ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΑΝΤΟΝΥ ΓΚΟΡΜΛΙ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Παλιά και νέα έργα, σχέδια και γλυπτά σχεδιασμένα ειδικά για την περίσταση συνυπάρχουν στην μεγάλη ατομική έκθεση του παγκοσμίου φήμης Βρετανού γλύπτη Άντονυ Γκόρμλι (1950) που εγκαινιάζεται στις 19 Σεπτεμβρίου στη Βασιλική Ακαδημία Τεχνών του Λονδίνου και καταλαμβάνει και τις 13 αίθουσες της πινακοθήκης.

Ο Γκόρμλι θεωρεί την έκθεση «χώρο δοκιμών» όπου εμπλέκονται οι αισθήσεις, χρησιμοποιείται η κλίμακα, το σκοτάδι και το φως και  στοιχειώδη, οργανικά και βιομηχανικά υλικά. Τα έργα αλληλεπιδρούν με τις γκαλερί BeauxArts, δημιουργώντας μια σειρά ξεχωριστών συναντήσεων που όμως απαντώνται ως συλλογική εμπειρία και συνοψίζουν τη διαρκή ανησυχία του καλλιτέχνη με τον εσωτερικό σκοτεινό χώρο του ίδιου του σώματος και τη σχέση του σώματος με το περιβάλλον του: το σώμα ως χώρος και το σώμα στο διάστημα.

Ο ίδιος δηλώνει ότι “δεν υπάρχει κανένα θέμα μέχρι να φτάσει ο θεατής και να αρχίσει να εμπλέκεται”. Το πρώτο έργο, Iron Baby, 1999, έχει τοποθετηθεί στην αυλή του Annenberg. Αυτή η μορφή ζωής ενός νεογέννητου μωρού από χυτοσίδηρο θα είναι μικροσκοπική μέσα στην κλίμακα της αυλής, γεγονός που υποδηλώνει την ανθρώπινη ευπάθεια αλλά και τη σφριγηλότητα της ζωής. Στις αίθουσες, πρώιμα, σπάνια  έργα από τα τέλη της δεκαετίας, δείχνουν τη σύνδεση του Γκόρμλι με την Land Art, Performance και Μινιμαλισμό.  Παρουσιάζονται το Land, Sea and Air, 1977-79 και τα Φρούτα της Γης, 1978-79, στα οποία φυσικά και τεχνητά αντικείμενα περιβάλλονται από μόλυβδο.

Αυτή η διαδικασία ενσωμάτωσης των αντικειμένων σε μόλυβδο εξελίχθηκε στα γνωστά γλυπτά του Γκόρμπλι από το 1980 και μετά, τα οποία χρησιμοποιούν το σώμα του καλλιτέχνη ως εργαλείο, υλικό και θέμα. Στην έκθεση υπάρχουν έργα από τη δεκαετία του 1990, συμπεριλαμβανομένου του Flesh, 1990 (Συλλογή Duerckheim). Η έκθεση θα προσελκύσει τους επισκέπτες σε μια σειρά από εγκαταστάσεις ολόκληρων δωματίων, μερικές θα αναδιαμορφωθούν ειδικά για τις αίθουσες της RA και θα τους προσκαλέσουν να συμμετάσχουν ενεργά με το σώμα τους καθώς κινούνται στο χώρο. Το Lost Horizon I, 2008 (PinchukArtCentre, Κίεβο, Ουκρανία) θα περιλαμβάνει 24 χυτοσίδηρους που τοποθετούνται σε διαφορετικούς προσανατολισμούς σε κάθε τοίχο, το δάπεδο και την οροφή, προκαλώντας την αντίληψη του τρόπου με τον οποίο έρχεται. Η εκκαθάριση VII, 2019 θα αποτελείται από χιλιόμετρα σπειροειδούς, εύκαμπτου σωλήνα από αλουμίνιο που εκτοξεύεται από το δάπεδο μέχρι την οροφή και από τον τοίχο στον τοίχο ένα «σχέδιο στο διάστημα» που περιβάλλει τον επισκέπτη. Το Matrix III, 2019, θα εγκατασταθεί στη μεγαλύτερη αίθουσα: ένα σύννεφο τετραγωνικού σκουροειδούς χάλυβα που τέμνει πάνω από το ύψος της κεφαλής, το καθένα περιβάλλει ένα χώρο ισοδύναμο με το μέσο μέγεθος μιας ευρωπαϊκής κρεβατοκάμαρας.

Παράλληλα με τη γλυπτική, υπάρχει και μια πλούσια συλλογή έργων σε χαρτί, πολλά από τα οποία χρησιμοποιούν ασυνήθιστα υλικά όπως αργό πετρέλαιο, χώμα και αίμα. Για τον Γκόρμλι, η ζωγραφική είναι μια βασική, καθημερινή δραστηριότητα που τρέχει παράλληλα με το γλυπτό του και διερευνά τις ίδιες ανησυχίες με διαφορετικά μέσα. Ακόμη παρουσιάζεται μια έκθεση των βιβλίων εργασίας του Γκόρμλι που αποκαλύπτει τη συνεχή έρευνα του καλλιτέχνη για τις ιδέες που οδηγούν στα γλυπτά έργα.

Ο Άντονι Γκόρμλι είναι ευρέως αναγνωρισμένος για τα γλυπτά του, τις εγκαταστάσεις και τα δημόσια έργα τέχνης που διερευνούν τη σχέση του ανθρώπινου σώματος με το διάστημα. Το έργο του έχει αναπτύξει τις δυνατότητες που ανοίγει η γλυπτική από τη δεκαετία του 1960 μέσω μιας κρίσιμης δέσμευσης τόσο με το δικό του σώμα όσο και με εκείνες των άλλων με τρόπο που να αντιμετωπίζει θεμελιώδη ζητήματα σχετικά με το πού βρίσκονται τα ανθρώπινα όντα σε σχέση με τη φύση και τον Κόσμο. Ο Gormley προσπαθεί συνεχώς να εντοπίζει τον χώρο της τέχνης ως τόπο γέννησης στο οποίο μπορούν να προκύψουν νέες συμπεριφορές, σκέψεις και συναισθήματα. Το έργο του έχει παρουσιαστεί σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο και διεθνώς  με εκθέσεις στα σπουδαιότερα κέντρα Τέχνης του κόσμου.

Royal Academy of Arts

Διάρκεια: 21 Σεπτεμβρίου  3 Δεκεμβρίου 2019

Σχετικά άρθρα:

ΓΛΥΠΤΑ ΤΟΥ ΑΝΤΟΝΥ ΓΚΟΡΜΛΙ ΣΤΗ ΔΗΛΟ