ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Έντεχνο, λαϊκό έως και ρεμπέτικο, μ΄ ένα μπαρόκ φεστιβαλικό πρόγραμμα να ξεφυτρώνει μεσ’ τη μέση, αναγγέλει το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης για την επαναλειτουργία του και τιτλοφορεί την επιλογή του «Ελληνική μουσική στο Μέγαρο».

Η αυλαία ανοίγει στις 24 Οκτωβρίου «με συναυλία του Σταύρου Ξαρχάκου, ο οποίος θα διευθύνει τη μουσική παράσταση «5 λαϊκές μορφές με τρόπον εντόνως ερωτικόν», με έργα των Μάρκου Βαμβακάρη, Μίκη Θεοδωράκη, Βασίλη Τσιτσάνη, Μάνου Χατζιδάκι, αλλά και του ίδιου του μαέστρου.

Ακολουθεί η παράσταση «Αποχαιρετώντας τον Αγάθωνα: Αβάντι Μαέστρο… Ρεμπέτικα», ένας συνδυασμός μουσικής (Γιώργος Ξηντάρης, Κατερίνα Τσιρίδου) και θεάτρου σκιών (Ηλίας Καρελλάς), η οποία αποτελεί φόρο τιμής στον αξέχαστο Αγάθωνα, καθώς ήταν η τελευταία παράσταση στην οποία συμμετείχε ο ίδιος.(31 Οκτωβρίου)

Στις 7 Νοεμβρίου θα δοθεί η συναυλία «Μια διαδρομή (Από τον “Σκοτεινό έρωτα” στον “Ερωτόκριτο”)», του Δημήτρη Μαραμή, ο οποίος θα παρουσιάσει στιγμές από την πορεία του, με τη συμμετοχή της MOYSA – Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και τραγουδιστών Ελεονώρα Ζουγανέλη, Θοδωρή Βουτσικάκη, η Αγγελική Τουμπανάκη, η Ελένη Δημοπούλου και η Μέλα Γεροφώτη.

Η ενότητα «Ελληνική μουσική στο Μέγαρο» ολοκληρώνεται τον Δεκέμβριο με ένα αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη για τα 95χρονά του, μια παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής που παρουσιάστηκε το καλοκαίρι σε όλη την Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» του ΥΠΠΟΑ. Το λιτό μουσικό σχήμα (πιάνο – κρουστά) πλαισιώνουν οι ερμηνευτές: Ρίτα Αντωνοπούλου, Θοδωρής Βουτσικάκης, Ζαχαρίας Καρούνης, Μπέττυ Χαρλαύτη.

Περίοπτη θέση στο πρόγραμμα του ΜΜΘ κατέχει το 4ο Φεστιβάλ Μπαρόκ Μουσικής, με τον επίκαιρο υπότιτλο «Musica medicina dolorum» («Η μουσική είναι φάρμακο για τις λύπες»).

Θα δοθούν τρεις συναυλίες με έργα Μπαχ και Τέλεμαν και ένα αφιέρωμα στον Μπετόβεν, ενώ θα υπάρχει συνεργασία με το σημαντικό Φεστιβάλ Μπαρόκ Τεχνών της Σόφιας (30.10, 6.11, 20.11).

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης θα παρουσιάσει συναυλίες στον «Κύκλο Μπετόβεν» με έργα Αντωνίου, Σούμαν και Μπετόβεν (23.10) και τον «Ζορμπά» με έργα Προκόφιεφ, Μότσαρτ και Θεοδωράκη (13.11). Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Ρουμανίας θα παρουσιάσει έργα Μπετόβεν, Προκόφιεφ, Μπάρτοκ και Ρουμάνων συνθετών (30.11).

Στην επετειακή συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας Δήμου Θεσσαλονίκης για τα 80 χρόνια από το έπος του 1940, θα περιλαμβάνονται και τραγούδια του μεσοπολέμου.

Στο πλαίσιο του Κύκλου Μουσικής Δωματίου θα παρουσιαστεί συναυλία με έργα σημαντικών Γάλλων συνθετών, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η συναυλία – αφιέρωμα στον σπουδαίο σύγχρονο Γεωργιανό συνθέτη Γκία Καντσέλι.