ΕΛΛΗΝΕΣ ΧΕΙΤΟΤΕΧΝΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ HOMO FABER EVENTS ΣΤΗ ΒΕΝΕΤΙΑ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: anyteart, 19/4/22

Η μεγάλη διεθνής έκθεση για την ευρωπαϊκή χειροτεχνία (craftsmanship) Homo Faber Event πραγματοποιείται για δεύτερη φορά στο San Giorgio Maggiore της Βενετίας και περιλαμβάνει πάνω από 850 εκθέματα με τη συμμετοχή καλλιτεχνών από 40 χώρες. Στην έκθεση συμμετέχουν με έργα τους μετά από πρόταση του Μουσείου Μπενάκη επτά Έλληνες χειροτέχνες εκπροσωπώντας την Ελλάδα. Είναι οι Μαρία Γρηγορίου και τη Ζωή Κεραμέα στην έκθεση MAGNAE CHARTAE που επιμελείται ο αρχιτέκτονας και designer Michele De Lucchi. Στην έκθεση αυτή, η οποία ξεκινά έναν διάλογο για την αξία του χαρτιού ως μέσου έκφρασης, συμμετέχουν σύγχρονοι δημιουργοί που αναδεικνύουν το ταπεινό υλικό με νέους θαυμαστούς τρόπους, Οι καλλιτέχνες ο Άκης Γκούμα, Μαργαρίτα Εκκλησιάρχου, Ιωσηφίνα Κοσμά Chrisma58 (Χρήστος Χρηστίδης και Μιχάλης Μαϊδάτσης) στην έκθεση NEXT OF EUROPE που επιμελείται ο γκαλερίστας Jean Blanchaert και σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Stefano Boeri και παρουσιάζει μοναδικής τεχνικής, αριστουργήματα όλου του φάσματος της σύγχρονης χειροτεχνίας επιλεγμένα από όλες τις χώρες της Ευρώπης.

To Homo Faber Event διοργανώνεται από το Michelangelo Foundation, έναν οργανισμό που προστατεύει και προωθεί την χειροτεχνία στην Ευρώπη υποστηρίζοντας σημαντικούς τεχνίτες, παραδοσιακά εργαστήρια και νέα ταλέντα, αλλά και διευκολύνοντας τη συνεργασία τους με νέους σχεδιαστές.

Η Δέσποινα Γερουλάνου από τη διοικούσα επιτροπή του Μουσείου Μενάκη εκπροσωπεί την Ελλάδα στο Cultural Council του Michelangelo Foundation, ένα συμβούλιο που αποτελείται από 30 μέλη που εκπροσωπούν ιδρύματα από 30 ευρωπαϊκές χώρες. Το Μουσείο Μπενάκη συμμετέχει ενεργά στην προώθηση και την ανάδειξη της ελληνικής χειροτεχνίας συστήνοντας Έλληνες δημιουργούς και τεχνίτες.

Οι επτά Έλληνες χειροτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση Homo Faber Event είναι όλοι πολύτιμοι συνεργάτες του Πωλητηρίου του Μουσείου Μπενάκη, που με τη δράση του πρωτοπορεί σταθερά στην ανάδειξη της ελληνικής χειροτεχνίας. Εδώ και δεκαετίες συνεργάζεται με Έλληνες δημιουργούς, τεχνίτες και παραδοσιακά εργαστήρια αναζητώντας έργα που διακρίνονται για την αυθεντικότητα, τη δεξιοτεχνία, την πρωτοτυπία, την εφευρετικότητα, το ταλέντο και την τεχνική τους αρτιότητα. Η συμμετοχή των επτά χειροτεχνών στη φετινή διοργάνωση αποτελεί μεγάλη τιμή για τους ίδιους, το Μουσείο Μπενάκη και το Πωλητήριό του και προβάλλει ιδανικά την Ελλάδα σε μια ακόμα σημαντική διεθνή διοργάνωση.

 

Η έκθεση στο San Giorgio Maggiore της Βενετίας θα διαρκέσει έως την Πρωτομαγιά.