ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΝΗΣΙΔΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

«Κάποια τοπωνύμια θρηνούν σιωπηρά πως πραγματικά δεν υπάρχει τίποτα να μνημονευτεί, αφηγούνται μια ιστορία του ανίσχυρου υπό τη μορφή ενός μακρινού απόηχου, εντοπισμένη ουσιαστικά πουθενά. Paul Connerton, “How Modernity Forgets”

Η έκθεση “both, as yet unwearied, will keep pretty well together”  επιχειρεί να αναδείξει την ιδιάζουσα ταυτότητα της νησίδας του Αγίου Γεωργίου Σαλαμίνας, που υπήρξε τόπος εξορίας και εγκλεισμού, κυρίως για αιχμαλώτους και ψυχασθενείς. Η αρχιτέκτων και εικαστικός Έρη Δημητριάδη την αφηγείται εν πλω, προτάσσοντας τη δική της βιωματική εμπειρία, με τη μακρά –αλλά ελάχιστα γνωστή– ιστορία που κινδυνεύει να χαθεί.

Η νησίδα Άγιος Γεώργιος λειτούργησε ως λοιμοκαθαρτήριο από τα μέσα του 19ου αιώνα μέχρι το 1947, όπου και έγινε έδρα των Γερμανών κατακτητών. Μετά τη λήξη του πολέμου χρησιμοποιήθηκε ξανά ως τόπος περιορισμού, αλλά αυτή τη φορά ψυχιατρικά ασθενών, μέχρι το 1967, χρονιά που μεταβιβάστηκε στο Πολεμικό Ναυτικό, γεγονός που το καθιστά ερειπωμένο και απροσπέλαστο μέχρι και σήμερα. Υπήρξε, διαχρονικά, ένας τόπος με ξεχωριστή υπόσταση και ιδιότυπους όρους λειτουργίας, με τη θάλασσα να θέτει ένα ξεκάθαρο όριο, το οποίο όμως τόσο οι κάτοικοι του νησιού όσο και οι κάτοικοι της απέναντι ακτής προσπαθούσαν επανειλημμένα να σπάσουν.

Το εικαστικό έργο της Δημητριάδη αναπτύσσεται σε δύο μέρη, που έρχονται να διατυπώσουν τη σύνδεση μεταξύ της προσωπικής και της συλλογικής μνήμης και των «ευρημάτων» αυτών στις μνήμες των σημερινών κατοίκων της Σαλαμίνας.

Το πρώτο μέρος είναι δύο ηχητικές και μια γλυπτική εγκατάσταση πάνω στο ferry boat της γραμμής Πέραμα – Σαλαμίνα, που θα εκτελεί το συνηθισμένο δρομολόγιο σε κυκλικές διαδρομές και είναι ειδικά ναυλωμένο για τις ανάγκες της έκθεσης. Το ηχητικό κομμάτι είναι οι συνεντεύξεις των κατοίκων της Σαλαμίνας, που αφηγούνται όσα θυμούνται από το νησί. Οι γλυπτικές κατασκευές παρουσιάζουν μια σειρά από καλάθια κατασκευασμένα από χώμα και γύψο, εμπνευσμένες από μία πολύ ιδιαίτερη διήγηση των κατοίκων, που κινείται μεταξύ πραγματικότητας και μυθοπλασίας. Λέγεται ότι, ένας ηλικιωμένος τρόφιμος από την εποχή που το νησί λειτουργούσε ως ψυχιατρείο, προσπαθούσε επανειλημμένα να αδειάσει τη θάλασσα με ένα καλάθι, επιδιώκοντας έτσι να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα σε αυτόν και τους κατοίκους της Σαλαμίνας και να επικοινωνήσει μαζί τους.

Το δεύτερο μέρος της έκθεσης αφορά σε μια παρέμβαση στο ίδιο το νησί του Αγίου Γεωργίου: είναι ο έντεχνος φωτισμός ορισμένων από τα εγκαταλελειμμένα κτίσματα, έτσι ώστε να δίνουν την αίσθηση στους επισκέπτες που θα βρίσκονται πάνω στο ferry boat, ότι ακόμα κατοικείται.

Η έκθεση υποστηρίζεται από τον οργανισμό ΝΕΟΝ.

 

Πληροφορίες:

Τα δρομολόγια του ferry boat για την έκθεση θα γίνουν από το Πορθμείο Περάματος – Σαλαμίνας (Λεωφ. Δημοκρατίας 1, Πέραμα 188 63) τις κάτωθι ημέρες και ώρες:

Από Πέραμα (με επιστροφή) /   Από Σαλαμίνα (με επιστροφή): Παρασκευή 25 Ιουνίου, 20:30, εγκαίνια,

Σάββατο 26 Ιουνίου, 20:30   | Παρασκευή 09 Ιουλίου, 20:30,    Σάββατο 10 Ιουλίου, 20:30