ΕΠΕΣΤΡΕΦΕ: ΜΕΛΑΝΙ ΣΕ ΧΑΡΤΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΒΑΦΙΚΟ ΣΥΜΠΑΝ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

23/6/22

«Επέστρεφε» :Έκθεση ζωγραφικής του Ανδρέα Γεωργιάδη εμπνευσμένα από το καβαφικό χώρο, όλα μελάνια σε χαρτί, διάστικτα από αναφορές στο καφαβικό σύμπαν προυσιάζονται στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη – Πτέρυγα Μακρυγιάννη, σε επιμέλεια της διευθύντριας της Βιβλιοθήκης, Μαρίας Γεωργοπούλου, με την υποστήριξη της Μικρής Άρκτου.

Τα έργα επιχειρούν να δημιουργήσουν ένα διάλογο τόσο με τον ίδιο τον ποιητή και το βίο του, όσο και με τους πρωταγωνιστές του έργου του. Με έναν απόλυτα προσωπικό τρόπο, ο Ανδρέας Γεωργιάδης δημιουργεί ένα δικό του φως, διάφανο και πλούσιο σε τονικές διαβαθμίσεις, συχνά μεταφυσικό, επιτρέποντας στην σκιά, πυκνή και στέρεη, να εισχωρήσει, και να ταράξει με την υπόνοια, τον συμβολισμό και την αμφιβολία, τα ήρεμα νερά της ζωγραφικής του περιπέτειας. Οι τόποι και οι διαδρομές του καβαφικού βίου, δημιουργούν μια γεωγραφία μνήμης όπου η απουσία και η υποβολή συντάσσουν ποιητικές ατμόσφαιρες και συμβολισμούς μεταφορών, προτείνοντας πολλαπλές αναγνώσεις των ίδιων ιστοριών.

Ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος γράφει μεταξύ άλλων για την καβαφική ζωγραφική του Ανδρέα Γεωργιάδη στον κατάλογο της έκθεσης: Η παρούσα έκθεση δεν εικονογραφεί απλώς στίχους του Καβάφη. Συνιστά μια πρόταση και ερμηνευτική απόπειρα να αποδοθεί ο εσωτερικός ρυθμός που διατρέχει πολλά ερωτικά ποιήματα του Αλεξανδρινού, καθώς και η ατμόσφαιρα της γενέθλιας πόλης του, όπως ο ίδιος θέλησε να την αποτυπώσει και όπως την εισπράττει ακόμη και σήμερα ο ταξιδιώτης. Ο Ανδρέας Γεωργιάδης παραδίδει την προσωπική του  γοητευτική εκδοχή, όπως την κατέγραψε στη διαρκή συνομιλία του με τον ποιητή Κ.Π. Καβάφη και σφυρηλατεί έναν εντελώς δικό του ισχυρό κρίκο στην αλυσίδα των εικαστικών που έχουν σχολιάσει μέχρι σήμερα τον ποιητή. 

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2022, στις 8.00 μ.μ. διάλεξη του Δημήτρη Δασκαλόπουλου με τίτλο “Κ. Π. Καβάφης: ένας εικαστικός”, στο αμφιθέατρο της Αμερικανικής Σχολής Cotsen Hall, Αναπήρων Πολέμου 9, στο Κολωνάκι.

Ώρες Λειτουργίας: Τετάρτη – Κυριακή 12.00-18.00 / Είσοδος ελεύθερη

Γεννάδειος Βιβλιοθήκη / Σουηδίας 61, 10676 Κολωνάκι