή, κάθε υπαινιγμό του 3D ή του “είναι”. «Η ζωγραφική είναι το να δίνεις όψη στα αντικείμενα», είπε. «Έχω εξαφανίσει αντικείμενα».

Για την απόφασή του να ιδρύσει το ίδρυμά του στη Βενετία και όχι στο Ηνωμένο Βασίλειο ή τις ΗΠΑ, ο καλλιτέχνης είπε ότι πάντα αγαπούσε την πόλη – στην οποία εκπροσώπησε τη Μεγάλη Βρετανία στην Μπιενάλε του 1990 και ότι η απόφασή του να εγκαταστήσει στα κανάλια της το ίδρυμά του οφείλεται στο μαγνητισμό που άσκησε πάνω του το γεμάτο νερό μέρος, το οποίο ο Στραβίνσκι όρισε ως τόπο ταφής του και οι αναφορές στο σκότος και το θάνατο των Τόμας Μαν και του Λούκινο Βισκόντι.