ΕΛΛΕΙΜΜΑ 100 εκ.$ ΑΝΑΜΕΝΕΙ ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο:anyteart με πληροφορίες από artnet

 

Με τις πόρτες κλειστές τα μουσεία των ΗΠΑ χαράσουν τη στρατηγική τους για την επανεκίνησή τους, μετά τον Ιούλιο, οπότε και αναμένεται η κάμψη της πανδημίας του κορωνοϊού.

Δείγμα της φιλελεύθερης μουσειακής πολιτικής στον καπιταλισμό του 21ου αιώνα αποτελεί το μεγαλυτερο μουσείο των ΗΠΑ – το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης. Με το που έκλεισε την περασμένη Πέμπτη, το ΜΕΤ άλλαξε αμέσως την πρώτη σελίδα του ιστοτόπου του προβάλλοντας το εκτεταμένο ψηφιακό του υλικό, ένα ειδικό site για παιδιά και τις μεγάλες προσφορές του στο διαδίκτυο. Αποτέλεσμα:  οι προβολές του μουσείου στο youtube σημείωσαν άνοδο κατά 150% σε σύγκριση με τον εβδομαδιαίο μέσο όρο, ενώ η επισκεψιμότητα στον αποκλειστικό ιστότοπο MetKids έκανε την έκπληξη: άνοδος  833%.

Η διοίκηση του ΜΕΤ αναμένει έλλειμμα ύψους 100 εκ. δολαρίων, τον Ιούλιο, ενώ το προσωπικό, που εντωμεταξύ εργάζεται για την  προσαρμογή των προγραματισμένων εκδηλώσεων στο διαδίκτυο, αγωνιά για τη δουλειά του. Η διοίκηση έστειλε σε όλους τους εργαζόμενους mail στο οποίο περιγράφονται οι τρομερές συνέπειες στα οικονομικά του μουσείο από την αναστολή λειτουργίας του, ανακοινώνεται  η πληρωμή του μισθού τους έως τις 4 Απριλίου και η απόφαση της διοίκησης να αξιολογήσει πιθανές απολύσεις ή εθελοντικές αποχωρήσεις.

Στο διάστημα Απριλίου – Ιουνίου το ΜΕΤ θα εργαστεί για τη μείωση του λειτουργικού κόστους,  την αναθεώρηση του προϋπολογισμού και του προσωπικού. Όταν θ΄ανοίξει, τον Ιούλιο, θα λειτουργεί με μειωμένο πρόγραμμα, χαμηλότερο κόστος και συμμετοχή, για τουλάχιστον ένα χρόνο λόγω του μειωμένου παγκόσμιου και εγχώριου τουρισμού και δαπανών. Μεγάλες εκθέσεις που προγραμματίζονται θα αναβληθούν για ένα –δύο χρόνια και άλλες που είναι σε εξέλιξη θα παραταθούν (Gerhard Richter MetBreuer και Making the Met για την 150ή επέτειο του μουσείου).

Για να αντισταθμίσει το προβλεπόμενο έλλειμμα, το Met σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα ταμείο έκτακτης ανάγκης ύψους 50 εκατομμυρίων δολαρίων ανακατανέμοντας τους διακριτικούς πόρους ως προς τα λειτουργικά έξοδα. Παράλληλα, θα συνεχίσει τις συνομιλίες με τις διοικήσεις άλλων μουσείων της Νέας Υόρκης για να υποβάλουν αιτήσεις σε ιδρύματα και κυβερνήσεις ζητώντας τη συμβολή τους στην ανακούφιση των συνεπειών της πανδημίας σε όλο τον τομέα που στο εξής καλείται να λειτουργήσει σ΄έναν νέο, για όλους, έδαφος.

 

Σχετικά άρθρα:

ΕΚΛΕΙΣΕ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΤ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ