ΕΜΣΤ: ΕΝΑ ΕΛΛΗΝΟΚΕΝΤΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: Ελένη Γαλάνη

φωτο: anyteart

“Moυσείο περίπου” – σχολίασε η συνάδελφος μετά την ολοκλήρωση της περιήγησής μας στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης που σήμερα “άνοιξε” για τους δημοσιογράφους. Αφού τοποθετήθηκαν όλα στη θέση τους σύμφωνα με την περιβόητη μουσειολογική μελέτη, η οποία χρόνια τώρα μας ταλαιπώρησε για να συνταχθεί και να εφαρμοστεί, δεν συγκίνησαν την πλειοψηφία των επισκετών που περιφέρονταν χωρίς ξενάγηση στους χώρους των τεσσάρων ορόφων όπου εκτίθεται πλέον, οριστικά θέλουμε να πιστεύουμε, μέρος της μόνιμης συλλογής του ΕΜΣΤ.

Από πού αρχίζει η περιήγηση;- ρωτά το στέλεχος του ΕΜΣΤ η συνάδελφος, καθώς αναζητά την αρχή της συλλογής να να φτάσει στο τέλος της έκθεσης. “Είναι ελεύθερη η επιλογή”- μπορείτε να ξεκινήσετε απ΄όπου θέλετε”, απαντά η αρμόδια και ο διάλογος ανεβάζει την ένταση μέχρι να καταλήξουμε ότι καλύτερα είναι ν΄αρχίσει κανείς από τον 2ο όροφο και όχι από τον 3ο ή τον 4ο. Στον 1ο όροφο βρίσκεται η Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων.

Για όσους είχαν δει εκεί τη Ντοκουμέντα οι διαφορές είναι τεράστιες. Το  άπλετο φως των αιθουσών τότε, αντικαταστάθηκε μ΄ένα αχνό φωτισμό των πινάκων και των εγκαταστάσεων(installation) που έχουν γεμίσει τις αίθουσες σε σημείο να είναι πλέον φανερό ότι η χωρητικότητα του νέου μουσείου δεν πληρεί τις προδιαγραφές Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης του 21ου αιώνα και μάλιστα μιας ευρωπαϊκής πρωτεύουσας. Η συλλογή του ΕΜΣΤ, αυτή που εκτίθεται τώρα,  παρουσιάζει έργα ελλήνων καλλιτεχνών στη συντρηπτική της πλειοψηφία, και μάλιστα προηγούμενων ετών. Εκφράζει απόλυτα αυτό που δηλώνει κι ο τίτλος – ένα εθνικό μουσείο…

To δήλωσε άλλωστε και η ίδια η υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη στη συνέντευξη Τύπου, η οποία αυτήτη φορά απέφυγε επιμελώς αναφορά στην εξωστρέφεια:

“Η παρουσίαση των μόνιμων συλλογών του ΕΜΣΤ αποτελεί σήμερα ιστορικό γεγονός. Όχι μόνο επειδή η πολύχρονη αναβολή των εγκαινίων του την κρατούσε αθέατη. Αλλά επειδή υπήρξε αίτημα καθολικό και ανάγκη των Ελλήνων εικαστικών καλλιτεχνών, οι οποίοι τώρα αποκτούν τη δημόσια στέγη για την παρουσία τους. Πολλοί βλέπουν ήδη τα έργα τους να εκτίθενται. Περισσότεροι θα τα δουν στις εκθέσεις που θα ακολουθήσουν. Θα βρουν εδώ περιβάλλον φιλόξενο, που τους προσφέρει ασφάλεια, χώρο να εκθέσουν τη δουλειά τους, να δεχθούν κριτική και έπαινο, έμπνευση για νέα δημιουργία».

Τα επίσημα εγκαίνια θα γίνουν όποτε το επιτρέψει το πρόγραμμα του πρωθυπουργού εντός του Μαρτίου. Στις προσεχείς εβδομάδες θα ανακοινωθεί το όνομα του διευθυντή του ΕΜΣΤ ο οποίος θα διοριστεί με θητεία δύο ετών. Εντωμεταξύ θα ξεκινήσουν και οι διαδικασίες του διεθνούς διαγωνισμού για τη θέση του διευθυντή του ΕΜΣΤ στον οποίο –τόνισε η υπουργός- θα μπορεί να συμμετέχει και ο διορισθείς από την παρούσα κυβέρνηση διευθυντής.

Ο προϋπολογισμός του ΕΜΣΤ θα αυξηθεί ανάλογα  με τα έξοδα λειτουργίας, το πρόγραμμα των περιοδικών εκθέσεων το οποίο θα ανακοινωθεί και αυτό την ημέρα των εγκαινίων, ενώ θα υπάρξει πρόβλεψη δαπανών για αγορές έργων τέχνης προς εμπλουτισμό της συλλογής του μουσείου. Δεν διευκρινίστηκε εάν οι αγορές θα προέρχονται και από τη διεθνή αγορά.

Στις αίθουσες της μόνιμης συλλογής παρουσιάζονται 172 έργα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, με τρεις κατευθύνσεις:

Αναφορές μνήμης – Διεκδικήσεις – Πολιτικές αφηγήσεις,

Όρια και διελεύσεις και Ετεροτοπίες

Μυθολογίες του οικείου – Νέες προοπτικές.

Στην Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων του ΕΜΣΤ στο 1ο όροφο η έκθεση με τίτλο «ΕΜΣΤ Ανοιχτό» παρουσιάζει την ιστορία του μουσείου με ένα Οπτικό Χρονολόγιο από την έναρξη της λειτουργίας του. Οι εκθέσεις, οι δράσεις, τα εκπαιδευτικά προγράμματα και η μετακίνηση του μουσείου από χώρο σε χώρο καθόρισαν την πορεία του μέχρι την εγκατάστασή του στη μόνιμη στέγη του. Το Χρονολόγιο συστήνει ξανά στο κοινό το παρελθόν του μουσείου που διαμόρφωσε το παρόν του.