ΕΝΑ ΕΜΒΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΗ Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ LYNETTE YIADOM-BOAKYE

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο:anyteart

ΛΟΝΔΙΝΟ – Η Lynette Yiadom-Boakye, Βρετανίδα καλλιτέχνης και συγγραφέας, διάσημη για τα αινιγματικά πορτραίτα φανταστικών ανθρώπων παρουσιάζει, στη μεγάλη αναδρομική έκθεση Fly In League With The Night στην Tate Britain που άνοιξε μόλις χτες, 80 έργα από το 2003 έως σήμερα – μια περίοδο με στοιχεία εκτενούς έρευνας στην καριέρα του καλλιτέχνη.

Οι μορφές στους πίνακες της Yiadom-Boakye δεν είναι πραγματικοί άνθρωποι – είναι όλες μυθοπλασίες, που δημιουργήθηκαν από ένα λεύκωμα αναμνήσεων. Πρόσωπα οικεία και μυστηριώδη ταυτόχρονα, καλούν τους θεατές να προβάλουν τις δικές τους ερμηνείες και να θέσουν σημαντικά ζητήματα ταυτότητας και αναπαράστασης.

Συχνά βαμμένες με αυθόρμητες και ενστικτώδεις εκρήξεις, οι μορφές της φαίνεται να υπάρχουν εκτός συγκεκριμένου χρόνου ή τόπου. Οι πίνακες της συνδυάζονται με ποιητικούς τίτλους, όπως το Tie the Temptress to the Trojan (2016) και το Improvise a Mountain (2018). Η γραφή είναι κεντρική για την καλλιτεχνική πρακτική της Yiadom-Boakye, όπως εξήγησε ή ίδια: «Γράφω για τα πράγματα που δεν μπορώ να ζωγραφίσω και ζωγραφίζω τα πράγματα που δεν μπορώ να γράψω.” Κάθε πορτρέτο της Lynette Yiadom-Boakye “ολοκληρώνεται σε μια μέρα, γιατί, όπως λέει: «Η επιστροφή σε μια δουλειά δεν τη βελτιώνει ποτέ».

Στη Yiadom-Boakye απονεμήθηκε το βραβείο Carnegie, το 2018 και ήταν αποδέκτης του βραβείου Future Generation του Pinchuk, το 2012. Για το βραβείο Turner ήταν στη λίστα το 2013.

Την έκθεση διοργανώνει η Tate Britain, σε συνεργασία με τη Moderna Museet, στη Στοκχόλμη, το Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen στο Ντίσελντορφ και το Mudam Luxembourg – Musée d’Art Moderne Grand-Duc Jean

 

 

Την παραμονή της έκθεσης Turner Prize 2013, για το οποίο ήταν υποψήφια, η TateShots την επισκέφτηκε στο στούντιο της στο Bethnal Green του Λονδίνου απ όπου και το βίντεο που επισυνάπτεται:

Video