ΕΝΑ ΓΕΡΑΚΙ ΓΙΑ ΤΑ ΕΜΙΡΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ CALATRAVA

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο : anyteart 2/10/21

Ο ισπανός αρχιτέκτονας Santiago Calatrava δημιούργησε ένα περίπτερο που εμπνέεται από το σχήμα του φτερού ενός γερακιού για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στο Dubai Expo 2020, το οποίο ανοίγει σήμερα.

Σχεδιασμένο “ως σύμβολο του πρωτοποριακού πνεύματος των ΗΑΕ”, το περίπτερο της χώρας υποδοχής βρίσκεται κοντά στο κέντρο της έκθεσης, δίπλα στο κεντρικό Al Wasl Plaza του Adrian Smith + Gordon Gill.Στόχος της κατασκευής είναι να ενσωματώσει το κύριο θέμα της Expo 2020 “Connecting Minds, Creating the Future” και να χρησιμεύσει ως σύμβολο του πρωτοποριακού πνεύματος των ΗΑΕ”, σύμφωνα με το αρχιτεκτονικό γραφείο. Το περίπτερο βρίσκεται στην περιοχή Opportunity της Expo 2020 Dubai, κάθε πτυχή του είναι αντιπροσωπευτική της χώρας υποδοχής – από την αρχιτεκτονική του κτιρίου, που μοιάζει με γεράκι, το εθνικό πουλί των ΗΑΕ, μέχρι το γύρω τοπίο.

Το τετραώροφο περίπτερο αντλεί την έμπνευσή του “από ένα γεράκι κατά την πτήση” και κορυφώνεται με μια σειρά “φτερών” τοπικής παραγωγής από ανθρακονήματα που μπορούν να κλείσουν για να προστατέψουν τα ηλιακά πάνελ της οροφής. Κάθε ένα από τα φτερά περιστρέφεται γύρω από ένα μόνο σημείο και ολόκληρη η οροφή μπορεί να ανοίξει σε τρία λεπτά. “Το εννοιολογικό πλαίσιο βασίστηκε στην έμπνευση από τη χάρη και τη δύναμη ενός γερακιού, του εθνικού πτηνού των ΗΑΕ”, δήλωσε το στούντιο του Calatrava. “Με τη διοχέτευση των δυνάμεων της κινητικότητας, της συγχρονισμένης ροής και της τεχνολογικής καινοτομίας, η σχέση μεταξύ αρχιτεκτονικών χώρων και δομικών συστημάτων συνδυάζονται για να δημιουργήσουν συνδέσεις που συνδέουν τον συνολικό χώρο με το κύριο θέμα της Expo 2020”.