ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΟΣΤΑ ΡΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: anyteart

Το Εθνικό Μουσείο της Κόστα Ρίκα (Museo Nacional de Costa Rica) στο Σαν Χοσέ ανακοίνωσε ότι παρέλαβε 1.305 προκολομβιανά αντικείμενα από το Μουσείο Μπρούκλιν στη Νέα Υόρκη σε έναν μαζικό επαναπατρισμό που αποφάσισαν οι αξιωματούχοι του μουσείου. Πρόκειται για αντικείμενα που προέρχονται από τη συλλογή του Minor Cooper Keith, μεγιστάνα ο οποίος δραστηριοποιήθηκε κατά τον 19ο και 20ο αιώνα σε  επιχειρήσεις εκμετάλλευσης μπανάνας και σιδηροδρόμων στην Κόστα Ρίκα.

Η σύζυγος του Keith είχε δωρίσει τα έργα στο Μουσείο του Μπρούκλιν το 1934 μετά το θάνατο του επιχειρηματία. Περίπου 16.000 αντικείμενα βρέθηκαν συνολικά στις φυτείες του στην Κόστα Ρίκα από τον ίδιο και τους εργάτες του Υπολογίζεται ότι περίπου 4.500 κατέληξαν στο Μουσείο του Μπρούκλιν.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το αμερικανικό μουσείο επιστρέφει έργα από τη συλλογή Keith στην Κόστα Ρίκα. Το 2011, είχε στείλει 981 έργα από την ίδια συλλογή παρά το γεγονός ότι το μουσείο της Κόστα Ρίκα δεν είχε υποβάλει αξιώσεις για τα έργα του Keith. Το Μουσείο του Μπρούκλιν είχε δηλώσει τότε  ότι απλώς επιδιώκει να απομακρύνει αντικείμενα που καταλαμβάνουν χώρο στις εγκαταστάσεις του.