ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ Η ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΤΟΥ ΦΑΡΑΩ ΝΤΖΟΣΕΡ ΣΤΗ ΝΕΚΡΟΠΟΛΗ ΣΑΚΚΑΡΑ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Η κλιμακωτή πυραμίδα του Φαραώ Ντζόσερ, το κύριο αξιοθέατο στη νεκρόπολη Σακκάρα, άνοιξε ξανά για το κοινό, την Πέμπτη 5/3, μετά από 14 χρόνια που χρειάστηκε για να ολοκληρωθεί το έργο αποκατάστασης του μνημείου ύψους 6,6 εκατομμυρίων δολλαρίων.

Το άνοιγμα της κλιμακωτής πυραμίδας, έγινε από τον Αιγύπτιο Πρωθυπουργό Μουστάφα Μαντμπούλι, με παρόντες τον υπουργό Τουρισμού και Αρχαιοτήτων, Χάλιντ Ελ Ανάνι και τον υπουργός Οικισμού Άσεμ Ελ Γκάζαρ, πρέσβεις ξένων χωρών και διεθνών ΜΜΕ.

Η Πυραμίδα του Ντζόσερ  είναι η πρώτη που κατασκευάστηκε ποτέ, πριν από 4.700 χρόνια, την εποχή του Φαραώ Ντζόσερ ενός από τους βασιλιάδες της Τρίτης Δυναστείας της Αιγύπτου. Αποτελεί μέρος του συνολικού μνημείου της νεκρόπολης Σακκάρα, μια περιοχή Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών για την Εκπαίδευση, Επιστήμη και Πολιτισμό (UNESCO).

“Δουλεύουμε σκληρά για να οικοδομήσουμε μια νέα Αίγυπτο … και η αποκατάσταση της κληρονομιάς μας βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας”, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Μουσταφά Μαντμπούλι. Οι εργασίες αποκατάστασης στόχο είχαν να αποτρέψουν την κατάρρευση της πυραμίδας και να αποκαταστήσουν την εξωτερική και εσωτερική όψη, συμπεριλαμβανομένων των διαδρομών που οδηγούσαν στην πυραμίδα και των εσωτερικών διαδρόμων που οδηγούσαν στον θάλαμο ταφής.

Τα τελευταία χρόνια η Αίγυπτος έχει φέρει στο φως πλήθος αρχαιολογικών ευρημάτων, ιδιαίτερα εντυπωσιακών και ελπίζει να ενισχύσει περαιτέρω τον ζωτικό τομέα του τουρισμού, ο οποίος υπέστη πολλαπλές ζημιές από την εξέγερση της αραβικής άνοιξης του 2011. Την περασμένη χρονιά, οι αρχαιολόγοι αποκάλυψαν ένα νεκροταφείο 4.500 ετών κοντά στις πυραμίδες της Γκίζας, γεμάτο με πολύχρωμα ξύλινα φέρετρα και ασβεστολιθικά αγάλματα.

Ετικέτες