ΕΝΑ ΡΟΔΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΙΛΥ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

To διήγημα του Ουίλλιαμ Φώκνερ «Ένα ρόδο για την Έμιλυ»(μετ. Νίκου Μπακόλα) εγκαινιάζει το δεύτερο κύκλο της διαδικτυακής ηχητικής σειράς “Αναγνώσεις” του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ). Διαβάζει ο ηθοποιός Αλέξανδρος Λογοθέτης. Σκηνοθετική επιμέλεια Ιώ Βουλγαράκη (18 Νοεμβρίου, ώρα 19.00)

Μέσα από μια αφήγηση που αμφιταλαντεύεται σκόπιμα ανάμεσα στο «εμείς» και στο «αυτοί», ο μεγάλος συγγραφέας ξεδιπλώνει, με λυρισμό και ποιητικότητα, την αλλόκοτη νεογοτθική ιστορία της δεσποινίδας Έμιλυ Γκρήρσον, μιας ξεπεσμένης αριστοκράτισσας που ζει απομονωμένη στο Τζέφερσον του Μισισιπή, της αγαπημένης φανταστικής πόλης του Φώκνερ. Στην ουσία, όμως, η Έμιλυ είναι εγκλωβισμένη σε έναν δικό της άχρονο τόπο που αντιστέκεται πεισματικά στην απάνθρωπη πραγματικότητα των μοντέρνων καιρών.

Ο Αμερικανός Ουίλλιαμ Φώκνερ (1897 – 1962) θεωρείται ένας από τους ιδιοφυέστερους συγγραφείς που ασχολήθηκαν με το ψυχολογικό δράμα και επηρέασε με καθοριστικό τρόπο πολλούς μεταγενέστερους ομότεχνούς του. Η μυθοπλαστική του δεξιοτεχνία είναι αδιαμφισβήτητη και η ικανότητά του να διεισδύει στα άδυτα της ψυχής των αινιγματικών χαρακτήρων του, μοναδική. Η γραφή του χαρακτηρίζεται πειραματική με επιρροές από την ευρωπαϊκή πρωτοπορία, ενώ η αφηγηματική του εμμονή στον αμερικανικό νότο δεν είναι παρά ένα πρόσχημα για να θίξει κοινωνικά και υπαρξιακά ζητήματα: τις φυλετικές διακρίσεις, το πεπρωμένο, την παντοδυναμία του θανάτου.

Το διήγημά «Ένα ρόδο για την Έμιλυ» πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό “The Forum” στα 1930 και χαρακτηρίστηκε ως «αριστούργημα της λογοτεχνίας του παραλόγου».

περισσότερες πληροφορίες για να συνδεθείτε εδώ