ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΜΕ ΑΝΑΣΤΟΛΗ Ο ΣΕΡΕΜΠΡΕΝΝΙΚΟΒ !

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

κείμενο: Σεργκέϊ Λεσκώβ

MΟΣΧΑ – Σε τρία  χρόνια με αναστολή καταδικάστηκε σήμερα, από δικαστήριο της Μόσχας, ο γνωστός Ρώσος σκηνοθέτης  του θεάτρου και του κινηματογράφου Κυρίλλ Σερέμπρεννικοβ που κατηγορείτο για κατάχρηση ποσού 129 εκατομμυρίων Ρουβλίων (περίπου 1.600.000 Ευρώ) στο πλαίσιο της διοργάνωσης του καλλιτεχνικού Φεστιβάλ “Platforma” (2011-2014). Κατηγορούμενοι ήσαν επίσης οι Γιούρι Ίτιν (γενικός Διευθυντής του «Στούντιο 7») και Αλεξέι Μαλομπρόντσκι (θεατρικός παραγωγός), Σοφία Απφελμπάουμ (στέλεχος του Υπουργείου Πολιτισμού, που είχε την πρωτοβουλία της χρηματοδότησης εκ μέρους του Δημοσίου στο Φεστιβάλ) η οποία κατηγορήθηκε για αμέλεια, αλλά απαλλάχθηκε, διότι δρούσε αγνοώντας την παράνομη δραστηριότητα των ενόχων.

Η δικαστική αυτή περιπέτεια ξεκίνησε από το Μάιο του 2017 και με μικρές διακοπές συνεχίστηκε μέχρι και σήμερα. Οι κατηγορούμενοι τον πρώτο χρόνο ήταν υπό κράτηση, αλλά στη συνέχεια η απόφαση μετετράπη σε κατ’ οίκον περιορισμό. Χαρακτηριστικό είναι, ότι ο Κυρίλλ Σερέμπρεννικοβ συνελήφθη στην Αγία Πετρούπολη, στο πλατώ, την ώρα κινηματογραφικών γυρισμάτων, τα οποία, ασφαλώς, διακόπηκαν.

Η κατηγορία ήταν η κατάχρηση ποσού 129 εκατομμυρίων Ρουβλίων (περίπου 1.600.000 Ευρώ), στο πλαίσιο της διοργάνωσης του καλλιτεχνικού Φεστιβάλ “Platforma” (2011-2014). Το Φεστιβάλ παρουσίασε δεκάδες θεατρικές, μουσικές, χορευτικές παραστάσεις, εικαστικές περφόρμανς, μάστερ κλαςς κ.α. Στο Φεστιβάλ συμμετείχαν σημαντικοί, κυρίως πρωτοποριακοί, καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, μεταξύ άλλων και Έλληνες (Θόδωρος Κουρεντζής, Δημήτρης Παπαϊωάννου κ.α.) και είχε λειτουργήσει ως πνεύμονας του σύγχρονου πολιτισμού, κυρίως στο θέατρο, αλλά και τη μουσική. Στην ιστορία της πολιτιστικής ζωής της ρωσικής πρωτεύουσας έχει περάσει, για παράδειγμα, η παράσταση «Αναπαράσταση-ΙΙΙ (Πιανίστας)» του Γιάννη Χρήστου, που παρουσίασε το 2012 στο πλαίσιο του Φεστιβάλ αυτού ο Θ. Κουρεντζής. Η καινοτόμος κατεύθυνσή του εκτιμάται ότι ενόχλησε πολύ συντηρητικούς (μεταξύ άλλων και εκκλησιαστικούς) κύκλους της Ρωσίας.

Οι Γιούρι Ίτιν, Κυρίλλ Σερέμπρεννικοβ και Αλεξέι Μαλομπρόντσκι «καταχράστηκαν ιδιαίτερα υψηλό χρηματικό ποσό με σκοπό τον πλουτισμό. Ο Σερέμπρεννικωφ ήταν επικεφαλής της εγκληματικής ομάδας. Η εγκληματική αυτή ομάδα είχε μόνιμο χαρακτήρα και στόχο την υφαρπαγή δημοσίου χρήματος», αναφέρει η κατηγορία που ανέγνωσε η Πρόεδρος του Δικαστηρίου, Ολέσια Μεντελέεβα.

Ιδιαίτερα χαρακτηριστικό είναι το γεγονός, ότι στα πρακτικά της δίκης δεν συμπεριλήφθηκε η γραπτή δήλωση υπεράσπισης του τότε Υπουργού Πολιτισμού, και σήμερα Πρέσβη της Ρωσίας στο Βατικανό Αλεξάντρ Αβντέεβ, ενώ συμπεριλήφθηκαν δευτερεύουσες δηλώσεις με χαρακτήρα κατηγορίας.

Τους τέσσερις κατηγορουμένους στηρίζει σύσσωμος ο πνευματικός και καλλιτεχνικός κόσμος της χώρας και η διαμορφωθείσα κατάσταση έφτασε να θυμίζει μία ανοιχτή αντιπαράθεση ανάμεσα στον καλλιτεχνικό κόσμο και το δικαστικό κατεστημένο της χώρας. Δεν είναι, ωστόσο, γνωστό, εάν η απόφαση για τη δίωξή τους υπαγορεύεται, σύμφωνα με πληροφορίες, από πολιτικά κριτήρια, προσωπικές αντιδικίες ή ακραίες συντηρητικές και ομοφοβικές θέσεις παραγόντων που έχουν σχέσεις με διάφορα κέντρα εξουσίας.

Ο Κυρίλλ Σερέμπρεννικοβ είναι θεατρικός και κινηματογραφικός σκηνοθέτης με σταδιοδρομία στη Ρωσία και στη Δυτική Ευρώπη (κυρίως στη Γερμανία), όπου έχει ανεβάσει δραματικό ρεπερτόριο και όπερα. Γεννήθηκε στο Ροστώφ επί του Ντον, στο Νότο της Ρωσίας το 1969. Αρχικά σπούδασε χημεία, αλλά στη συνέχεια ασχολήθηκε με το θέατρο. Το 2000 μεταφέρθηκε στη Μόσχα και ξεκίνησε την θεατρική και κινηματογραφική του σταδιοδρομία.

Οι πολιτικές του θέσεις υπήρξαν πάντα με την πλευρά της προστασίας των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Υπέγραψε αίτημα για την απελευθέρωση των ακτιβιστριών “Pussy Riot”, συμμετείχε σε εκδηλώσεις εναντίον του περιορισμού των διαδηλώσεων και συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας, υποστήριξε ανοιχτά τα δικαιώματα της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ, υπερασπίστηκε τον σκηνοθέτη Τιμοφέι Κουλιάμπιν, που κατηγορήθηκε για προσβολή των αισθημάτων των πιστών (σκηνοθεσία της όπερας “Tannhäuser” του Βάγκνερ στο Θέατρο Όπερας και Μπαλέτου του Νοβοσιμπίρσκ), οπότε και εξέφρασε την άποψη ότι «το θέατρο είναι ένας χώρος ελευθερίας και οι θρησκευτικοί παράγοντες θα πρέπει να αντιμετωπίζουν με σεβασμό τα μη εκκλησιαστικά ιδρύματα, όπως είναι οι χώροι της τέχνης». Σε συνέντευξή του το 2014 χαρακτήρισε τη Ρωσία «χώρα, όπου ακόμα δεν έχει καταργηθεί ο θεσμός της δουλείας», όπου οι άνθρωποι δεν εκτιμούν καθόλου την έννοια της ελευθερίας και μεταξύ λαού και εξουσίας υπάρχει μία άβυσσος. Συμβούλευσε να αυξηθεί ο προϋπολογισμός για την παιδεία και τον πολιτισμό, ως μόνο όπλο εναντίον της καταστροφικής ανάπτυξης της αμάθειας και του σκοταδισμού. Είπε χαρακτηριστικά ότι «η Ρωσία σήμερα συμπεριφέρεται σαν ένας φτωχός λούμπεν, που από την πολλή δυστυχία τρελάθηκε», οι δε εκπρόσωποι της εξουσίας έντρομοι, δεν επιθυμούν να γνωρίζουν τίποτα από τα όσα πραγματικά συμβαίνουν, το δε περιεχόμενο της ρωσικής τηλεόρασης το χαρακτήρισε με δύο λέξεις «προπαγάνδα και ψέμα», συμπληρώνοντας ότι η χώρα ζει μία τηλεοπτική και όχι μία ρεαλιστική πραγματικότητα και σε αυτή την τηλεοπτική πραγματικότητα πιστεύει τυφλά.

  • φωτογραφίες από τις εκδηλώσεις συμπαράστασης στη Βερολίνο σήμερα