ΕΚΛΕΙΨΗ ΚΑΙ ΑΦΡΙΚΑΝΟΙ ΣΤΗΝ 7η ΜΠΙΕΝΑΛΕ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Η 7η Μπιεννάλε της Αθήνας 2020 με θέμα “’Εκλειψη” και επίκεντρο το σύγχρονο πολιτισμό της μαύρης ηπείρου θα γίνει το φθινόπωρο, στο διάστημα 25 Σεπτεμβρίου-29 Νοεμβρίου, σε διάφορα κτίρια  της πόλης που θα ανακοινωθούν προσεχώς. Με στόχο τη εξερεύνηση της σκοτεινής και δισοίωνης περιόδου που διανύουμε η διεθνής εικαστική διοργάνωση των Αθηνών θα επιδιώξει να αναδείξει την πολυπολιτισμική μορφή της πόλης που πλέον έχει εξελιχθεί σε μητρόπολη του ευρωπαϊκού νότου.

Περίπου 100 συμμετέχοντες αναμένονται  στη φετεινή διοργάνωση. Οι καλλιτέχνες προέρχονται από τη Βόρεια και Νότια Αμερική, την Καραϊβική, την Αφρική και την Ευρώπη και έχουν τις ρίζες τους στη μαύρη ήπειρο. Πολλοί απ’ αυτούς βρίσκονται, ήδη, στη διεθνή εικαστική σκηνή και οι περισσότεροι δεν έχουν εκθέσει ποτέ στην Ελλάδα.

Επιμελητές της Μπιενάλε της Αθήνας είναι ο Γκανεζο-αμερικανός κριτικός τέχνης Larry Ossei-Mensah και η κολλεκτίβα ΟΜSK Social Club. Για την προετοιμασία της οργάνωσης ο Mensah επισκέφθηκε, κατά καιρούς, την Αθήνα και συνάντησε διάφορες κοινότητες αφρικανών και μεμονωμένους μετανάστες δεύτερης γενιάς. «Θα χρησιμοποιήσουμε το «μαύρο πρίσμα» – ανέφερε χαρακτηριστικά στη σημερινή συνέντευξη Τύπου(5/3),με την κυριολεκτική έννοια του όρου, προβάλλοντας την αισθητική, τα έργα και τον τρόπο σκέψης της αφρικανικής διασποράς και μιλώντας για όλους τους ανθρώπους που βρίσκονται στο περιθώριο, όπως οι LGBTQ , queer κά.» Παράλληλα, και στο πλαίσιο αυτό, τη Μπιενάλε θα απασχολήσουν ζητήματα ταυτότητας, ιστορίας και πολιτισμικής πολυπλοκότητας τα οποία περισσότερο θα βιωθούν και θα εξερευνηθούν ως παιχνίδια ζωντανής δράσης, σωματικές, ακουστικές ή οπτικές τεχνικές εμβύθισης, μέχρι και παγανιστικές τελετουργίες θα υπάρξουν- σύμφωνα με την εκπρόσωπο της κολλεκτίβας Penny Rafferty.

Στη συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκαν ο καλλιτεχνικός διευθυντής και ιδρυτικό μέλος της Μπιενάλε  Roco Yio η διευθύντρια Πολιτισμού της  Στέγης Αφροδίτη Παναγιωτάκου. H 7η Μπιενάλε της Αθήνας διενεργείται με την υποστήριξη της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση και έχει πλέον ενταχθεί στην ομάδα Onassis Culture εξασφαλίζοντας έτσι σταθερή χρηματοδότηση από τον ιδιωτικό τομέα παράλληλα μ΄εκείνη του υπουργείου Πολιτισμού.

Σχετικά άρθρα:

ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΑΦΡΙΚΑΝΟΙ ΕΚΤΟΞΕΥΟΥΝ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ

 

Ετικέτες