…ΕΠΙΜΕΛΩΣ ΑΤHΜΕΛΗΤΗ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: Ελένη Γαλάνη / φωτογραφίες: anyteart

Δεν φύγαμε με τις καλύτερες εντυπώσεις από την έκθεση με θέμα “Εύζωνες” που παρουσιάζεται στο Μουσείο της Πόλης των Αθηνών από την ΑΜΚΕ “Φέρμελη” (επιμέλεια : Ίρις Κρητικού,  Νίκος Βατόπουλος).

Η έκθεση αναπτύσσεται στο δεύτερο όροφο του μουσείου. Εκεί φτάσαμε ρωτώντας, διερχόμενοι τις αίθουσες μόνιμης συλλογής του μουσείου, καθώς η σήμανση δεν ήταν εμφανής. Ένα επιτοίχιο κείμενο, στην είσοδο διαδρόμου, μας ενημέρωσε σχετικά με το σκεπτικό της διοργάνωσης περί “σύγχρονης εικονοποιίας” και τους στόχους των επιμελητών ενώ σ΄ένα άλλο ταμπλώ, δίπλα αναγράφονταν τα ονόματα των 64 καλλιτεχνών που παρουσιάζουν έργα τους.

Δυστυχώς καμία εισαγωγή, συνοπτική, δεν υπάρχει για τη μακρόχρονη ιστορία της Προεδρικής Φρουράς που ξεκινά το 1868 ως μάχιμο και ταυτοχρόνως τελετουργικό τμήμα, του μόνιμου Στρατού, με την ονομασία «Άγημα», τους λόγους σύστασής του, τις μετονομασίες που δέχτηκε στην πορεία, την ιστορία της ευζωνικής στολής, τους συμβολισμούς της, τη λαογραφική αξία των χειροποίητων κεντημάτων του περίτεχνου γιλέκου της.

Τα χρειάζεται όλα αυτά ίσως κι ακόμα περισσότερα ο επισκέπτης καθώς καλείται να περιδιαβεί το χώρο και να δει στους τοίχους κρεμασμένους τους πολυάριθμους σύγχρονους πίνακες καλλιτεχνών, να αντιληφθεί την επιρροή του εύζωνα στη έμπνευση του καλλιτέχνη και να ανατρέξει στις προθήκες με το αρχειακό υλικό – φωτογραφίες, τεκμήρια και διάφορα διακοσμητικά αντικείμενα με τσολιάδες, τσαρούχια  και άλλα στοιχεία της ενδυμασίας που έχουν συγκεντρωθεί με φανερή φροντίδα κι αγάπη προς το αντικείμενο.

Η έκθεση απευθύνεται μόνο σε ελληνόφωνο κοινό. Στα μειονεκτήματα της να προστεθεί επίσης ο ελλειπής φωτισμός σε συνδιασμό με τον χρωματισμό των τοίχων – στοιχεία που μειώνουν την ανάδειξη των έργων.

“Επιμελώς ατιμέλητη”- σχολίασε ο πάντα εύστοχος παρατηρητής της παρέας.

Σχετικά με το άρθρο:

ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΥΖΩΝΟΥΣ