ΕΛΛΗΝΟΚΕΝΤΡΙΚΗ Η ΝΕΑ ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: Ελένη Γαλάνη

Αυτό το μήνα κάθε χρόνου, είθισται να ολοκληρώνονται οι ανακοινώσεις των μουσείων –του εξωτερικού- για το ετήσιο προγράμμα της νέας χρονιάς. Τα δελτία Τύπου κατακλύζουν το ένα μετά το άλλο τα μαίηλ των πολιτιστικών σελίδων (εντύπων και ηλεκτρονικών) και τα πρώτα δημοσιεύματα για το τί θα δούμε και πότε κάνουν την εμφάνισή τους. Αναλυτικά, με ημερομηνίες, στοιχεία για την κάθε έκθεση, μέχρι και παράλληλες εκδηλώσεις περιλαμβάνονται.

Στα καθ’ ημάς τώρα, από το πακέτο της αλληλογραφίας απουσιάζουν τα ελληνικά μουσεία. Πρώτη η Εθνική Πινακοθήκη – το γυάλινο κτίριο απέναντι απ΄το Χίλτον το οποίο μετά από πολύχρονη αναστολή λειτουργίας λόγω επέκτασης θα λειτουργήσει –επιτέλους! – απ’ αυτή τη χρονιά. Αν και θα περίμενε κανείς τα πρώτα διαφημιστικά να κάνουν την εμφάνισή τους για την έναρξη, τίποτα τέτοιο δεν συμβαίνει. Μόνο οι κάθε τόσο επισκέψεις της υποργού Πολιτισμου υπάρχουν και φωτογραφιες από την πορεία των εργασιών. Εως εκεί.

Πρόσφατα, το μόνο που εμπεδώσαμε για πολλοστή φοράφ είναι ότι και υπό τη νέα της μορφή η Πινακοθήκη θα ασχολείται με τη μελέτη της ελληνικής τέχνης. Τελεία και παύλα. Το δηλώνει με σαφήνεια η διευθύντρια Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα σε συνέντευξη της στην Όλικα Μηλιαρέση-Βαρβιτσιώτη, στην πολιτιστική εφημερίδα “Νέα της Τέχνης” (Νοέμβριος 2020-Ιανουάριος 2021) με αφορμή το επικείμενο άνοιγμα που έχει εξαγγελθεί για το Μάρτιο 2021 και συγκεκριμένα για την 25η Μαρτίου – την επέτειο της Επανάστασης.

Πρόγραμμα, για την επόμενη διετία, τουλάχιστον, δεν υπάρχει. Η διευθύντρια της Πινακοθήκης αναφέρει μόνο ό,τι γνωρίζαμε: την έκθεση για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του ΄21  και την περιοδική έκθεση “Πορτραίτο από τις συλλογές του Λούβρου-από την προϊστορία μέχρι τον Ντελακρουά” που θα γίνει τον Οκτώβριο του ’21. Αυτά και τίποτ’ άλλο για το κεντρικό κτίριο της Μιχαλακοπούλου και τα παραρτήματα εκτός Αθηνών.

Στη συνέντευξή, η Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, αναφέρει ότι με αφορμή το νέο κτίριο σκοπεύουν να κάνουν “διαφημιστική καμπάνια” για να προσελκύσουν ξένους-έτσι τους λέει- επισκέπτες, αλλά, όταν ερωτάται “….τί αλλο θα κάνετε προκειμένου να προσελκύσετε το διεθνές κοινό “ μιλά για το καφέ του ισογείου, το εστιατόριο του τρίτου ορόφου με την πανοραμική θέα, το αμφιθέατρο, το πωλητήριο και το μνημειακών διαστάσεων έργο “Λαϊκή Αγορά” του Παναγιώτη Τέτση που θα τοποθετηθεί στην είσοδο για να υποδέχεται το κοινό.

Στο κτίριο που ήδη ορθώνεται μπροστά μας θα φιλοξενούνται περί τα 1000 έργα ελληνικής τέχνης, θα διοργανώνονται περιοδικές εκθέσεις και θα σερβίρεται καφές και άλλα ροφήματα στο ισόγειο. Επιπλέον, στο εστιατόριο του τελευταίου ορόφου πέραν του μενού θα προσφέρεται και αγνάντεμα στο λόφο του Λυκαβηττού και στο αστικό περιβάλλον των οικισμών πέριξ αυτού.