ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΕ ΜΝΗΜΕΙΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΠΕΜΠΟΥΝ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο:anyteart

Επιθέσεις και βανδαλισμούς από τους διαδηλωτές του Black Lives Matter στις ΗΠΑ και σε χώρες της Ευρώπης, ενάντια στην αστυνομική βία και το ρατσιμό, αλλά και αποκαθηλώσεις μνημείων από τις ίδιες τις αρχές, δέχονται τα αγάλματα, τα τοποθετημένα σε δημόσιους χώρους που παραπέμπουν στην εποχή της δουλείας στις ΗΠΑ και στην περίοδο της ευρωπαϊκής αποικιοκρατίας:

από τον αποκεφαλισμό του αγάλματος του Χριστόφορου Κολόμβου, στη Βοστώνη των ΗΠΑ, πριν από μερικές ημέρες, στο Μπρίστολ, του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου διαδηλωτές γκρέμισαν το άγαλμα του Έντουαρντ Κόλστον – γνωστού δουλεμπόρου του 18ου αιώνα κι από ‘κει στη Γάνδη και την Αμβέρσα του Βελγίου, όπου οι κόκκινες μπογιές των διαδηλωτών έλουσαν το άγαλμα του βασιλιά Λεοπόλδου του Β’, υπεύθυνου για τη δολοφονία εκατομμυρίων ανθρώπων στο Κονγκό τον 19ο αιώνα επί βελγικής αποικιοκρατίας, η αντίδραση του κόσμου και των ακτιβιστών κλιμακώνεται μετά τη στυγνή δολοφονία του Τζόρτζ Φλόιντ, τον Μάιο, κατά τη σύλληψη του, από αστυνομικό.

Ειδικότερα, οι διαδηλώσεις στο Λονδίνο προέβαλαν ως αίτημα τη μαζική και ριζική διαγραφή οτιδήποτε θυμίζει το αποικιακό παρελθόν και οποιαδήποτε αναφορά στη αποικιοκρατία και στη δουλεία. Στο πλαίσιο αυτό, το Μουσείο του Λονδίνου στα Dockland πήρε την απόφαση να αποσύρει το δικής του ιδιοκτησίας άγαλμα του πλοιοκτήτη και ιδιοκτήτη δούλων του 18ο αιώνα, Ρόμπερτ Μίλιγκαν, πράξη η οποία επικροτήθηκε από τους παρευρισκόμενους ακτιβιστές.

Εντωμεταξύ, από την άλλη πλευρά, ομάδες ακροδεξιών οργανώνονται για να προστατεύσουν τα μνημεία-ορόσημα μετά από μια εβδομάδα αναταραχών και τη δραματική αποκαθήλωση του αγάλματος του εμπόρου σκλάβων Έντουαρντ Κόλστον, στο Μπρίστολ από διαδηλωτές, αλλά και τη στόχευση μνημείων, όπως πχ του Ουίνστον Τσόρτσιλ, στην πλατεία του Κοινοβουλίου, το οποίο δέχτηκε επίθεση με γράφιτι, το περασμένο Σαββατοκύριακο, και άλλων, στο Λονδίνο και στο Ηνωμένο Βασίλειο, γενικότερα.

Σχολιάζοντας το θέμα στο Twitter ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον έγραψε ότι είναι «παράλογο και επαίσχυντο» το μνημείο του Τσόρτσιλ να διατρέχει «κίνδυνο επίθεσης» από «βίαιους διαδηλωτές. Ναι, μερικές φορές εξέφρασε απόψεις που ήταν, και είναι, απαράδεκτες για εμάς, σήμερα, αλλά υπήρξε ήρωας και αξίζει πλήρως το μνημείο του», λέει ο Τζόνσον. «Δεν μπορούμε τώρα να προσπαθήσουμε να επεξεργαστούμε ή να λογοκρίνουμε το παρελθόν μας. Δεν μπορούμε να προσποιούμαστε ότι έχουμε διαφορετική ιστορία.”

Στο Ηνωμένο Βασίλειο περίπου 155.000 άτομα έχουν συμμετάσχει σε σχεδόν 200 διαδηλώσεις στη χώρα, μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ. Οι αρχές δήλωσαν ότι οι διαμαρτυρίες του Black Lives Matter ήταν «εξαιρετικά ειρηνικές» μέχρι στιγμής. Ωστόσο, κάποιοι φοβούνται ότι η κατάσταση ενδέχεται να κλιμακωθεί και ότι υπάρχει ο κίνδυνος επανάληψης των ταραχών του 2011 σε ολόκληρη τη χώρα που σημειώθηκαν μετά την δολοφονία από την αστυνομία του 29χρονου Mark Duggan στο Λονδίνο.

Τέλος, η τεταμένη κατάσταση, οι επιθέσεις στα προκλητικά αυτά μνημεία και οι πρωτοβουλίες των υπερασπιστών της διατήρησής τους στους δημόσιους χώρους, άνοιξαν και πάλι τη διεθνή συζήτηση περί της απομάκρυνσής, με διακριτικό τρόπο, ή την ένταξή σε μουσεία με κατάλληλα επεξηγηματικά κείμενα. Μεταξύ άλλων, προτείνεται η δημιουργία ενος Μουσείου Αποικισμού, όπως του Ολοκαυτώματος, ώστε να παρέχονται στοιχεία γι΄αυτή την ιστορική περίοδο της ανθρωπότητας και τον αντίκτυπό της στη σημερινή κοινωνία.

Σχετικά θέματα:

ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΖΟΡΤΖ ΦΛΟΪΝΤ