ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΕΞΑΠΑΤΗΣΗΣ (24.2.20)

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: Ελένη Γαλάνη

Επέτειος σήμερα! Ένας χρόνος συμπληρώνεται από την έναρξη λετουργίας του πολύπαθου Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Πέρσι τέτοια μέρα, ηλιόλουστη ήταν και τότε, μαζεύτηκε κόσμος και ντουνιάς στο κτίριο της Συγγρού για ν΄ακούσει την υπουργό Μενδώνη της κυβέρνησης ΝΔ να μας λέει ότι εντός εκείνων των ημερών θα δημοσίευε την προκήρυξη για τη θέση διευθυντή στο ΕΜΣΤ και εντός του Μαρτίου 2020, ανάλογα με το πρόγραμμα του πρωθυπουργού, θα είχαμε και τα επίσημα εγκαίνια του μουσείου.

Πριν από ένα χρόνο, η υπουργός Πολιτισμού της κυβέρνησης μας ενημέρωνε ότι θα διόριζε καλλιτεχνικό διευθυντή στο μουσείο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ώστε να λειτουργεί με πρόγραμμα και συνέπεια έως ότι ολοκληρωθεί η πανάκεια της προκήρυξης της θέσης.  Αντ΄αυτού βομβάρδιζε την κοινή γνώμη με, ανά 24ωρο, δελτία Τύπου για την εντυπωσιακή προσέλευση του κοινού στο ΕΜΣΤ, την ίδια στιγμή που έδινε πρεμιέρα ο κορωνοϊός, έκλεινε το εμπόριο, τα σχολεία, σύσσωμος ο χώρος του πολιτισμού και άρχιζε η ζωή στη καραντίνα.

Ένα χρόνο μετά, τα πάντα παραμένουν ως είχαν με μόνη διαφορά την τακτοποίηση του γραφειοκατικού θέματος της παράτασης της θητείας του ΔΣ έως τέλος Ιουνίου 2021. Στο διάστημα που μεσοσάβησε οργανώθηκε εκδήλωση επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη με ανεπίσημο ένδυμα και πάνινα υποδήματα, χαλαρά, ένα σαββατιάτικο πρωινό με ηλεκτρικό αυτοκίνητο διάσημης γερμανικής μάρκας, για να ανακαλύψει ο ίδιος και η ακολουθία του την ύπαρξη καλλιτεχνών και έργων αφρικανικής προέλευσης σε έκθεση του ΕΜΣΤ.

Ένα χρόνο μετά η σκηνή της Συγγρού είναι κενή με το μουσείο να λειτουργεί με αξιοπρέπεια, λόγω του φιλότιμου των εργαζομένων του και με το όνομα υποψήφιας για τη θέση να περιφέρεται ως συντάκτρια μελέτης απαραίτητης για την ανύπαρκτη ύπαρξή του.

Ένα χρόνο μετά προβιβάστηκε ένας πρώην γραμματέας «σύγχρονου πολιτισμού» σε υφυπουργό με μόνο έργο τη δημόσια προβολή της προσωπικής του ζωής στις ελάχιστες φορές που εμφανίζεται στην κοινή γνώμη.

 

ΕΜΣΤ: ΕΝΑ ΕΛΛΗΝΟΚΕΝΤΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ