ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΑ ΤΑ on line ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ HUMBOLTFORUM ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: anyteart

ΒΕΡΟΛΙΝΟ – Είκοσι χρόνια και πλέον χρειάστηκαν γι’ αυτή τη μεγάλη στιγμή που ζήσαμε, χτες, όλοι όσοι παρακολουθήσαμε από διάφορες περιοχές του πλανήτη, τα on line εγκαίνια του HumboltForum του Βερολίνου. Μια εμπειρία μοναδική, η τεχνολογία του είδους στο αποκορύφωμά της:  ένα σφιχτό κινηματογραφικό γύρισμα  με συνεντεύξεις και περιήγηση -ξενάγηση στο πρώην πρωσικό παλάτι, που βομβαρδίστηκε το 1945, οικοδομήθηκε ξανά, στέγασε  το κοινοβούλιο της Ανατολικής Γερμανίας και κατεδαφίστηκε  με την επανένωση και δημιουργήθηκε εκ νέου.

Το τεράστιο κτίριο, κόστισε 680 εκατομμύρια ευρώ και έχει έκταση 320.000 και βρίσκεται στο Νησί των Μουσείων του Βερολίνου. Οι εργασίες ανέγερσης ξεκίνησαν πριν από δέκα χρόνια πάνω στα σχέδια του βραβευμένου αρχιτέκτονα Franco Stella τα οποία αντικατοπτρίζουν στην εξωτερική όψη το παλιό βασιλικό παλάτι όπως διαμορφώθηκε μετά από αιώνες εργασιών, το 1918. Υπάρχει ο χρυσός τρούλος στη στέγη, αμέτρητα μονόφυλλα παράθυρα και τα μπαρόκ γλυπτά που παρακολουθούν ό, τι περνά από την πανύψηλη τοξωτή είσοδο. Το κτίριο φιλοξενεί τέσσερις ξεχωριστούς αλλά συνεργαζόμενους  φορείς: τα Κρατικά Μουσεία του Βερολίνου μαζί με το Berlin Kulturprojekte  που διαχειρίζονται τοπικές εκθέσεις, το Ίδρυμα  Humboldt Forum(πανεπιστήμιο Humboldt) και το Ίδρυμα Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Πρωσίας, το οποίο επιβλέπει τις εθνογραφικές και ασιατικές συλλογές τέχνης της Γερμανίας που φιλοξενούνται εκεί.

Το Humboldt Forum δεν είναι ένα μουσείο. Γι’ αυτό και ο προγραμματισμός του εκτείνεται σε τρία μέρη:

  • πολιτιστικές δραστηριότητες με προγράμματα για το θέατρο, τη λογοτεχνία, τις ταινίες και τις παραστατικές τέχνες. Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στο σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η κινούμενη εικόνα τα τελευταία 100 χρόνια ιδιαίτερα ως μέσον καταγραφής της ιστορίας. Γι’ αυτό και το σημείο εκκίνησης των φετινών εκδηλώσεων είναι ένα βίντεο του κινήματος των Black Lives Matter.
  • εκπαίδευση. Το Humboldt Forum  είναι ένας χώρος μάθησης, διδασκαλίας και ανταλλαγής εμπειριών. Δεν είναι τυχαίο ότι η πρώτη ειδική έκθεση είναι αφιερωμένη στα παιδιά.
  • μόνιμες εκθέσεις των συλλογών των μουσείων που φιλοξενούνται εκεί.

Πάνω απ΄ όλα όμως είναι το «φόρουμ»- η Αγορά του Δήμου, όπου οι άνθρωποι μπορούν να συναντηθούν, να μιλήσουν, να παρακολουθήσουν, να δουν και να συμμετέχουν στις διαδικασίες και τις πρωτοβουλίες. Ένας ανοιχτός χώρος για ανοιχτές συζητήσεις – κάτι που θεωρείται ακόμη περισσότερο αναγκαίο τώρα από ό, τι πριν από πέντε ή δέκα χρόνια ώστε «να επιτευχθεί η κοινωνική συνοχή που θα επιτρέψει να βρούμε έναν τρόπο να επιβιώσουμε και να δημιουργήσουμε ένα κοινό μέλλον” σύμφωνα με τις δηλώσεις του διευθυντή του, Hartmut Dorgerloh (ιστορικός τέχνης). Αυτή είναι μια νέα ιδέα από την στιγμή που αποφασίστηκε η ανοικοδόμηση του παλατιού του Βερολίνου πριν από 20 και πλέον χρόνια. Ο κόσμος ήταν εντελώς διαφορετικός τότε. Για παράδειγμα το θέμα της  αποικιοκρατίας δεν βρισκόταν  τόσο στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης όπως τώρα- επισήμανε.

Δείτε τα εγκαίνια εδώ