ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥ GUARDIAN ΣΕ Θ.ΚΟΥΡΕΝΤΖΗ ΚΑΙ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΑΛΤΣΜΠΟΥΡΓΚ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: Ελένη Γαλάνη, 24/7/22

Η επίσημη έναρξη ενός από τα κορυφαία φεστιβάλ κλασικής μουσικής στον κόσμο, του Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας, στις 26 Ιουλίου, με το έργο De temporum fine comoedia του Carl Orf (1895-1982) επισκιάζεται, σύμφωνα με την πάλαι πότε έγκυρη βρετανική εφημερίδα Guardian, από την εμφάνιση “ενός μαέστρου του οποίου η ορχήστρα και η χορωδία χρηματοδοτούνται από τράπεζα που ελέγχεται από τη ρωσική κυβέρνηση”. Η χρήση του αoρίστου άρθρου κυριαρχεί στη σύνταξη του κειμένου στο οποίο αναφέρονται, χωρίς να κατονομάζονται, ως πηγές, πολιτιστικοί σχολιαστές που υποστηρίζουν ότι «το Φεστιβάλ Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας, λαμβάνει επίσης χρήματα χορηγίας από ένα ίδρυμα με στενούς δεσμούς με το Κρεμλίνο και βρίσκεται υπό την επιρροή του Βλαντιμίρ Πούτιν. Μαζί με άλλες εκδηλώσεις κλασικής μουσικής στην περιοχή, υποστηρίζουν ότι έχει μετατραπεί σε παράδεισο για αμφίβολες και συχνά αδιαφανείς πολιτιστικές-εταιρικές συνεργασίες, που αναφέρονται ως «τοξική χορηγία».

Στη συνέχεια του άρθρου κατονομάζεται μεν «ο ένας μαέστρος», ο Θόδωρος Κουρεντζής ο οποίος προσδιορίζεται ώς «ένας Ελληνορώσος μαέστρος, που την Τρίτη πρόκειται να ανοίξει το φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ με μια συναυλία από το σύνολό του, τη musicAeterna, με έδρα την Αγία Πετρούπολη. Η ορχήστρα χρηματοδοτείται από την VTB Bank, η οποία είναι κατά πλειοψηφία κρατική, μερικές φορές αναφέρεται ως η «ιδιωτική τράπεζα» του Πούτιν και υπόκειται στις κυρώσεις της Δύσης» αναφέρει το άρθρο του Guardian. Ειδικότερα, επισημαίνει ότι επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας και λάτρης της όπερας είναι η Elvira Nabiullina, μέλος του ιδρύματος του μουσικού συνόλου musicAeterna και ότι το ρωσικό κρατικό μονοπώλιο φυσικού αερίου Gazprom χρηματοδότησε πρόσφατα εθνική περιοδεία της ορχήστρας.

Το φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ–γράφει ο Guardian- έχει εφέτος 174 παραγωγές που θα διαρκέσουν έως τις 31 Αυγούστου, έχει διαθέσει 225.000 εισιτήρια και χρηματοδοτείται εν μέρει από το ίδρυμα του ολιγάρχη Leonid Mikhelson, ο οποίος υπόκειται σε κυρώσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά αλλά όχι από την ΕΕ.

Iδιαίτερα έντονα σχολιάζεται το γεγονός ότι ο Markus Hinterhäuser, ο επικεφαλής του Φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ, υπερασπίστηκε σθεναρά την απόφασή του να μην ακυρώσει την sold out συναυλία υπό τον Κουρεντζή , παρ’ που “άλλοι χώροι στο Μόναχο, το Παρίσι και τη Βιέννη είχαν αποσύρει τις συναυλίες του τις τελευταίες εβδομάδες.” Ο Hinterhäuser, ο οποίος γνώρισε για πρώτη φορά τον Κουρεντζή στο φεστιβάλ όταν έγινε μέλος, το 2017, περιέγραψε τον μαέστρο ως τον αντίποδα του Πούτιν. «Βλέπω τον τρόπο του να είναι αντίθετο σε αυτό (του Πούτιν)», είπε πρόσφατα στα αυστριακά μέσα ενημέρωσης, προσθέτοντας ότι η musicAeterna αποτελείται από «μουσικούς με διαφορετική καταγωγή, Ρώσους κυρίως, αλλά και Ουκρανούς».

Ο επικεφαλής του φεστιβάλ επισημαίνει επίσης ότι ο Κουρενζτής αναγκάζεται άδικα να πάρει θέση – να τοποθετηθεί δηλαδή ενάντια στον Πούτιν και την εισβολή στην Ουκρανία, διότι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει απειλή για τη ζωή του ίδιου και των μουσικών της ορχήστας, διευκρινίζντας ότι ως ιδιωτική η ορχήστρα η musicAeterna δεν τυγχάνει της προστασίας μιας κρατικής ορχήστρας στη Ρωσία.

Ο Hinterhäuser σε δηλώσεις του πρόσθεσε επίσης ότι ο Κουρεντζής δεν πήρε ποτέ το παραμικρό μέρος του Πούτιν… ότι τώρα υπάρχει (σσ. στη Ρωσία) ένας νόμος που θα μπορούσε να σημαίνει 15 χρόνια φυλάκιση μόνο και μόνο για τη χρήση της λέξης “πόλεμος” και ότι ….θα πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπόψη πριν παίξουμε τον δήμιο εδώ»,

Ο Κουρεντζής, καταλήγει ο Hinterhäuser, έχει σηματοδοτήσει ήδη την αντιπολεμική του στάση και πρόσφατα σχεδίαζε να δώσει μια συναυλία υπέρ των ουκρανών προσφύγων στο Konzerthaus της Βιέννης, η οποία ακυρώθηκε μετά από διαμαρτυρίες, μεταξύ άλλων, του πρέσβη της Ουκρανίας στην Αυστρία, ο οποίος κατηγόρησε το μαέστρο ότι ήταν «μέρος του Συστήματος Πούτιν» και τον Ερυθρό Σταυρό.

Οι μακροχρόνιοι παρατηρητές του κόσμου της κλασικής μουσικής θεωρούν ότι τα προβλήματα αυτά στο Σάλτσμπουργκ, το οποίο βασίζει σε χορηγίες περίπου το 75% της χρηματοδότησής του, είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

Ο Alexander Strauch, συνθέτης και συγγραφέας, ζήτησε να επιδειχθεί περισσότερη διαφάνεια και επείγουσα πολιτική παρέμβαση καθώς όπως είπε, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο NDR «Γνωρίζουμε ότι ο Πούτιν χρησιμοποιεί τον πολιτισμό ως όπλο προπαγάνδας».

Στο άρθρο του Guardian αναφέρεται επίσης ότι ο Christoph Lieben-Seutter, διευθυντής της Elbphilharmonie του Αμβούργου, δέχτηκε κριτική επειδή επέτρεψε να πραγματοποιηθεί μια πρόσφατη συναυλία του Κουρεντζή. «Το να κατηγορείς τον Κουρεντζή ότι δεν γνώριζε πριν από την έναρξη του πολέμου ότι η τράπεζα (VTB) θα μπορούσε μια μέρα να πέσει σε δυσμένεια, είναι παράλογο», είπε στο NDR, υπερασπιζόμενος την απόφασή του να συνεχίσει να τον φιλοξενεί.”