ΕΝΗΛΙΚΟΙ ΣΤΟ ΔΩΜΑΤΙΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

«H ιστορία μιας χώρας και του λαού της, παγιδευμένων σε ένα δίκτυο εξουσίας: ο φαύλος κύκλος των συναντήσεων του Eurogroup που επέβαλε τη δικτατορία της λιτότητας στην Ελλάδα. Πίσω από τις κλειστές πόρτες, παίζεται μια ανθρώπινη τραγωδία. Μια αρχαία ελληνική τραγωδία στη σύγχρονη εποχή». Αυτή είναι η ταινία του Κώστα Γαβρά
«Ενήλικοι στο Δωμάτιο», που βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη και έκανε πρεμιέρα το Σάββατο, εκτός συναγωνισμού, στο 76ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας. Εκεί ο σκηνοθέτης τιμήθηκε με το βραβείο Jaeger-LeCoultre Glory to the Filmmaker της χρονιάς.
Στη συνέντευξη Τύπου που προηγήθηκε ο Κώστας Γαβράς αναφέρθηκε στην Αριστερά και την πορεία της στην Ευρώπη και με τον εύστοχο πολιτικό του λόγο, δήλωσε: «Η ευρωπαϊκή Αριστερά απέτυχε σχεδόν παντού. Όταν μιλάμε για την αριστερά, ποια είναι; Για μένα δεν είναι οι άνθρωποι, αλλά δυο-τρεις ιδέες για την κοινωνία, μια φιλοσοφία ζωής. Αυτή τη φιλοσοφία της, η Αριστερά σήμερα πρέπει να την ξαναδεί. Το πρόβλημα της Ευρώπης είναι ότι έγινε στις μέρες μας μια νεοφιλελεύθερη αυτοκρατορία.»
Στη βραδινή, επίσημη πρεμιέρα το βράδυ του Σαββάτου, παραβρέθηκαν οι συντελεστές της ταινίας, η παραγωγός και σύζυγός του Μισέλ Ρέι-Γαβρά, ο Αλεξάντρ Ντεσπλά που έγραψε τη μουσική του φιλμ και οι πρωταγωνιστές Χρήστος Λούλης (Γιάνης Βαρουφάκης), Αλέξανδρος Μπουρδούμης (Αλέξης Τσίπρας), Βαλέρια Γκολίνο (Δανάη Στράτου). Τους συντελεστές συνόδευσαν ο Γιάνης Βαρουφάκης και η σύζυγός του, Δανάη Στράτου.

Η ταινία του Κώστα Γαβρά, «Ενήλικοι στο Δωμάτιο» γυρίστηκε στις Βρυξέλλες, τη Ρίγα, τη Φρανκφούρτη και το Λονδίνο.
Η προβολή της στην Αθήνα, θα γίνει στις 29 Σεπτεμβρίου, στην τελετή λήξης του 25ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας.