ΕΛΛΗΝΟΚΕΝΤΡΙΚΗ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΛΥΡΙΚΗΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ “΄Ολη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός”

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Από τις 18 Ιουλίου έως και τις 15 Σεπτεμβρίου, 20 διαφορετικά προγράμματα μουσικής, όπερας, οπερέτας, χορού και αφιερώματα θα παρουσιάσει η Εθνική Λυρική Σκηνή σε 70 αρχαιολογικούς χώρους, σε συνολικά 111 παρουσιάσεις. Είναι η συμμετοχή της κρατικής όπερας στις εκδηλώσεις ‘Ολη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός που οργανώνει το ΥΠΠΟΑ εγκαινιάζοντας από το καλοκαίρι του κορωνοϊού ένα πανελλήνιο φεστιβάλ καλλιτεχνικών εκδηλώσεων που «σηματοδοτούν την επιστροφή στη σχέση μεταξύ καλλιτεχνών και κοινού και θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με τις οδηγίες και τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών της Πολιτείας.»

Tα προγράμματα της ΕΛΣ είναι αυστηρά ελληνοκεντρικού χαρακτήρα: από τα παραδοσιακά ακούσματα ως τη λόγια μουσική, στο ρεπερτόριο της όπερας, της κλασικής μουσικής και του χορού με τη συμμετοχή μελών του Μπαλέτου της ΕΛΣ.

Οι εκδηλώσεις αρχίζουν στις 18 Ιουλίου με το ρεσιτάλ της κορυφαίας μεσοφώνου Ανίτας Ρατσβελισβίλι, στη Ρωμαϊκή Αγορά της Αθήνας, με τη συνοδεία της Ορχήστρας της ΕΛΣ. Το ρεσιτάλ θα μεταδοθεί ζωντανά και μέσω live streaming.

Ακολουθεί αφιέρωμα στο συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, που το καλοκαίρι αυτό κλείνει τα 95 του χρόνια, με τέσσερα ρεσιτάλ σε 11 αρχαιολογικούς χώρους. Συμμετέχουν οι ερμηνευτές, οι Ρίτα Αντωνοπούλου, Θοδωρής Βουτσικάκης, Ζαχαρίας Καρούνης και Μπέττυ Χαρλαύτη. Στο πιάνο ο Γιάννης Μπελώνης.

Η Εθνική Λυρική Σκηνή αποτίει αυτό το καλοκαίρι φόρο τιμής στο Θεόφραστο Σακελλαρίδη με αφορμή τα 70 χρόνια από τον θάνατο του. Ο Θεόφραστος Σακελλαρίδης υπήρξε ο «πατέρας» της ελληνικής οπερέτας, δημιουργός δεκάδων σπουδαίων έργων που θριάμβευσαν κατά τον Μεσοπόλεμο. Δύο έργα του, το «Θέλω να δω τον Πάπα!» και η «Χαλιμά», θα παρουσιαστούν ως ζωντανές ραδιοφωνικές οπερέτες.

Η παραδοσιακή μουσική εκπροσωπείται με τέσσερα συγκροτήματα. Η ορχήστρα Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας Βόλου, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Ανδρέα Κατσιγιάννη, θα περιοδεύσει σε όλη την Ελλάδα με δύο διαφορετικά μουσικά προγράμματα. Το πρώτο είναι ένα ταξίδι στον χρόνο από τη Σμύρνη στον Πειραιά, ενώ το δεύτερο ένα αφιέρωμα στη θάλασσα και στην ξενητιά. Το γυναικείο φωνητικό σύνολο chórεs, που δημιούργησε και διευθύνει η Μαρίνα Σάττι, θα παρουσιάσει ένα ευρύ μουσικό πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει και τα «Οκτώ δωδεκανησιακά τραγούδια» του Γιάννη Κωνσταντινίδη. Το συγκρότημα Encardia θα δώσει συναυλίες με παραδοσιακά έργα των ελληνόφωνων της Κάτω Ιταλίας, ενώ το μουσικό σύνολο Χρυσέα Φόρμιγξ του συνθέτη και μελετητή Νίκου Ξανθούλη θα παρουσιάσει την αρχαία ελληνική μουσική, σε διάλογο με χορογραφίες της Μαριάννας Καβαλλιεράτου.

Ακολουθεί ρεσιτάλ του Έλληνα βαρύτονου της ΕΛΣ Δημήτρη Πλατανιά, στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Καλαμάτα.

Επίσης, πρωταγωνιστές της ΕΛΣ θα εμφανιστούν σε μια σειρά από γκαλά όπερας με αποσπάσματα από αρχαιόθεμα έργα του λυρικού ρεπερτορίου. Τις εκδηλώσεις εμπλουτίζουν επίσης η Χορωδία και η Παιδική Χορωδία της ΕΛΣ.

Ο χορός θα παρουσιάσει χορογραφίες των Ιωάννας Πορτόλου, Γιάννη Νικολαΐδη, Χρήστου Παπαδόπουλου, Κωνσταντίνου Ρήγου και χορευτών του Μπαλέτου της ΕΛΣ.

Ο πανεπιστημιακός, θεατρικός συγγραφέας και ποιητής Γιώργος Βέλτσος συνεργάζεται με την ηθοποιό Ρένη Πιττακή στο έργο «Ημερολόγιο ενός αθέατου εγκλεισμού. Μια μαρτυρία κοινωνικής απομόνωσης».

Τέλος, η πρώτη προβολή της αποκατεστημένης κόπιας της ταινίας του 1930 του Δημήτρη Γαζιάδη «Οι Απάχηδες των Αθηνών» επιστρέφει, σε ανοιχτό χώρο, σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος – δωρητή της αποκατάστασης της ταινίας. Η πρώτη από τις δύο προβολές θα παρουσιαστεί σε ένα από τα τοπία των γυρισμάτων της ταινίας, το πρώην βασιλικό κτήμα Τατοΐου, ενώ η δεύτερη θα γίνει στο προαύλιο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, με τη συνοδεία της Ορχήστρας της ΕΛΣ.

Οι εκδηλώσεις προσφέρονται δωρεάν από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Το μόνο αντίτιμο είναι το εισιτήριο για την είσοδο σε κάθε αρχαιολογικό χώρο, όπου υπάρχει. Είναι υποχρεωτική η προκράτηση θέσης εδώ.

Αναλυτικά το πρόγραμμα με ημερομηνίες και τόπους εδώ.