ΕΝΑ ΜΟΥΣΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΡΑΤΟ ΤΩΝ ΗΠΑ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

ΒΙΡΤΖΙΝΙΑ(ΗΠΑ) – Οι μονολιθικοί όγκοι επενδυμένοι με ανοξείδωτο ατσάλι αντικατοπτρίζουν τα δέντρα που περιβάλλουν το Εθνικό Μουσείο του Στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών(NMUSA), το οποίο άνοιξε στις 11 Νοεμβρίου, την Ημέρα των Βετεράνων και αποτελεί το πρώτο στην Αμερική μουσείο αφιερωμένο στη στρατιωτική ιστορία των 245 χρόνων της χώρας. Η μελέτη και η κατασκευή είναι της  αρχιτεκτονικής εταιρείας Skidmore, Owings & Merrill (SOM) στη Βιρτζίνια .

Ο SOM χώρισε το μουσείο συνολικής έκτασης 17.187 τ.μ. σε πέντε οικοδομήματα διαφόρων μεγεθών και υψών – το ψηλότερο είναι 30 μέτρα και τα συνέδεσε με υαλοπίνακες. Για την κάλυψή τους χρησιμοποιήθηκαν πάνελ από ανοξείδωτο ατσάλι, κομμένα με λέιζερ για να ταιριάζουν με ακρίβεια στο πλέγμα και να αντανακλούν το φυσικό περίβλημα στη στρατιωτική εγκατάσταση της βουκολικής περιοχής Fort Belvoir στη Βιρτζίνια, η οποία απέχει μόλις 20 μίλια από την Washington DC. Για περισσότερο “δυναμισμό” στο εξωτερικό, οι γωνίες των μπλοκ φέρουν γυάλινα τμήματα και πτερύγια αλουμινίου.

Οι πυλώνες από ανοξείδωτο ατσάλι που ταιριάζουν με την επένδυση χρησιμοποιούνται ως βάσεις για να παρουσιάσουν μεμονωμένες ιστορίες στρατιωτών. Η διάταξή τους οδηγεί από τον εξωτερικό χώρο περιπάτου σε μια γυάλινη είσοδο και στην αίθουσα της έκθεσης. Στο μεγάλο λόμπι υπάρχει ένας τοίχος από μαύρο γρανίτη που αναφέρεται κάθε εκστρατεία από την ιστορία του Στρατού. Η λευκή οροφή που βρίσκεται πάνω από το λόμπι, η οποία προορίζεται επίσης να χρησιμοποιηθεί ως χώρος εκδηλώσεων, είναι διακοσμημένη με 22 σειρές από ημιδιαφανείς, πλαστικοποιημένες γυάλινες πλάκες χρωματισμένες για να ταιριάζουν με τις ταινίες εκστρατείας του στρατού.

«Θέλαμε να δημιουργήσουμε ένα μέρος όπου οι βετεράνοι και οι οικογένειές τους θα μπορούσαν να αισθάνονται σαν στο σπίτι τους, και να δημιουργήσουν ένα νέο κέντρο εθνικής σημασίας που, στην αρχιτεκτονική του, θα εξέφραζε την ίδια σημασία και θα προκαλούσε τρία ιδανικά: πειθαρχία, μετριοφροσύνη και αυστηρότητα» εξήγησε ο συνεργάτης σχεδιασμού της SOM, Colin Koop.

Το ισόγειο του τριώροφου μουσείου περιλαμβάνει καταστήματα, καφέ, εκθεσιακούς χώρους, θέατρο 300 μοιρών και βεράντα. Μια μεγάλη ξύλινη σκάλα οδηγεί από το λόμπι στον πρώτο όροφο όπου υπάρχουν επιπλέον εκθεσιακοί χώροι. Η αίθουσα των βετεράνων στον δεύτερο όροφο είναι επενδεδυμένη με ξύλο και αποτελεί μέρος μιας παλέτας φυσικού υλικού που περιλαμβάνει πέτρα, αμερικανική λευκή βελανιδιά και τέφρα . Το μουσείο ολοκληρώνεται με μια σειρά από φιλικές προς το περιβάλλον λεπτομέρειες σχεδίασης για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας – συμπεριλαμβανομένων επιπλέον μόνωσης, υαλοπινάκων υψηλής απόδοσης και φωτισμού LED, αυτόματου ελέγχου φωτισμού και πράσινης οροφής.

Η SOM σκοπεύει να επεκταθεί περαιτέρω σε ολόκληρη την υπαίθρια έκταση των των 34 στρεμμάτων NMUSA και να κατασκευάσει  έναν μνημόσυνο κήπο, γήπεδο παρέλασης και εξέδρα και ένα Trail Trail.

 

Πηγή:Dezeen

Video