ΜΕ SOLD OUT ΞΕΚΙΝΑ Η ΕΚΘΕΣΗ ΝΤΑ ΒΙΝΤΣΙ ΣΤΟ ΛΟΥΒΡΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

(κείμενο: anyteart)

Η πιο σημαντική έκθεση, πραγματική υπερπαραγωγή έργων τέχνης που έγινε ποτέ, ανοίγει αύριο (24/10)στο Παρίσι μετά  από  10 χρόνια προετοιμασίας είναι sold out το πρώτο δεκαήμερο μετά την έναρξή της. H προπώληση είχε αρχίσει πριν από 4 μήνες και τα εισιτήρια εξαντλήθηκαν πολύ σύντομα. Ο λόγος για την έκθεση στο Λούβρου «Λεονάρντο ντα Βίντσι» που σηματοδοτεί τα 500 χρόνια από το θάνατο του κορυφαίου καλλιτέχνη της Αναγέννησης  και αποτελεί μία από τις πιο ακριβές εκθέσεις που διοργανώθηκαν ποτέ στη Γαλλία. Μέγας χορηγός είναι η Bank of America.

Για πρώτη φορά συγκεντρώθηκε τόσο μεγάλος αριθμός έργων ζωγραφικής, σχεδίων, σκίτσων, κειμένων του Λεονάρντο. Αν και ζωγράφισε λίγα έργα, μόνο 15 περίπου υπάρχουν ανά τον κόσμο, στην έκθεση εκτίθενται εννέα μεταξύ των οποίων διάσημοι πίνακες όπως η La Belle Ferronnière, η Mona Lisa, ο Άγιος Ιωάννης Βαπτιστής, Η Παναγία των Βράχων και η Αγία Άννα.

Ανάμεσα στα σχέδια υπάρχει και το διασημότερο όλων, ο «Άνθρωπος του Βιτρούβιου», (1490) το οποίο στάθηκε η αιτία να ψυχρανθούν οι γαλλοϊταλικές σχέσεις εξαιτίας  της προσφυγής στο δικαστήριο της ιταλικής οργάνωσης για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς «Italia Nostra» που έγινε για να εμποδίσει τον δανεισμό του έργου στο Μουσείο του Λούβρου, υποστηρίζοντας ότι είναι πολύ ευαίσθητο για να ταξιδέψει. Τελικά το δικαστήριο επέτρεψε το ταξίδι και ο «Άνθρωπος του Βιτρούβιου» που φυλάσσεται υπό ειδικές συνθήκες στην  Academia dell’ Arte της Βενετίας  θα μεταβεί  στο Λούβρο με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας.

Στην έκθεση παρουσιάζονται τα έργα της συλλογής του Λούβρου, με περίφημη «Μόνα Λίζα» να παραμένει στη δική της αίθουσα, και 140 επιπλέον έργα (πίνακες, σχέδια, χειρόγραφα, γλυπτά, αντικείμενα τέχνης) που δανείστηκε το Λούβρο από από τα πιο διάσημα μουσεία και ιδρύματα των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας, της Ρωσίας, της Ιταλίας και της Γαλλίας.

Αδιευκρίνιστο παραμένει ακόμα και την τελευταία στιγμή η συμμετοχή στην έκθεση του Salvator Mundi – του πιο ακριβού πίνακα του κόσμου – τον δανεισμό του οποίου ζήτησε το μουσείο από τη συλλογή του Λούβρου Αμπού Ντάμπι. Μυστήριο περιβάλλει την ταυτότητα του ιδιοκτήτη του που απέκτησε το έργο το 2017 σε δημοπρασία τού οίκου Ghristie’s έναντι του αστρονομικού ποσού των 450 εκ. δολαρίων. Το έργο με τη μορφή του Χριστού θεωρείται αντίστοιχο της Μόνα Λίζα αν και υπάρχουν ενστάσεις για την γνησιότητά του, αν δηλαδή πρόκειται για αυθεντικό του Ντα Βίντσι ή έργο μαθητών του.

Στα highlighits της έκθεσης είναι η εικονική συνάντηση με τη «Μόνα Λίζα», μια επτάλεπτη virtual ξενάγηση στον κόσμο της, με σκοπό να μπορέσει ο επισκέπτης να γνωρίσει από κοντά τη γυναίκα με το αινιγματικό χαμόγελο. Ο πίνακας βρίσκεται στην αίθουσα Salle des États, μια από τις αίθουσες της μόνιμης συλλογής του Λούβρου, που πρόσφατα ανακαινίστηκε και δεν θα φύγει από εκεί για να ενταχθεί στην έκθεση. Ο λόγος είναι ό αριθμός των επισκεπτών που ανέρχεται σε 30.000 άτομα την ημέρα και οι περιορισμένες δυνατότητες των χώρων της έκθεσης Leonardo Da Vinci οι οποίοι μπορούν να δεχτούν το πολύ 7.000 άτομα. Έτσι, οι επισκέπτες θα τη συναντούν στο χώρο της έκθεσης μέσω της εικονικής πραγματικότητας και θα την επισκέπτονται στη μόνιμη δική της αίθουσα.

Αναφορικά με τα σχέδια του ντα Βίντσι και το ενδιαφέρον του για την επιστήμη οι επιμελητές υποστηρίζουν ότι η ενασχόληση του μεγάλου δημιουργού με την επιστήμη – ιδιαίτερα  την αστρονομία, τη βοτανική και η συνεχής κατάρτισή του στα μαθηματικά – δεν ήταν μια απόκλιση που τον οδήγησε μακριά από την τέχνη, αντίθετα, υπήρξε κεντρικό σημείο αναφοράς στην προσπάθειά του να επιτύχει την τελειότητα στη ζωγραφική.

 

Διάρκεια: 24 Οκτωβρίου 2019 έως τις 24 Φεβρουαρίου 2020

Τόπος: αίθουσα Napoléon, κάτω από την Πυραμίδα  / Είσοδος € 17 (μόνιμες συλλογές + εκθέσεις)

More: https://www.anyteart.com/megales-ektheseis-leonarnto-nta-vintsi-sto-parisi-kai-to-londino/