ΕΠΙΣΤΡEΦΕΙ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΤΑ ΧΑΛΚΙΝΑ ΓΛΥΠΤΑ ΜΠΕΝΙΝ ΣΤΗ ΝΙΓΗΡΙΑ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

30/4/21

ΒΕΡΟΛΙΝΟ – H Γερμανία θα επιστρέψει το 2022 τα χάλκινα γλυπτά του Μπενίν που έχει στις συλλογές της και τα οποία είχαν κλαπεί από τη χώρα την περίοδο της αποικιοκρατίας. Η υφυπουργός Πολιτισμού Μόνικα Γκρίτερς δήλωσε ότι η απόφαση για την επιστροφή των γλυπτών ελήφθη σε διάσκεψη διευθυντών μουσείων και πολιτικών αξιωματούχων της Γερμανίας.

«Θέλουμε να συμβάλουμε στην κατανόηση και τη συμφιλίωση με τους απογόνους εκείνων, οι πολιτιστικοί θησαυροί των οποίων κλάπηκαν κατά την αποικιοκρατία. Προβλέπουμε ότι οι πρώτες επιστροφές θα γίνουν το 2022», ανέφερε.

Τα Χάλκινα του Μπενίν είναι από τα διασημότερα γλυπτά της αφρικανικής τέχνης. Είναι έργα του 16ου-18ου αιώνα και κοσμούσαν το βασιλικό ανάκτορο του Βασιλείου του Μπενίν, στη σημερινή νοτιοδυτική Νιγηρία. Μετά τη λεηλασία της χώρας αυτής από τους Βρετανούς, στα τέλη του 19ου αιώνα, σκόρπισαν σε πολλά ευρωπαϊκά μουσεία.

Το εθνογραφικό μουσείο του Φόρουμ Χούμπολτ στο Βερολίνο, που επρόκειτο φέτος να υποδεχτεί και πάλι επισκέπτες, μετά την ανακαίνισή του, διαθέτει περίπου 530 ιστορικά αντικείμενα, εκ των οποίων περισσότερα από 400 μπρούτζινα που προέρχονται από το αρχαίο Βασίλειο του Μπενίν. Η συλλογή αυτή είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο, μετά από εκείνη του Βρετανικού Μουσείου, στο Λονδίνο.

Με την ευκαιρία της επαναλειτουργίας του Φόρουμ Χούμπολτ, ο πρεσβευτής της Νιγηρίας στη Γερμανία, Γιουσούφ Τούγκαρ είχε ζητήσει να επιστραφούν στη χώρα του τα γλυπτά.«Μια ειλικρινής προσέγγιση της ιστορίας της αποικιοκρατίας περιλαμβάνει επίσης και το ζήτημα της επιστροφής των πολιτιστικών αγαθών», είχε πει σχετικά και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας.

Το Βρετανικό Μουσείο, από την πλευρά του, έχει ταχθεί υπέρ της επιστροφής ορισμένων έργων στη Νιγηρία, αλλά υπό τη μορφή δανείου. Αντίθετα, η Γαλλία στα τέλη του 2020 ενέκρινε την επιστροφή 26 αντικειμένων που είχαν κλαπεί το 1892 από το Βασίλειο του Μπενίν.

Η Νιγηρία σχεδιάζει την κατασκευή νέου μουσείου για να φιλοξενήσει τα πολύτιμα χάλκινα γλυπτά. Το κτίριο εκτιμάται ότι θα στοιχίσει 3,4 εκατομμύρια ευρώ και θα είναι έτοιμο στα τέλη του 2024 στο Μπενίν Σίτι, στην Πολιτεία Έντο.

Σχετικά με το θέμα:

ΑΝΟΙΓΕΙ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ